Twee jaar lang infiltreerden leden van de Special Forces uit het Verenigd Koninkrijk, de fokindustrie van leeuwen in Zuid-Afrika. Recent kwamen de beelden naar buiten en ze zijn op zijn zachtst gezegd schokkend te noemen.

Een willekeurige greep van de beelden uit de fokindustrie; leeuwen die bij volle bewustzijn maar liefst 9 kogels in zich gejaagd krijgen, beelden van half verdoofde leeuwen die vervolgens door jagers worden afgeschoten, schokkende opnames van een ‘leeuwenslachthuis’ waar tientallen gefokte leeuwen gedood en gevild worden zodat hun skelet geëxporteerd kan worden naar China. Hier vinden leeuwen skeletten gretig aftrek om verwerkt te worden in traditionele Chinese medicijnen (TCM). De beelden tonen ook aan hoe deze legale handel een dekmantel is voor illegale handel; vanuit Botswana worden wilde leeuwen en cheeta’s naar Zuid-Afrika gesmokkeld met vervalste CITES vergunningen. Een link naar de beelden tref je hier, let wel, het zijn schokkende beelden!

https://www.youtube.com/watch?v=hPFwirF71OQ&feature=youtu.be

 

leeuw

Gefokt voor toerist, jager en ‘medicijnen’

In Zuid-Afrika bestaat een levendige handel in gefokte leeuwen. Hierdoor is een bloeiende industrie ontstaan waarbij de koning der dieren van geboorte tot dood uitgemolken wordt. Als welp wordt het dier ingezet in toerisme. Veel mensen zijn vertederd door het schattige welpje en gaan ermee op de foto. Om hem hiervoor geschikt te maken, worden moeder en welp vlak na geboorte van elkaar gescheiden. Dit is volstrekt onnatuurlijk en veroorzaakt veel dierenleed want normaliter blijven moeder en welp anderhalf jaar bij elkaar. Maar deze vroege scheiding heeft twee ‘voordelen’; allereerst wordt het welpje zo afhankelijk van mensen en daarnaast wordt de moeder opnieuw krols en kan ze dus opnieuw welpjes voortbrengen.

Te gevaarlijk

Een leeuw wordt na enkele maanden te gevaarlijk voor directe interactie. Hij wordt dan ingezet voor zogenaamde wandelsafari’s. Maar ook daarvoor wordt hij naarmate hij ouder wordt te gevaarlijk. Het dier gaat daarom als het volwassen wordt terug naar de fokker. In het beste verdienmodel wordt de leeuw vervolgens afgeschoten in canned hunting en wordt het skelet geëxporteerd naar Azië voor verwerking in ‘medicijnen’. Het geloof daar is dat specifieke lichaamsonderdelen van dieren een geneeskrachtige werking zouden hebben. Van oudsher wordt de tijger hiervoor gebruikt. Maar doordat dit dier enorm goed beschermd wordt o.a. door internationale verdragen, wordt het steeds lastiger om dit dier in medicijnen te verwerken. Vandaar dat de vraag zich verlegt naar andere katachtigen zoals de leeuw. Helaas voor dit dier, is hij minder goed beschermd als de tijger. Hierdoor is het mogelijk om leeuwen te fokken voor handel. Inmiddels leven er in Zuid-Afrika zo’n 12.000 gefokte leeuwen. Dat is drie keer zoveel als dat er in het wild leven in het land.

leeuw knuffelen

Volledig legaal

Dit alles is volledig legaal. CITES, een organisatie die zich bezighoudt met handel in bedreigde wilde dieren en planten en waarbij praktisch elk land van de wereld (waaronder Nederland) is aangesloten, heeft Zuid-Afrika toestemming gegeven om jaarlijks honderden skeletten van gefokte leeuwen te exporteren naar Azië. Intussen zijn zogenaamde leeuwenslachterijen ontstaan waarbij dieren in hokken wachten op de dood en daarna gevild worden.
De motivatie om dit toe te staan is dat de vraag er nu eenmaal is vanuit Azië. Door deze legale handel zou de wilde leeuw ontzien worden in stroperij – zo is de gedachte. De werkelijkheid blijkt echter anders. Wilde leeuwen worden, zo maakt onderzoek duidelijk, via deze toegestane handel onder de radar mee verhandeld. En veldwerkers signaleren dat steeds vaker leeuwen in het wild gedood worden, puur en alleen voor specifieke lichaamsonderdelen. De leeuw is een uitstervende diersoort. Naar schatting leven er wereldwijd nog maar zo’n 20.000 leeuwen waar dat er honderd jaar geleden meer dan 200.000 waren. Kortom, de leeuw dreigt de nieuwe tijger te worden.

leeuw fokindustrie

Legale handel in leeuwen gevaar voor biodiversiteit en wereldgezondheid

De wilde leeuw wordt met uitsterven bedreigd. Afname van zijn leefgebied en conflicten met mensen waardoor velen van hen worden gedood, zijn de belangrijkste factoren. Maar de laatste jaren is er dus een bijkomende druk; de vraag naar hun lichaamsonderdelen vanuit Azië. Door de toegestane legale handel in leeuwen wordt deze druk alleen maar vergroot.

Volgens Stichting SPOTS, die zich vanuit Nederland inzet voor wilde katachtigen waaronder de leeuw, is het tijd dat CITES stopt met het verstrekken van vergunningen aan Zuid-Afrika. Ze roept de politiek in Nederland op dit punt te agenderen. “Naast ontstellend dierenleed voor de gefokte leeuwen zelf maakt onderzoek ook inzichtelijk dat door deze legale handel, wilde leeuwen onder de radar verdwijnen. De leeuw wordt al met uitsterven bedreigd. Dit kan gewoon niet langer”, aldus Simone Eckhardt van SPOTS. Daarnaast stelt ze dat door deze handel ook de wereldgezondheid gevaar loopt. “Illegale handel vergroot de kans op virusuitbraken, dat heeft COVID-19 wederom duidelijk gemaakt. Ook de zogenaamde leeuwenslachterijen waar gefokte leeuwen worden geslacht, zijn broeinesten van mogelijke virusuitbraken omdat elke controle en hygiëne ontbreekt”, aldus Eckhardt.

 

Foto’s: Armand Gerber, SPCA Bloemfontein, Shutterstock

Ook interessant voor jou:
Corona en de handel in wilde dieren
China adviseert berengal als medicijn tegen corona

Nieuwsbrief