Snuffelen, graven, kauwen en denken… Met hondenspeeltjes kan je hond het allemaal. En door zelf aan de slag te gaan kun je je creativiteit kwijt én heeft je hond uniek speelgoed. En zeg nou zelf: wie weet het best wat jouw hond leuk vindt om te doen?

 

Welk hondenspeelgoed kun je het best zelf maken?

Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt; eigenlijk kun je als baasje bijna al het speelgoed zelf maken. Maar houd rekening met twee dingen:

  • Voorkeuren van je hond
  • Eigen ervaring / handigheid

Alles kun je leren en sommige ‘doe-het-zelf-klusjes’ zijn makkelijker dan je denkt. Laat je dus niet te snel afremmen. Bovendien is bij hondenspeelgoed veiligheid veel belangrijker dan hoe het eindresultaat eruitziet; daar geeft je hond echt niet om! Toch is het wel handig rekening te houden met welke knutsel- en kluservaring je hebt om frustratie te voorkomen.

 

Simpelste hondenspeeltje om zelf te maken: knoop in je sok

Zelf een hondenspeeltje maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Voor viervoeters die graag bijten en apporteren, kan het al genoeg zijn om een knoop in een oude sok te leggen en die als dummy te gebruiken. Ook zou je een sok kunnen vullen waardoor een soort rammelaar ontstaat. Gebruik hiervoor een vulling die niet schadelijk voor je hond is als hij hem eventueel binnenkrijgt.

 

Snuffelmat

Is jouw hond een echte snuffelaar? Dan doe je hem zeker een plezier met een snuffelmat! Daarbij maak je allerlei laagjes van stof waartussen je brokjes kunt verstoppen. De meeste snuffelmatten hebben wat weg van een platte mop.

Knip stroken van 5 tot 30 cm breed van een oud fleecekleed of oude handdoek. De stroken kun je zelf aan elkaar naaien. Ben je niet zo handig? No worries! Bij een snuffelmat is superscheef en erg rommelig juist leuker voor je hond. 😉 Ook kun je de snuffelmat knopen. Daarvoor gebruik je een rubbermat met gaten, bijvoorbeeld een deurmat. Wissel horizontale knopen af met verticale knopen.

 

 

Zelf een flostouw voor je hond maken

Is jou hond gek op ‘floskluiven’? Die kun je ook prima zelf maken. Knip stroken van bijvoorbeeld fleece of spijkerstof, of gebruik stevig touw. De verschillende stroken of touwen knoop je aan elkaar vast zodat je ze vervolgens kunt vlechten. Aan het andere uiteinde van je materiaal, knoop je de verschillende onderdelen aan elkaar.

 

‘Flessenpost’

Met een mooie brief in een fles kunnen honden niets, maar wissel je dat met brokjes, dan wordt het een heel ander verhaal! Gebruik plastic flessen waar je de dop vanaf haalt. Door met de plastic fles te rollen en te schudden krijgt je hond de brokjes er uit.

Ben je echt een ‘creabea’? Dan kun je nog een stap verder gaan. Maak van glad hout een stellage met een houten stang / deuvelstang. Door in meerder plastic flessen – net onder de hals – twee gaten op gelijke hoogte te maken, kun je ze aan de stang ophangen. Vul vooraf de flessen met een laagje brokjes. Je hond moet nu met zijn neus of poot de flessen ondersteboven zien te krijgen om de brokjes eruit te laten vallen.

 

Grabbelton voor neus en poten

Kun je de grabbeltonnen op rommelmarkten nog herinneren? Het was natuurlijk enorm spannend wat je daarin tegen zou komen. Dit principe kun je ook voor je hond gebruiken want viervoeters zijn heel nieuwsgierig van aard.

Zorg voor een grote kartonnen doos waar je hond gemakkelijk met zijn kop in kan duiken en vul deze met wc-rolletjes. Het ene rolletje staand, de ander juist liggend, kriskras door elkaar. Verstop brokjes tussen en in de rolletjes. Sommige honden zullen alleen hun neus gebruiken om de lekkernijen te zoeken, maar houd er rekening mee dat echte fanatiekelingen over zullen gaan op het serieuze graafwerk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zelf hondenspeelgoed maken

 

Puzzel voor het betere denkwerk

Gebruik een kartonnen doos, bij voorkeur één die redelijk ondiep is. Maak de doos sluitend en knip luikjes in het bovenste oppervlak. Achter de luikjes kun je brokjes verstoppen. Het is aan je hond om uit te vinden hoe hij de luikjes open krijgt.

Wil je een hogere moeilijkheidsgraad? Dan kun je zelf met hout aan de slag. Maak een houten, ondiepe box, met gladde oppervlakten en zaag bovenop vooraf uitgetekende cirkels uit. Dit worden de ‘deksels’. Voorzie de deksels van handgreepjes die je hond veilig in zijn bek kan nemen. Maak tussen de openingen schotjes zodat het echt afzonderlijke ruimtes worden en leg wat brokjes in de box. Je hond moet de ronde deksels optillen om bij zijn beloning te komen.

 

Extra tips

  • Materialen moeten geschikt voor honden zijn
  • Voorkom splinters en scherpe randen
  • Wissel af met verschillende speeltjes om het voor je hond uitdagend te maken
  • Voorkom dat je hond te veel voeding binnenkrijgt: trek de brokjes die hij tijdens het spelen weet te bemachtigen af van zijn dagelijkse porties.

 

Speel samen!

Soms vinden honden het heerlijk om zelf te stoeien met een kluif, maar samen met de baas spelen is vaak leuker. Bovendien versterkt dat jullie onderlinge band en geeft dit je hond vaak extra afleiding. Jij bent dan immers een extra uitdaging in het spel.

 

Ook interessant voor jou:

 

Nieuwsbrief