Snuffelen, graven, kauwen en denken… Met leuk hondenspeelgoed kan je dier dat allemaal. En door zelf aan de slag te gaan kun je je creativiteit kwijt én heeft je hond zijn eigen unieke speeltjes. En zeg nou zelf: wie weet het best wat jouw hond leuk vindt om te doen?

 

Welk hondenspeelspeeltjes kun je het best zelf maken?

Met hondenspeelgoed kan je het zo gek maken als je zelf wilt; eigenlijk is bijna alle speeeltjes voor honden zelf te maken. Maar houd rekening met twee dingen:

  • voorkeuren van je hond
  • eigen ervaring / handigheid

Alles kun je leren en sommige ‘doe-het-zelf-klusjes’ zijn makkelijker dan je denkt. Laat je dus niet te snel afremmen. Bovendien is bij hondenspeelgoed veiligheid veel belangrijker dan hoe het eindresultaat eruitziet; daar geeft je hond echt niet om. Toch is het wel handig rekening te houden met welke knutsel- en kluservaring je hebt om frustratie bij jezelf te voorkomen.

 

1. Simpelste hondenspeeltje om zelf te maken: knoop in je sok

Zelf een hondenspeeltje maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Voor viervoeters die graag bijten en apporteren, kan het al genoeg zijn om een knoop in een oude sok te leggen en die als dummy te gebruiken. Ook zou je een sok kunnen vullen waardoor een soort rammelaar ontstaat. Gebruik hiervoor wel een vulling die niet schadelijk voor je hond is als hij hem eventueel binnenkrijgt. Fanatieke bijters hebben de sok waarschijnlijk binnen een mum van tijd ‘open’. Voor hen is een dummie van stof minder geschikt en is het beter om bijvoorbeeld een flostouw zelf te maken, zie: hondenspeeltje 3.

 

2. Snuffelmat

Is jouw hond een echte snuffelaar? Dan doe je hem zeker een plezier als je zelf een snuffelmat maakt! Daarbij maak je allerlei laagjes van stof waartussen je brokjes kunt verstoppen. De meeste snuffelmatten hebben wat weg van een platte mop.

Knip stroken van 5 tot 30 cm breed van een oud fleecekleed of oude handdoek. De stroken kun je zelf aan elkaar naaien. Ben je niet zo handig? No worries! Bij een snuffelmat is superscheef en erg rommelig juist leuker voor je hond. 😉 Ook kun je de snuffelmat knopen. Daarvoor gebruik je een rubbermat met gaten, bijvoorbeeld een deurmat. Wissel horizontale knopen af met verticale knopen.

 

 

3. Zelf een flostouw voor je hond maken

Is jou hond gek op ‘floskluiven’? Die kun je ook prima zelf maken. Knip stroken van bijvoorbeeld fleece of spijkerstof, of gebruik stevig touw. De verschillende stroken of touwen knoop je aan elkaar vast zodat je ze vervolgens kunt vlechten. Aan het andere uiteinde van je materiaal, knoop je de verschillende onderdelen aan elkaar.

 

4.‘Flessenpost’

Met een mooie brief in een fles kunnen honden niets, maar wissel je dat met brokjes, dan wordt het een heel ander verhaal! Gebruik plastic flessen waar je de dop vanaf haalt. Door met de plastic fles te rollen en te schudden krijgt je hond de brokjes er uit.

Ben je echt een ‘creabea’? Dan kun je nog een stap verder gaan bij het zelf maken van dit hondenspeelgoed. Maak van glad hout een stellage met een houten stang / deuvelstang. Door in meerder plastic flessen – net onder de hals – twee gaten op gelijke hoogte te maken, kun je ze aan de stang ophangen. Vul vooraf de flessen met een laagje brokjes. Je hond moet nu met zijn neus of poot de flessen ondersteboven zien te krijgen om de brokjes eruit te laten vallen.

 

5. Grabbelton voor neus en poten

Kun je je de grabbeltonnen op rommelmarkten nog herinneren? Het was natuurlijk enorm spannend wat je daarin tegen zou komen. Dit principe kun je ook voor het maken van hondenspeelgoed gebruiken want viervoeters zijn heel nieuwsgierig van aard.

Zorg voor een grote kartonnen doos waar je hond gemakkelijk met zijn kop in kan duiken en vul deze met wc-rolletjes. Het ene rolletje staand, de ander juist liggend, kriskras door elkaar. Verstop brokjes tussen en in de rolletjes. Sommige honden zullen alleen hun neus gebruiken om de lekkernijen te zoeken, maar houd er rekening mee dat echte fanatiekelingen over zullen gaan op het serieuze graafwerk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zelf hondenspeelgoed maken

 

7. Puzzel voor het betere denkwerk

Gebruik een ondiepe, platte,  kartonnen doos. Maak deze sluitend en knip luikjes in het bovenste oppervlak. Achter de luikjes kun je brokjes verstoppen. Het is aan je hond om uit te vinden hoe hij de luikjes open krijgt.

Wil je een hogere moeilijkheidsgraad? Dan kun je zelf met hout aan de slag. Maak een houten, ondiepe box, met gladde oppervlakten en zaag bovenop vooraf uitgetekende cirkels uit. Dit worden de ‘deksels’. Voorzie de deksels van handgreepjes die je hond veilig in zijn bek kan nemen. Maak tussen de openingen schotjes zodat het echt afzonderlijke ruimtes worden en leg wat brokjes in de box. Je hond moet de ronde deksels optillen om bij zijn beloning te komen.

 

Extra tips

Extra tips voor het zelf maken van hondenspeeltjes:

  • Materialen moeten geschikt voor honden zijn;
  • Voorkom splinters en scherpe randen;
  • Wissel af met verschillende speeltjes om het voor je hond uitdagend te maken;
  • Voorkom dat je hond te veel voeding binnenkrijgt: trek de brokjes die hij tijdens het spelen weet te bemachtigen af van zijn dagelijkse porties voer.

 

Speel samen!

Soms vinden honden het heerlijk om zelf te stoeien met een kluif, maar samen met de baas spelen is vaak leuker. Bovendien versterkt dat jullie onderlinge band en geeft dit je hond vaak extra afleiding. Jij bent dan immers een extra uitdaging in het spel. Met deze binnenspeeltips geef je je hond zowel fysieke als mentale uitdagingen.

Bron: Hart voor Dieren Magazine