Vlees is een belangrijk deel van het dieet van een kat. Het levert het broodnodige eiwit en ook de nodige mineralen en vetten. Maar welk vlees mag je nu wel, en welk vlees nu niet, voeren? 

Rauw vlees of niet

Je kunt nogal wat kanten op; rund, schaap, varken, paard, wild of pluimvee, een kat houdt wel van vlees en deze soorten zijn (in meer of mindere maten) ook geschikt om te voeden. Je kunt het rauw voeren, maar ook bakken of koken. De meningen over het voeren van rauw vlees zijn nogal verdeeld. Zo beweert men dat het gezonder is omdat het meer voedingsstoffen zou bevatten, maar dit is niet bewezen. Je moet er wel op letten dat je alleen rauw geeft, wat je zelf als mens ook zou rauw zou kunnen eten en wat een goede herkomst heeft.

Varken

Je mag nooit rauw varkens- of kippenvlees geven. Dit heeft een hoog risico op ziekten en virussen waaronder bij varkensvlees het gevaarlijke Aujeszky-virus (veroorzaker pseudo-hondsdolheid). Zorg ervoor dat je dit vlees goed braadt of kookt en dat het door en door bereidt is. De ervaring leert dat katten de voorkeur geven aan rundvlees en dan met name gehakt rauw hart (dat tot het spiervlees behoort).

Spiervlees

Katten zijn echte carnivoren en beperken zich dus niet alleen tot het spiervlees, maar eten ook graag vlees dat wat vetten bevat. Daarnaast hebben katten uiteraard ook koolhydraten, mineralen, vitaminen nodig en daarom kun je het vleesvoer aanvullen met andersoortig eten als groenten. Nog een geschikte vleessoort is pluimvee, dit bevat weinig vet, maar heeft een zeer hoog eiwitgehalte.

Zorg voor een gebalanceerd dieet waarbij je kat zowel vlees als groenten binnenkrijgt. Dan zorg je ervoor dat hij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.