Je huisdier is je beste vriend. Toch blijven het dieren, en zijn ze daarom niet altijd even voorspelbaar. Het kan gebeuren dat je huisdieren schade toebrengen aan je meubels. Dat is erg vervelend, want deze schade valt namelijk meestal niet onder de inboedelverzekering.  Hierdoor draai je zelf op voor de kosten die gemaakt moeten worden wanneer meubels hersteld moeten worden. We geven je een aantal handige tips voor hoe je schade aan je meubels door je huisdier kunt voorkomen.

 

Tip 1. Zorg dat je viervoeter zijn energie kwijt kan

Verveling kan een reden zijn waarom honden en katten aan meubels gaan bijten of krabben. Zorg er daarom voor dat ze genoeg beweging krijgen en dat je regelmatig met ze speelt.

Zorg ook voor genoeg speelgoed in huis waar honden en katten in kunnen bijten of aan kunnen krabben. Dat houdt ze lekker bezig en voorkomt dat ze je meubels te lijf gaan. Als je een kat hebt, is het handig om een kattenkrabpaal neer te zetten.

 

Tip 2. Houd de nageltjes kort

De scherpe nagels van je hond of kat kunnen krassen op de vloer en meubels veroorzaken. Het is daarom verstandig om de nagels van je viervoeter te knippen. Hier zijn speciale schaartjes voor te koop, maar als je het spannend vindt kun je het ook door de dierenarts of bij een trimsalon laten doen. Knip de nagels niet te kort, anders glijden ze uit als de vloer glad is.

Ondanks korte nageltjes, kun je nooit helemaal voorkomen dat ergens krassen op komen. Laat je huisdieren daarom niet op de bank of op andere meubels liggen, of bedek ze met een plastic hoes of makkelijk uitwasbare deken. Ook is het handig om meubels te blokkeren als je weggaat, zodat je viervoeter niet stiekem op de bank kruipt wanneer je weg bent.

Ondanks deze voorzorgsmaatregelen kan er alsnog schade aan je meubels ontstaan. Online kun je je woonverzekering vergelijken en uitzoeken of schade aan je inboedel door je huisdier wordt vergoed. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

 

Tip 3. Creëer een eigen plekje

Zorg dat je hond of kat een eigen plekje heeft. Hierdoor zullen ze minder snel de neiging hebben om bij je op de bank of in de stoel te springen. Honden kun je aanleren dat ze alleen in hun mand of op een kleed mogen liggen. Zet daarom een mand neer; je hond went hier na verloop van tijd aan en het gaat het zien als zijn eigen vertrouwde plek in huis.

Katten houden ervan om wat hoger te liggen. Je kunt daarom bijvoorbeeld een mandje aan de verwarming hangen, of een kleedje in de vensterbank leggen. Is je kat aanhankelijk en wil die toch gezellig bij je komen liggen? Leg dan een kleedje op je bank of stoel neer.

 

Tip 4. Voorkomen is beter dan genezen

Leer je huisdier zo snel mogelijk aan dat de meubels niet bedoeld zijn om in te bijten of aan te krabben en geef ze een eigen plekje. Laat ze zo weinig mogelijk of helemaal niet op je meubels liggen. En het belangrijkste: geef hem of haar genoeg aandacht en afleiding. Je huisdier is per slot van rekening je beste maatje.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Independer.