Vanaf 1 oktober 2021 is het in Vlaanderen verboden om fold katten te fokken of te verhandelen. Hun uiterlijk wordt vaak als ‘schattig’  gezien, maar duidt eigenlijk op een erfelijke aandoening die veel pijn bij de dieren veroorzaakt.

 

Over fold katten

Fold katten, ook wel ‘vouwoorkatten’ genoemd, zijn populair vanwege hun aandoenlijk gevouwen oortjes. De Scottisch fold en Highland fold zijn hiervan de bekendste rassen. Maar achter hun kenmerkende oren gaat een verhaal schuil. De Folds hebben namelijk een groeistoornis in het kraakbeen, ook wel osteochondrodysplasie genoemd. Deze stoornis beperkt zich niet alleen tot de oren van de katten, maar leidt ook tot pijnlijke gewrichtsontstekingen, misvormde poten en zelfs tot kreupelheid.

 

Chronische ontstekingen

De voor- en achterpoten kunnen door de afwijking van fold katten krom gaan staan en verdikken. De staartwervels verdikken en de gewrichten ontwikkelen zich abnormaal. De symptomen die de huistijgers laten zien lijken op artritis waarbij de gewrichten chronisch ontstoken zijn. Bewegen is moeilijk en pijnlijk.. Er is geen behandeling mogelijk. De enige manier om deze aandoening te vermijden is het kweken van katten, die drager zijn van het gen, te verbieden.

 

Verbod in Vlaanderen op 1 oktober 2021  van kracht

In Vlaanderen gaat treedt het verbod op het kweken en verhandelen van fold katten per 1 oktober in.  Met dit verbod, wordt het advies van de Raad voor Dierenwelzijn uit 2018 omgezet in regelgeving.  Er is voor 1 oktober  gekozen zodat die nu nog gedragen worden, straks met een minimumleeftijd van 12 weken nog een nieuw thuis kunnen vinden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

british fold nederland

 

Hoe zit het op dit moment in Nederland?

In Nederland geldt bij wet dat dieren niet gefokt mogen worden op uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor het welzijn en de gezondheid van de nakomelingen. Voor wat betreft de fold katten brengt deze wet helaas nog te veel onduidelijkheden en interpretatiemogelijkheden om goed op te kunnen handhaven.  Dit is tevens een aandachtspunt voor Stichting Dier & Recht. Hart voor Dieren sprak Kelly Kessen, dierenarts van deze stichting:

“Het is prijzenswaardig het Vlaamse verbod op het fokken van de Scottish fold. Deze katten hebben een gendefect en zijn daardoor mismaakt. Veel van deze katten hebben levenslang pijn vanwege dit uiterlijk, en dat is onacceptabel!

Ook in Nederland is het al verboden om met katten te fokken die schadelijke uiterlijke kenmerken hebben of doorgeven. Helaas wordt hierop nog nauwelijks gehandhaafd.”

 

Als je al een Fold kat hebt

Als je nu al een fold kat hebt, is het aankomende verbod in Vlaanderen misschien een schok. Vaak zijn eigenaren zich namelijk niet bewust van het leed dat hun geliefde kattenras ervaart. Maar nu je dit wel weet, is het zaak verantwoordelijk te handelen en je kat de juiste zorg te bieden. Ga regelmatig met je huistijger naar de dierenarts om hem/haar op gewrichtsproblematiek te laten checken.Huidige baasjes van fold katten in Vlaanderen mogen de dieren houden maar geen nieuwe meer aanschaffen. Ook mogen de dieren niet meer doorverkocht worden aan nieuwe eigenaren.

Bron: Dier & Recht en Vlaams Departement Omgeving

 

nieuwsbrief