Hoe herken je dementie bij honden? Als je oudere hond vergeetachtig is en soms niet meer weet waar hij is, kan dat wijzen op veranderingen in zijn hersenen. Ontdek welk gedrag een hond met dementie laat zien en hoe je het ziekteproces kunt vertragen.

 

Dementie bij honden: oorzaak en gevolg

Dementie wordt bij honden ook wel een ‘cognitieve disfunctie’ genoemd; door de ziekte neemt het denkvermogen van een viervoeter af. Naarmate hersenen van honden verouderen kunnnen de zenuwcellen – net als bij mensen – beschadigd raken of zelfs afsterven, waardoor de hersenfunctie verslechterd. Verschillende gedragsveranderingen die hierdoor op kunnen treden, zijn de kenmerkende symptomen van dementie.

Waardoor de beschadigingen optreden wordt volop onderzocht, toch is er inmiddels al een hoop duidelijk geworden. De vorming en aanwezigheid van stukken eiwit rond zenuwcellen, ook wel amyloïd fibrillen genoemd, hebben invloed op het ontstaan van dementie. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat een tekort aan vitamine A, C en E het risico op dementie vergroot, net als de aanwezigheid van vrije radicalen in het hondenlichaam. Als laatste lijkt ook de E. Coli bacterie, die onder andere een urineweginfectie bij honden veroorzaakt, een negatieve invloed op de hondenhersenen te kunnen hebben.

 

De symptomen 

Hoe herken je dementie bij je hond? Het is belangrijk om bij je hond op de volgende symptomen te letten:

  • Wachten voor een verkeerde deur om uitgelaten te worden
  • Hond kijkt je verbaasd aan als je een deur opent
  • Onzindelijkheid
  • Hij wil niet of nauwelijks meer spelen terwijl hij daar altijd gek op is geweest
  • Viervoeter schrikt of ontloopt je zelfs als je hem aait
  • ’s Avonds wordt de hond onrustig en jammert alsof hij pijn heeft of niet kan slapen
  • Hij weet zijn voer- en drinkbak niet meer te vinden
  • Hond blijft door de kamer lopen, op zoek naar zijn mand

De genoemde signalen kunnen afzonderlijk ook op een ander gezondheidsprobleem wijzen, maar maak altijd een afspraak bij de dierenarts als je één of meerder punten bij je huisdier herkent.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

  Dementie bij een hond 2

 

Hoe weet de dierenarts dat het om dementie gaat?

Eenmaal bij de dierenarts zal die eerst vragen naar de gedragsveranderingen en eventuele andere gezondheidsklachten. Het kan helpen wanneer je een filmpje van je hond maakt op de momenten dat hij afwijkend gedrag laat zien en dit meeneemt naar het consult. Dementie is (nog) niet aan te tonen met bijvoorbeeld een scan. De enige manier om dit bij honden te diagnosticeren, is het uitsluiten van andere ziektes die dezelfde symptomen kunnen geven. Onderzoeken die je dierenarts hiervoor kan inzetten, zijn:

  • bloedonderzoek;
  • neurologisch onderzoek;
  • MRI-scan;
  • urineonderzoek;
  • lichamelijk onderzoek en röntgenfoto.

 

Wat is de gemiddelde hondenleeftijd bij dementie?

Veel honden met dementie krijgen vanaf hun seniorenleeftijd – 7 à 8 jaar – te maken met de eerste veranderingen. Toch kunnen de symptomen in het begin zo mild zijn en er ongemerkt insluipen, dat het ziektebeeld niet direct wordt herkend. En dat is ook niet zo gek, iedere hond heeft wel eens een ‘slechte dag’. En soms verklaar je je als hondenbaas zelf voor gek zodra je minimale gedragsveranderingen lijkt op te merken – “Weet ik het wel zeker of zie ik dingen die er niet zijn?” En dat gebeurt zeker wanneer het om een jonge hond gaat, omdat dementie wordt gezien als typisch ouderdomsverschijnsel. Maar vergis je niet; incidenteel wordt de ziekte ook bij honden van 4 à 5 jaar vastgesteld.

 

Niet te genezen, wel te vertragen

Wanneer blijkt dat je hond dementie heeft, kan dat een grote schok zijn. Je vraagt je misschien af wat dit betekent voor de kwaliteit van leven van je dier en wat je kunt doen om erger te voorkomen. Helaas is de ziekte nog niet te genezen bij viervoeters, maar gelukkig is hij wel te vertragen. Bovendien kun je je hond met de juiste begeleiding en wat aanpassingen alsnog een goed leven bieden. Stel samen met de arts een behandelplan op en volg de tips in de volgende alinea’s.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Dementie bij een hond 3

 

Tip! Train honden met beginnende dementie

Het aanleren van nieuwe trucjes vergt bij honden met dementie meer geduld, maar moet je niet achterwege laten. Sterker nog, daarmee train je de delen van de hersenen die nog niet zijn aangetast. Zo houd je een hond langer mentaal fit en bevorder je alsnog zijn concentratie.

Lees ook: Zo beloon je een hond op de juiste wijze

 

Tip! Stimuleer de hersenen via het reukvermogen

De neus van een hond werkt zijn leven lang en het zoeken naar voedsel (foerageren) is bij hen een sterk instinct. Verstop kleine hapjes op verschillende plekken, of gebruik intelligentiespeelgoed met brokjes. En ook een snuffelkussen kan smakelijke delicatessen herbergen. Spelletjes stimuleren delen van de hersenen en kunnen de band met je hond extra versterken. Let er wel op dat je een hond niets laat eten dat giftig voor hem kan zijn.

Lees ook: Wat mag een hond niet eten?

 

Uitlaten hond met dementie: niet meer loslopen

Ook tijdens het uitlaten is het belangrijk dat je rekening houdt met de vergeetachtigheid en desoriëntatie van je hond. Laat hem niet meer loslopen, het risico op zoekraken of weglopen is te groot. Maak aangelijnd fijne wandelingen, laat je hond breeduit snuffelen en zelf het tempo bepalen.

 

Geduld en liefde bij veranderend gedrag

Vaak brengt dementie bij een hond nogal wat gedragsveranderingen teweeg. Maar onthoud dat je viervoeter in zijn leven alles heeft gegeven waartoe hij in staat was.  Laat hem nu zien dat hij er niet alleen voor staat. Help je hond wanneer hij zijn mandje niet meer kan vinden of zoekt naar zijn waterbak. Ruim ongelukjes in huis op zonder te mopperen; dit is geen kwestie van opvoeden meer, je huisdier verliest soms de grip op zijn zindelijkheid.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

dementie bij een hond 4

 

Verandering van hondenvoer

Dementie bij een hond vraagt vaak om aangepast voer, dit kan de mentale processen van je hond extra ondersteunen. Ook zijn er een aantal aanvullende voedselsupplementen beschikbaar die het geheugen van een hond kunnen versterken. Overleg wel eerst met je dierenarts voordat je je dier supplementen en andere voeding geeft.

 

Ondersteunde medicatie bij dementie

Dementie kan honden ook angstig maken, zeker wanneer de dementie verder gevorderd is. Soms heeft een viervoeter dan baat bij kalmerende medicatie, maar ook hiervoor geldt dat je dit eerst met een arts moet overleggen, zodat je dit veilig toe kunt passen.

 

Wanneer laat je een hond met dementie inslapen?

Je hond in laten slapen is één van de moeilijkste beslissingen die je als baasje moet maken. Wanneer bij dementie het moment daar is, valt vooraf niet te voorspellen en is ook een persoonlijk keuze. Voorop staat de kwaliteit van leven voor je huisdier. Laat hem niet onnodig lijden. Met dementie kan een hond in principe goed leven als hij met wat extra hulp nog vrolijk door het leven stapt. Als een viervoeter continu angstig of gespannen is doordat hij bijvoorbeeld zijn omgeving niet meer herkent, lijdt hij. Twijfel je over de gemoedstoestand van je dier, praat er dan eens over met je dierenarts. Hij of zij kan een objectief oordeel geven.

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips