VS – Personen die eigenaar zijn van een dier dat lijdt aan een chronische of terminale ziekte, hebben vaker last van stress, angst of depressie.

Onderzoekers van de Kent State-universiteit in Ohio vergeleken de geestelijke gezondheid van 119 honden- of katteneigenaren met die van 119 personen wier huisdier lijdt aan een chronische of terminale ziekte. De huisdiereigenaren werd vragen gesteld middels de Zarit Burden-methode, waarmee kan worden bepaald in hoeverre de (geestelijke) gezondheid van iemand wordt beïnvloed door het geven van zorg aan een naaste.

Hoog gemiddelde

De onderzoekers verzamelden de antwoorden van de respondenten en daaruit bleek dat personen met een ziek dier gemiddeld 25 punten scoren. De eigenaren van een gezond dier hebben gemiddeld dertien punten. Het gemiddelde van 25 punten was zelfs nog hoger dan de gemiddelde score van mensen die de stellingen beantwoordden naar aanleiding van hun zorg voor een naaste, aldus de onderzoekers. Vooral antwoorden op stellingen die te maken hebben met stress, angst en depressie werden door de honden- of kattenbezitters beantwoord met een hoge score. De onderzoekers benadrukken wel dat dit gaat om een momentopname en dat niet is bekeken of de huisdiereigenaren zich gedurende het verloop van de ziekte van hun kat of hond slechter gingen voelen.

Bron: NU.nl