30 september 2020 – In zijn tv-uitzending ‘Oplichters aangepakt’, toonde Kees van der Spek gisteren aan hoe simpel het is om een leeuw als trofee af te schieten in Zuid-Afrika. Er blijken diverse prijs categorieën: voor een leeuw in klasse B betaal je zo’n EUR 15.000. Zuid-Afrika is befaamd om zijn canned hunting. Een specifieke vorm van jacht waarbij de jager van dichtbij dieren kan afschieten als trofee. Leeuwen zijn daarbij zeer geliefd. Het is een simpele manier van jacht want de dieren die hiervoor worden ingezet, zijn specifiek gefokt voor de toerist en jager.

In Zuid-Afrika bestaat een levendige handel in gefokte leeuwen. Hierdoor is een bloeiende industrie ontstaan waarbij de Koning der dieren van geboorte tot dood, uitgemolken wordt. Als welp wordt het dier ingezet in toerisme. Veel mensen zijn vertederd door het schattige welpje en gaan ermee op de foto. Bij het ouder worden, wordt de leeuw ingezet in wandel safari’s en vervolgens afgeschoten in canned hunting. Op zogenaamde leeuwen slachterijen wordt het dier vervolgens gevild zodat het skelet geëxporteerd kan worden naar Azië. Hier wordt het verwerkt in traditionele ‘medicijnen’. Het geloof is dat lichaamsonderdelen van specifieke dieren, een geneeskrachtige werking zouden hebben. Inmiddels leven er in Zuid-Afrika zo’n 10.000 gefokte leeuwen. Dat is drie keer zoveel als dat er in het wild leven in dit land…..

Handel in leeuwen goedgekeurd door de wereld, waaronder Nederland

Deze handel in leeuwen is volledig legaal. CITES, een organisatie die zich bezig houdt met handel in bedreigde wilde dieren en planten en waarbij praktisch elk land van de wereld is aangesloten, waaronder Nederland, heeft Zuid-Afrika toestemming gegeven om jaarlijks honderden skeletten van gefokte leeuwen te exporteren naar Azië. Hiermee wordt een verderfelijke fokindustrie in stand gehouden waarbij leeuwen in elke leeftijdsfase, geëxploiteerd worden. Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat wilde leeuwen, cheeta’s en zelfs tijgers via deze toegestane legale handel onder de radar mee worden verhandeld. Stuk voor stuk met uitsterven bedreigde diersoorten.

Legale handel in leeuwen gevaar voor biodiversiteit EN wereld gezondheid

De wilde leeuw staat op uitsterven. Afname van leefgebied en conflict met mensen waardoor veel leeuwen worden gedood, zijn de belangrijkste oorzaken. Maar de laatste jaren is er een bijkomende druk: de vraag naar lichaamsonderdelen van leeuwen vanuit Azië. Door de toegestane legale handel in leeuwen, wordt deze druk alleen maar vergroot.

Aldus stichting SPOTS, die zich vanuit Nederland inzet voor wilde katachtigen waaronder de leeuw, is het tijd dat CITES stopt met het verstrekken van dit soort vergunningen aan Zuid-Afrika. Nederland kan hierin een belangrijke rol spelen. ‘Onderzoek maakt inzichtelijk dat door deze legale handel, wilde dieren onder de radar mee verhandeld worden’ aldus Simone Eckhardt van SPOTS. Daarnaast stelt ze dat door deze handel, ook de wereld gezondheid gevaar loopt. ‘Recent onderzoek heeft aangetoond dat wilde katten zoals cheeta’s en leeuwen, veel pathogenen bij zich dragen zoals Sars-CoV-2, het virus dat de huidige COVID-19 veroorzaakte. Deze kunnen door contact met mensen worden overgedragen. Of dat nu de toerist of de lokale man is die de leeuw vilt of doodt op een leeuwenslachterij,’ aldus Eckhardt.

SPOTS roept de Nederlandse Overheid op om zich tijdens CITES tegen deze industrie uit te spreken. Ze vindt ook dat de Nederlandse overheid meer zou moeten doen aan bewustwording bij toeristen bijvoorbeeld middels voorlichting. ‘Het is eigenlijk te gek voor woorden dat dit soort voorlichting geheel in handen wordt gelegd van dierenorganisaties zoals SPOTS. Want ook achter deze interacties ligt een schimmige wereld van illegale handel alsook kunnen allerlei zoönosen middels dit soort interacties worden overgedragen’ aldus Eckhardt.

Inmiddels heeft Dion Graus van de Partij Voor de Vrijheid, Kamervragen gesteld naar aanleiding van de uitzending van gisteren.

Link naar de tv-uitzending, https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/530112/Kees_Van_Der_Spek_Ontmaskert.html