Het opspringen van een hond kan best hinderlijk zijn, lang niet iedereen is daar van gediend. Natuurlijk kan een viervoeter een behoorlijk stormachtig karakter hebben, maar het opspringen is zeker af te leren. Geef je hond alternatieven voor het springen en een uitlaatrondje verloopt een stuk rustiger.

Waarom honden opspringen ter begroeting

Het opspringen is voor jonge honden in het wild de manier om hun ouders te begroeten. Ze proberen daarbij hun bek te bereiken. Zo bedelen ze om het voedsel dat de volwassen dieren mee naar huis nemen. Dit gedrag laten onze honden ook zien: ze springen vrolijk tegen ons op om bij ons gezicht te komen. De meeste mensen vinden het aandoenlijk om zo door hun lieve jonge hond begroet te worden en laten het erbij. Echter, wanneer de kleine schattige puppy’s uitgegroeid zijn tot flinke volwassen honden, zijn noch de eigenaren, noch vreemde mensen enthousiast over dat vervelende opspringen. Daarom is het beter om het bespringen al van kleins af aan niet toe te staan. Als de hond al wat ouder is, dan is het mogelijk om hem de gewoonte af te leren.

 

Tips om hond het opspringen af te leren

1 Wanneer de hond op je komt aflopen, vestig je zijn aandacht specifiek op je hand waarin je iets lekkers houdt. Ga met je hand, die voor de hond lekker ruikt, langzaam over zijn kop. Wanneer hij vervolgens gaat zitten, dan krijgt hij het lekkers. Zo leert je viervoeter al heel snel om je zittend te begroeten.

2 Wanneer de hond alsnog aanstalten maakt om te springen, laat je hem in het niets springen door één of twee stappen opzij te zetten. Of maak je kleiner en draai hem je rug toe. Let op:  hierbij moet je de hond niet aankijken. Als hij je voorbijgelopen is, kniel of buk dan en streel hem daarvoor in de plaats.

3 Bij zeer temperamentvolle honden helpt een begroetingsspel. Hiervoor moet je altijd een bal of een piepspeeltje in de hand hebben dat je snel weg kunt gooien wanneer de hond op je afgestormd komt. Als hij het je dan brengt en hij gaat voor je zitten, dan wordt dat je nieuwe begroetingsritueel. Al heel snel zal dit het opspringen volledig vervangen.

honden die opspringen

Niet iedereen is hiervan gediend.


Hoe voorkom je dat je hond op vreemde mensen afloopt en tegen hen opspringt? 

1 Zodra er een ander mens in zicht komt, roep je je hond bij je. Leid je hond nu van zijn begroetingssprong af en houdt hem wat lekkers voor totdat de voorbijganger voorbij is dan ga je samen snel en vrolijk weer verder. Wanneer je dit consequent herhaalt, worden andere mensen oninteressant voor hem en word jij voor hem het middelpunt.

2 Wanneer je hond desondanks toch begint met springen, roep dan duidelijk ‘nee!’ en trek hem aan zijn halsband of tuigje weg van de voorbijganger. Onmiddellijk daarna lok je hem weer met iets lekkers, zijn favoriete speeltje of een spannend spelletje naar je toe. Hierdoor zal de hond inprenten: mijn baasje wil niet dat ik op vreemde mensen afloop, hij wil dat ik in zijn buurt blijf en daar is altijd iets interessants, bijvoorbeeld een leuk speeltje of iets heel erg lekkers.

3 Wanneer de voorbijgangers op wie de hond afloopt om hem lachen of zelfs voor hem bukken en er plezier aan beleven om besprongen te worden, vraag ze dan absoluut om dat te laten. Leg ze uit dat je hond in training is en dat er geen uitzonderingen mogen worden gemaakt.

4 Wanneer je een dier hebt dat hardnekkig vasthoudt aan oude gewoontes, controleer dan eerst de 7 zonden bij hondentraining. Mogelijk vergeet je iets of sla je een stap over.  dan blijft er niets anders over dan meteen naar de riem te grijpen zodra er een ander persoon nadert. Houd de hond dan dicht bij je totdat de ander is gepasseerd. Deze gewoonte wordt dan uiteindelijk ook vanzelfsprekend.

 

Bron:  Magazine Hart voor Dieren