Eet je hond poep en andere dingen die hij buiten tegenkomt? Naast dat dit onsmakelijk is, brengt het eten van drollen de nodige risico’s met zich mee. Voordat we ons verdiepen in wat je tegen coprofagie kunt doen, lees je waarom honden ontlasting en ander afval eten.

 

De reden waarom je hond poep eet

Een hond kan om verschillende redenen poep eten – het gedrag dat ook wel coprofagie genoemd wordt. Hoe gek het misschien ook klinkt; veel honden vinden het gewoon lekker om drollen naar binnen te werken. Ook kan het een manier zijn om aandacht van het baasje te krijgen. Verder kunnen medische oorzaken en een tekort aan voedingstoffen redenen zijn om ontlasting te eten.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond poep eten waarom

 

Het risico wanneer je hond poep en ander afval eet

Wanneer je hond poep eet of gewoon alles wat hij tegenkomt naar binnen werkt, moet je in actie komen. Via ontlasting kan je viervoeter  besmet raken met wormen en andere nare ziekteverwekkers. En ook afval bevat mogelijk allerlei giftige, ziekmakende zaken. Bovendien kan bijvoorbeeld plastic het maag-darmkanaal van je dier blokkeren. Help je hond dus wanneer hij regelmatig poep of ander afval eet.

 

Eerst medische oorzaak uitsluiten

Ga eerst langs de dierenarts voordat je probeert om je hond het eten van poep af te leren. Mogelijk is de coprofagie een symptoom van  gezondheidsklachten en heeft je dier medische hulp nodig. De arts kan ook onderzoeken of tekorten heeft.

 

Tekort voedingsstoffen terwijl hond normaal eet

Als jouw hond kwalitatieve hondenvoeding krijgt, zitten daar alle benodigde voedingstoffen in. Hij kan echter wel moeite hebben met het opnemen van die stoffen en daardoor alsnog tekorten opbouwen. Veelal speelt er dan iets in het maag-darmkanaal. Ga na welke portiegrootte er voor het gewicht en de leeftijd van jouw hond voorgeschreven is.  Is je viervoeter te licht en geef je hem minder dan geadviseerd? Mogelijk is het vergroten van zijn porties voer dan de oplossing waardoor je hond geen drollen meer zal eten.

Tip: De aanbevolen portiegroottes vind je terug op de verpakking van het hondenvoer.

 

Negatieve aandacht is ook aandacht

Als een hond poep eet en zijn baasje reageert daar negatief op, ziet de hond dat mogelijk ook als aandacht. Wat het in feite ook is. Straffen is dus nooit de oplossing. Ga eens na hoezeer je tijdens het uitlaten aandacht aan je hond geeft. Spelen jullie samen, daag je hem uit, klets je lekker tegen je dier? Of ben je misschien vooral druk met je smartphone? Ook als een viervoeter binnenshuis amper aandacht krijgt, kan buiten voor hem de plek zijn om eindelijk eens de aandacht op te eisen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond poep eten afleiden

Tips om je hond af te leiden tijdens het uitlaten

Zorg dat jullie wandelingen ook voor je hond interessant blijven. Wissel regelmatig van route en zorg voor de nodige afleiding. Kleine gehoorzaamheidsoefeningen of het verstopspelletjes met speelgoed, kunnen het verschil al maken. Bovendien versterken ze ook jullie band.

Geef voordat je vertrekt een minisnoepje aan je viervoeter. Stop vervolgens een paar van die snoepjes in je zak en zorg dat je hond dit ziet. Hierdoor zal zijn aandacht eerder op jou en je broekzak gericht zijn.

 

Speurtraining voor de neus

Je kunt allerlei leuke cursussen met je hond volgen. Het is daarbij belangrijk iets te kiezen wat bij jou en je hond past. Het is in ieder geval een leuke manier om samen bezig te zijn. Eén van de mogelijke trainingen is een speurcursus. Daarbij leert je hond om zijn neus anders in te zetten dan hij gewend is.

 

Als niets werkt…

Heb je medische zaken uitgesloten, krijgt je hond voldoende voeding binnen en werkt het afleiden niet tegen het poep eten? Overweeg dan een afspraak bij een hondengedragstherapeut.

 

Ruim de ontlasting van je hond op

Draag zelf bij aan een veilige omgeving voor honden, door de ontlasting van je eigen viervoeter te ruimen. Ieder drol die je weghaalt, is er één minder die een ander hond ziek kan maken.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips