Lezersvraag:
Hoe koppel je het meest succesvol cavia’s en welke combinatie werkt het best? Is twee genoeg? Ik heb een vrouwtje van drie jaar en ze is (nog) niet gesteriliseerd. Sinds kort zit ze alleen. Graag uw advies.
Antwoord:
Cavia’s leven graag met soortgenoten samen, dus het is heel fijn dat je jouw caviavrouwtje (ook wel zeugje genoemd) weer een nieuw maatje wil geven. De beste combinatie met jouw zeugje is een (gecastreerd) mannetje, een beertje. Maar omdat in de natuur cavia’s in vrouwengroepen samenleven, is het ook mogelijk om haar met meerdere andere zeugjes te koppelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor meerdere jonge caviazeugjes. Doe nooit meer dan één beetje bij de zeugjes. Beertjes kunnen behoorlijk vechten.
Koppelen
Om te koppelen, zet je alle cavia’s in een rustige, ruime omgeving. Leg diverse spullen neer waar ze zich achter of onder kunnen verschuilen. Gebruik liever geen schuilhuisjes, omdat daarbinnen de ruimte beperkt is en er dan gemakkelijk gevochten kan worden. Een tunnel voldoet, omdat ze daar doorheen kunnen lopen. En een kartonnen doos die aan alle kanten open is of een klein krukje kun je ook gebruiken. Strooi veel kleine stukjes groente door de ruimte en langs de randen. Laat de cavia’s allemaal rondscharrelen en blijf erbij. Je kunt zien dat neuzen omhoog gaan, je kunt het lage brommen en klappertanden horen, dat is dreiggedrag. Ook kun je hoge fluitgeluiden horen, wat duidt op opwinding.
Bijten
Als de dames om elkaar heen gaan draaien, wordt er gesnuffeld en kan er gebeten worden. Over het algemeen stelt dit niet veel voor, misschien een plukje haar. Let goed op of het bij dreigen en korte beten blijft. Als de cavia’s elkaar niet verwonden of najagen gedurende een paar uur, dan kunnen ze in het permanente verblijf gezet worden. De nieuwe cavia’s als eerste.
Veel succes!
Beantwoord door Thera Kuper, gedragstherapeut voor konijnen en gedragsdeskundige voor cavia’s
www.tinleygedragstherapievoordieren.nl
Uit: Hart voor Dieren magazine
Ook interessant voor jou:
5 feiten over cavia’s
Wat je een cavia wel en niet moet voeren