Knisperende slingers, geurige lekkernijen, bungelende kerstboomballen: de feestdagen zijn gevaarlijke tijden voor dieren. Wij helpen je graag op weg! Je leest hier hoe je de feestdagen een veilige en fijne periode maakt voor jouw dieren!

Grote risico’s

Restanten van het feestmaal kunnen hun gezondheid in gevaar brengen. Vooral bij splinterende pluimveebotjes en visgraat is er een verhoogd risico op interne verwondingen. En chocolade is ook levensgevaarlijk: zelfs een kleine hoeveelheid van het actieve ingrediënt in de cacaoboon (theobromine) kan ernstige vergiftiging veroorzaken. Als je jouw dier gezond een plezier wilt doen, kun je zelfgemaakte lekkernijen bakken die optimaal zijn afgestemd op z’n behoeften. Ook populaire planten zoals kerstster, amaryllis, hulst, kerstroos en maretak zijn een mogelijke bron van gevaar. Ze bevatten giftige stoffen en moeten daarom buiten het bereik van viervoeters (en vogels) worden gehouden. Je kunt de kerstboom het beste veilig in een hoek plaatsen. Als je kat de boom heeft verkozen tot ‘speeltje van de maand’, kun je proberen deze minder aantrekkelijk te maken. Zo vinden bijna alle katten de geur van citrusvruchten onaangenaam. Een paar verse schijfjes citroen of sinaasappel in de boom kunnen helpen. Gebruik geen engelenhaar of lametta, kaarsen, geuroliën, sneeuwspray en gemakkelijk breekbare glazen ballen. Natuurlijke boomdecoraties van stro of hout zien er minstens zo mooi uit.

Ontspannen jaarwisseling

Terwijl wij mensen graag afscheid nemen van het oude jaar en het nieuwe jaar begroeten met luide knallen, raken wilde dieren en huisdieren meestal behoorlijk in paniek. Ze weten niet wat de lichtflitsen en knallen betekenen en zijn doodsbang. Honden kunnen een ongeluk krijgen wanneer ze proberen te vluchten. Katten verschuilen zich in krappe schuilplaatsen waaruit ze niet meer kunnen ontsnappen. Paarden raken gewond omdat ze niet uit hun box kunnen ontsnappen. Als dierenliefhebber moet je daarom afzien van vuurwerk. Het geld dat je normaal besteedt aan vuurwerk wordt veel beter gebruikt bij dierenwelzijnsprojecten. Je kunt je dieren thuis ondersteunen door voorzorgsmaatregelen te nemen. De eerste knallen beginnen al lang voor de jaarwisseling. Houd tijdens deze periode uit voorzorg bange honden aan de lijn. Zorg dat je honden en katten gechipt zijn en dat hun gegevens goed geregistreerd staan, mochten ze toch kunnen weglopen. Sluit ramen, rolluiken en gordijnen op oudejaarsavond en zorg voor een vertrouwd achtergrondgeluid – radio en tv kunnen nu wat luider. Voor extreme bangeriken kun je een medicijn of kruidenmiddel tegen angst regelen – maar doe dit alleen in overleg met je dierenarts.

Veilige kerstverlichting

Een elektrische beet – dit is wat dierenartsen brandwonden in de mond en op de tong bij dieren noemen die door stroomkabel kapot hebben gebeten. Na een elektrische schok kan ook het hart onregelmatig gaan slaan. Zelfs als je huisdier er na een elektrische schok heel normaal uitziet, moet je daarom met hem een dierenartspraktijk bezoeken. En er is ook een risico voor eigenaren: de defecte kabel kan ook mensen elektrocuteren. ”LED-kerstverlichting is een goede optie omdat er, in tegenstelling tot gloeilampen en kaarsen, geen brandgevaar bestaat”, zegt elektrisch installateur Richard Lesonitzky. “In speciaalzaken kun je LED-slingers krijgen met bijzonder resistente kabels die water en stof trotseren. Ze zijn niet meteen door bij honden- of kattenbeten. Kerstverlichting van discountwinkels moet worden vermeden – of zo worden geïnstalleerd dat ze absoluut buiten bereik zijn. Dieren mogen er niet aan kunnen knabbelen en de kabels mogen niet nat worden.” Geschikt: 24 Volt modulair tracksysteem Bij LED-kerstverlichting moet je letten op een laagspanning en een modulair systeem. Laat je zo nodig adviseren door een elektricien.