Honden heten tegenwoordig Sam, Bo of Max. En Trixie en Rex? Dat was vroeger. Klassieke hondennamen zijn met uitsterven bedreigd. Dat is het resultaat van een wetenschappelijk onderzoek, dat het verschijnsel van het namen geven aan honden onder de loep heeft genomen.

Iedere tweede hond draagt tegenwoordig een menselijke naam. Het gebruiksdier van weleer is in de loop der tijd meer en meer een volwaardig gezinslid geworden, soms zelfs een vervanging voor kinderen of partner. Deze bijzondere genegenheid voor de dieren komt tot uiting in de naamgeving.

Via de naam wordt de hond tot een unieke persoonlijkheid verheven. Heel vaak raadplegen nieuwbakken hondenbezitters websites met tips voor kindernamen. Het is niet verwonderlijk dat bijvoorbeeld in de afgelopen jaren, de naam Emma goed in de smaak viel. Ook Senna, Daisy en Luna eindigden in de top tien van meisjesnamen.
Bij de jongens en reutjes doet de naam Ben het erg goed. Met deze naam werden de meeste jongetjes gedoopt, elke twaalfde hond luistert ook naar deze naam.

Elke hondenbezitter met een geheime namenwens, dus een naam die ze een kind niet kunnen geven, geeft die naam vaak wel aan zijn viervoeter. Dat leidt dan tot namen als Brandy, Sydney of Boston.

 

Lees ook: Help, mijn hond springt tegen iedereen op!