Dat een kat bij echte gevaren angst ervaart , is gezond. Maar een bange kat is extreem angstig voor alles en iedereen. Hij is schuw, schrikachtig en onzeker bij iedere stap. Herken je dit gedrag bij je kat? Dan is het tijd om hem meer zekerheid en zelfvertrouwen te geven.

 

Wanneer heeft een bange kat hulp nodig?

Dat katten af en toe bang en op hun hoede zijn, is normaal. Dat ze flink kunnen schrikken van een onverwachte, grote knal ook. Daar hoef je niet direct iets achter te zoeken. Van nature zijn deze dieren gewend voorzichtig en alert te zijn. Die eigenschap beschermt ze al van oudsher tegen mogelijke gevaren. Maar wanneer de angst niets te maken heeft met een dreiging, of deze de hele dag beheerst, spreken we van een psychische aandoening. Dat klinkt misschien heftig, maar onderschat nooit de stress die een bange kat ervaart. Zo’n huistijger is ongelukkig en heeft hulp nodig.

 

Hoe laten huistijgers hun angst zien?

Een dikke staart, blazen, groot opgezette ogen, in een hoek wegschieten… Het zijn allemaal signalen die een bange kat laat zien. Extreem angstige katten kunnen zich terugtrekken om zich zo min mogelijk te laten zien. Het tegenovergestelde is echter ook mogelijk. De kat wordt dan juist heel aanhankelijk en wijkt niet van de zijde van zijn baasje.

Een huisdier dat veel stress ervaart kan opeens weer in huis gaan plassen of de neiging krijgen om dingen te slopen. Word niet gelijk boos en probeer te achterhalen of dit gedrag inderdaad uitingsvormen van angst zijn.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

Bange kat signalen angst

 

Waar komt de hoge mate van angst vandaan?

De start als kitten legt voor een kat vaak de basis voor latere angsten. Tijdens de kittenfase leert het diertje wat leuk, veilig en  wat gevaarlijk is. Een goede socialisatieperiode waarin de kat vertrouwd raakt met zijn leefomgeving, soortgenootjes en verzorgers, is heel belangrijk. Wanneer deze ontbreekt, zal de kitten eerder uitgroeien tot een bange kat.

 

Moederpoes speelt ook belangrijke rol

Maar ook de moederpoes speelt een belangrijke rol. Haar gedrag is het voorbeeld voor de kleintjes. Als de moeder erg angstig is, zal dit snel overslaan op de kittens. Worden de katjes te vroeg bij hun moederpoes weggehaald, dan ontbreekt hun rolmodel. Ook hierdoor kunnen ze al op jonge leeftijd zeer angstig worden.

 

Kunnen katten van hun angst afkomen?

Ook katten kunnen in hun volwassen leven dingen aan– of afleren, mits zij de juiste begeleiding en verzorging krijgen. Het gaat vaak wel moeizaam en duurt een lange tijd. Daarom zijn angsten in omgang met verschillende levenssituaties hardnekkig. Toch moet je altijd proberen om je huistijger van zijn extreme angsten af te helpen, zodat hij weer gelukkig kan zijn. Hoe eerder een bange kat geholpen wordt, des te groter de kans op succes zal zijn.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

bange kat helpen

 

Geef je bange kat zekerheid

Besef dat de angst van een bange kat veelal aan onzekerheid gekoppeld is. Hanteer daarom een vaste structuur in het leven van je angstige huisdier, zodat hij weet wat te verwachten:

  • Gebruik vaste rituelen, tijden en locaties (eten, spelen, knuffelen)
  • Geef hem een verhoogde zitplaats tegen een wand, zodat hij goed overzicht en rugdekking heeft
  • Creëer ruime verstopplekken waar hij uit het zicht kan liggen zonder een ongemakkelijke houding aan te hoeven nemen
  • Laat hem stap voor stap wennen aan geluiden en handelingen binnenshuis

 

Soortgerichte activiteiten

Soortgerichte activiteiten is ook een manier om een kat meer zelfvertrouwen te geven. Katten zijn geboren jagers. Als je ze laat doen waar ze het beste in zijn, werkt dat positief op hun gemoedstoestand. Kleine “prooien” die realistisch bewegen, kunnen zelfs angstige katten na verloop van tijd niet weerstaan. Probeer eens uit of dit goed voor je bange kat werkt. Wel is het belangrijk dat je dit interactieve spel geduldig en zonder verwachtingen inzet.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

bange kat ontspannen

 

Angst voor de dierenarts

Is je kat buiten en in huis zelfverzekerd, maar erg angstig voor de dierenarts? Dan heeft dat vaak te maken met eerdere ervaringen, wat vraagt dat om een specifieke aanpak. Tips om je kat meer vertrouwen in de dierenarts te geven.

 

Supplementen voor bange katten

Het is inmiddels bekend dat bepaalde voeding en supplementen een positieve invloed hebben op angstige katten. Vraag je dierenarts naar de mogelijkheden.

 

Feromonentherapie

Feromonentherapie kan ondersteunend werken om de stress van bange katten te verminderen. Besef wel dat er verschillende soorten feromonen zijn met ieder een ander effect. Laat je daarom bij een dierenspeciaalzaak goed informeren over de stoffen die in de producten verwerkt zijn en waarvoor ze ingezet kunnen worden. Bij twijfel neem je contact op met de dierenarts.

 

Medicatie voor extreme angst

In extreme gevallen van verlammende angst kan een bange kat kalmerende medicatie voorgeschreven krijgen. Dit is echter wel een uiterste noodgreep. Bovendien kan het toedienen van medicatie soms extra angst oproepen. Het positieve effect gaat dan verloren in de dagelijkse strijd om de medicatie aan je dier te geven.

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips