Photo credit: VIER VOETERS

De dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft op 29 september zeven leeuwen gered uit onveilige leefomstandigheden in Picior de Munte, Zuid-Roemenië. Na een lange reis kwamen de dieren op 01 oktober aan bij FELIDA Grote-katachtigen-opvang in Friesland.

 

Zeven Roemeense leeuwen uit illegale handel gered

De voormalige eigenaar van de zeven geredde dieren, hield en fokte legaal leeuwen op zijn privéterrein, maar was ook betrokken bij illegale handel en misbruik voor amusementsproducties. Omdat de eigenaar weigerde afstand te doen van de ouders van de zeven geredde leeuwen en een pasgeboren welpje, moesten zij achterblijven. De vrouwtjesleeuw kreeg anticonceptie om het fokken ter plaatse tijdelijk te stoppen, waardoor VIER VOETERS verder kan onderhandelen met de eigenaar om de laatste leeuwen over te dragen.

 

Het reddingsteam in actie

Het team van VIER VOETERS, waaronder zes ervaren dierenartsen van verschillende partnerorganisaties, arriveerde ter plaatse in Picior de Munte voor een gecompliceerde reddingsoperatie; op twee leeuwen na werden alle dieren in hetzelfde onveilige verblijf gehouden.

“Ons team van dierenartsen moest verschillende leeuwen tegelijk onder narcose brengen om ze eruit te krijgen. De omstandigheden die we aantroffen, waren zelfs voor ons ervaren reddingsteam een uitdaging en vereisten maximale veiligheidsmaatregelen. Zolang gevaarlijke wilde dieren zoals grote katachtigen worden gehouden in ongeschikte kooien die slechts worden beveiligd door een dubieuze omheining, blijft de veiligheidssituatie zorgwekkend”, aldus Ioana Gabriela Dungler, directeur van de afdeling Wilde Dieren van VIER VOETERS.

 

zeven leeuwen gered

Photo credit: VIER VOETERS

De achtergebleven leeuwen

Hoewel de eigenaar eerder had ingestemd met permanente anti-conceptie voor de achtergebleven leeuwen, veranderde hij tijdens de missie van gedachten en kreeg VIER VOETERS geen toestemming om de mannetjesleeuw te behandelen. “We zijn opgelucht dat we de zeven leeuwen veilig op de weg hebben gekregen, maar we zijn nog niet klaar met de voormalige eigenaar. We zullen de leeuwen die zijn achtergebleven niet opgeven”, zegt Dungler.

 

Het verhaal van Leeuw Simba

De driejarige leeuw Simba werd in Picior de Munte geboren en is één van de leeuwen die VIER VOETERS heeft gered. Hij kwam eind 2020 in het nieuws toen hij in een muziekvideo van een Roemeense muzikant werd gebruikt, hij was zichtbaar in slechte conditie en had meerdere verwondingen. Dit leidde tot publieke verontwaardiging met als gevolg dat de autoriteiten Simba in beslag namen, maar ze gaven hem later terug aan zijn eigenaar omdat die een vergunning had om leeuwen te houden. Simba kon niet worden herenigd met de andere leeuwen omdat zijn vader hem verstootte en werd sindsdien alleen gehouden in een kleine behuizing.

Roemenië verbood in 2017 het houden van grote katachtigen en andere wilde diersoorten in circussen. Het houden van deze dieren door particulieren is alleen toegestaan met een speciale vergunning. “Simba is slechts één triest voorbeeld van duizenden wilde dieren die worden uitgebuit en misbruikt voor commerciële handel zoals amusement, in de EU en daarbuiten. Hij zal nu levenslang speciale zorg nodig hebben. Roemenië heeft belangrijke stappen gezet door het houden van grote katachtigen te reguleren, maar zolang dieren lijden en particulieren ze mogen houden en exploiteren onder ongepaste omstandigheden, is er meer werk aan de winkel”, aldus Dungler.

 

Hoe is het nu met de leeuwen?

Natuurlijk moeten de zeven leeuwen wennen aan hun nieuwe leefomgeving en bijkomen van de lange reis. Maar want doen de dieren dat goed en dapper! Simba kwam als eerste uit de transportkooi. En waar je misschien uitsluitend huiverige leeuwen zou verwachten, begon Simba spontaan te spelen met zijn nieuwe bal. Samen met zijn soortgenoten verkent hij nu op eigen tempo het nieuwe verblijf. En dat is een hele overgang.

Voor het eerst voelen de leeuwen gras onder hun voetzolen en hebben ze een veilig, droog en verwarmd binnenverblijf. Langzaam maar zeker dringt dat besef van veiligheid door bij de dieren en ontpoppen ze zich tot de krachtige katachtigen die ze zijn.

“We kijken er erg naar uit om de verandering van de dieren mee te gaan maken.” – Juno van Zon van FELIDA

 

Dappere Simba speelt met zijn bal. Photo credit: FOUR PAWS | Bogdan Baraghin

 

De volgende stap

Alle leeuwen zullen een grondige veterinaire controle krijgen, evenals eventuele behandelingen die nodig zijn en permanente anti-conceptie. VIER VOETERS is van plan om de vijf jongste leeuwen zo snel mogelijk naar haar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika te brengen, waar ze als één groep in een ruime omgeving kunnen leven.

 

FELIDA

FELIDA Grote-katachtigen-opvang in Nederland is één van de vele opvangcentra voor geredde dieren wereldwijd van VIER VOETERS. Het is een speciaal opvangcentrum voor fysiek en mentaal getraumatiseerde grote katten. De grote katachtigen die herstellen van de ontberingen uit hun verleden kunnen worden overgebracht naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika. Dieren die levenslang intensieve en speciale zorg nodig hebben, blijven in FELIDA.

 

Over Vier Voeters

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen. De organisatie legt het leed van dieren bloot, redt dieren in nood en beschermt ze. In het buitenland heet de organisatie FOUR PAWS of VIER PFOTEN.

VIER VOETERS pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip. De duurzame campagnes en projecten richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren (zoals beren, grote katachtigen, orangoetans en olifanten) die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden.

Met zowel kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Kosovo, Nederland, Zwitserland, Zuid-Afrika, Thailand, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Vietnam als opvangcentra en reservaten in elf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen.

Bron: Stichting VIER VOETERS

nieuwsbrief dierentips