Den Haag, 21 september 2020 – IFAW is op verzoek van haar partner North Valley Animal Disaster Group (NVDAG) in het zwaar getroffen gebied in Butte Country (Californië), waar nog steeds extreme bosbranden woeden. Het noodhulpteam van het IFAW zet zich in om de dieren in het getroffen gebied te zoeken en redden, noodopvang te bieden en de dieren weer te herenigen met hun baasjes. 

 

Het team van IFAW heeft in de afgelopen dagen meerdere dieren gered en kunnen herenigen met hun baasjes. Hier volgen enkele verhalen van hun werk:
* Het team redde een oudere hond en drie geiten uit een huis. Hierna werden ze naar een opvang gebracht voor verzorging. De hond was aanvankelijk erg bang, maar werd snel rustig door de IFAW medewerkers. Ze is nu in het door het IFAW beheerde NVADG-opvangcentrum en krijgt verzorging.
* Een jonge, vrouwelijke hond werd opgemerkt door een reddingsteam achter een beveiligd hek. Er werd voor haar voedsel en water achtergelaten. Met behulp van de Californische brandweer werd ze uiteindelijk veilig vangen en naar de Cal Oak opvang gebracht. Hier zorgen IFAW medewerkers voor  haar tot ze herenigd wordt met haar familie.
* Het opsporings- en reddingsteam voor dieren reageerde op een oproep van een bezorgde eigenaar die tijdens de brand in het North Complex werd gescheiden van zijn hond Pippa. Het IFAW team werd gevraagd om de hond te gaan zoeken zodra het veilig was. Het team wist Pippa en een andere hond  op te sporen en bracht ze naar een tijdelijke noodopvang waar ze herenigd worden met hun baasjes.
* Ook werd het team van IFAW door de Californische brandweer benaderd. Brandweerlieden hadden gedurende de dag vier kleine kittens gered die dringende veterinaire zorg nodig hadden. IFAW bracht ze meteen naar een plaatselijke dierenarts voor verzorging en medische behandeling.

IFAW bosbranden

Historische branden

 

Door historische droogte, harde wind en hoge temperaturen verspreidden de bosbranden aan de Amerikaanse westkust zich sinds begin van deze maand door de staten Californië, Nevada, Oregon en Washington. Sinds enkele dagen verspreiden de branden zich ook naar het noorden. Het is geen gewone brand, verschillende branden kwamen samen en vernietigen elk half uur tot wel 1.000 hectare. Bij elkaar is inmiddels al twee miljoen hectare in vlammen opgegaan.
Duizenden woningen zijn verwoest, tienduizenden mensen zitten momenteel zonder onderkomen en tientallen miljoenen mensen ademen met rook gevulde lucht in. Er vallen niet alleen menselijke slachtoffers. Ook dieren worden door de branden geraakt, raken gewond of vermist in de hectiek van de evacuatie.

 

Ook interessant voor jou:
Met vaccineren steun je Dierenartsen Zonder Grenzen
Dieren redden na explosie Beiroet

 

nieuwsbrief dieren