Is een tweede hond in huis nemen een goed idee? Honden zijn geweldig en misschien is je viervoeter wel toe aan een maatje. Maar hoe kom je daar achter en hoe kies je een dier dat goed bij jullie huisdier past? Ontdek de voor- en nadelen van een tweede huisdier, en hoe je twee honden met elkaar laat kennismaken.
Tweede hond erbij of niet?
De keuze of je een tweede hond verwelkomt, is allereerst een persoonlijke. Misschien merk je duidelijk dat een soortgenootje je viervoeter goed zou doen. Toch moet je goed overwegen of ook jij een extra huisdier aankan. Een vriend erbij kan je hond positieve prikkels geven en zal hem minder snel eenzaam maken. Bovendien kunnen de twee dieren veel van elkaar leren en is een soortgenoot in huis goed voor hun sociale interactie. Daar tegenover staat dat je wel de nodige ruimte, tijd en financiële middelen moet hebben voor nog een huisdier.
Zit mijn hond te wachten op een extra viervoeter in huis?
Niet iedere hond is geschikt om met een soortgenoot in één huis te leven. Sommige viervoeters vertonen namelijk sterk territoriaal gedrag en willen huis en baas niet zomaar delen. In dat geval is een tweede hond erbij niet verstandig. Bekijk het gedrag van je huisdier zo objectief mogelijk. Hoe gedraagt je viervoeter zich tegenover soortgenoten als jullie samen buiten lopen? Accepteert hij het wanneer je bijvoorbeeld een ander dier aait en is hij nieuwsgierig omdat hij daar een nieuw speelmaatje in ziet? Dit kan al een indicatie geven.
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Opvoeding en kopieergedrag
Hoe is het met de opvoeding van je huidige hond? Pas als je huisdier en jij al goed op elkaar zijn afgestemd, kun je er een tweede hond bij nemen. Dit is een belangrijk punt, want de nieuwkomer zal het gedrag van je eerste dier kopiëren. De goede gewoonten, maar dus ook het eventueel niet opvolgen van commando’s. Want zeg nou zelf, op wie vertrouw jij als hond het meest? Een soortgenoot die de weg lijkt te kennen in een voor jou nog onbekende omgeving, of die vreemde tweebener die een andere taal spreekt?
De basiscommando’s die iedere hond moet kennen
Wat is de juiste match?
Kies een hond die goed bij jouw viervoeter past. Dat lijkt misschien een open deur, maar kan complexer zijn dan het lijkt. Je moet namelijk rekening houden met meerdere factoren zoals zijn karakter, geslacht en de leeftijd. Daarnaast kijk je ook naar je eigen gezinssamenstelling en welke honden daar het best bij zouden passen.
Meestal is een tweede hond van het andere geslacht de beste optie. Dit geeft de minste kans op strijd, alhoewel dit per hond kan verschillen. Zo zijn er ook reutjes die het prima met een ander mannetje in huis kunnen vinden. Kijk waarbij jouw hond zich het meest bij op zijn gemak voelt. Maar als je van plan bent om een reu en een teefje bij elkaar te houden, is het natuur wel belangrijk dat ze gecastreerd zijn.
Puppy of volwassen hond?
Wil je een puppy als tweede hond? Bij voorkeur is het verschil in leeftijd dan minimaal twee tot drie jaar. Dit heeft te maken met het kopieergedrag; de pup kan van de ander leren. Een puppy bij een senior met ouderdomsklachten is doorgaans geen goed idee. Het kleintje zal te druk zijn voor je oudere viervoeter en niet dezelfde bewegingsbehoefte en een grotere ontdekkingsdrang hebben. Ook wanneer je een extra volwassen hond in huis neemt, kun je er om delfde reden het best voor zorgen dat de twee niet te veel in leeftijd en grootte verschillen.
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Tip! Laat de twee honden samen een proefdag doorlopen
Als je eenmaal een goede match gevonden lijkt te hebben, laat je de tweede hond het liefst eerst een ‘proefdag’ met jullie meedraaien. Tijdens die dag zal blijken of de twee viervoeters écht een klik hebben. Bovendien kan de nieuwkomer zo langzaam aan de nieuwe omgeving wennen. Dit zal voor hem de uiteindelijke overstap minder stressvol maken.
Voorbereiding komst nieuw huisdier
Naast dat je de eventuele gezinsleden goed voorbereid op een nieuw huisdier, is het ook belangrijk dat je een aantal zaken al geregeld hebt voordat de tweede hond arriveert:
- inschrijving dierenarts
- vaccinaties / titeren
- aanmelden hond bij gemeente
- riem
- eigen voer– en drinkbak
- eigen mandje / slaapplek
- eigen speeltje(s)
Het is belangrijk dat de nieuwe hond zijn eigen voer– en drinkbak krijgt om concurrentie met je andere huisdier en voernijd te voorkomen. Of hij over kan gaan op de voeding die je jouw huidige viervoeter al geeft, hangt af van zijn gezondheid en welk voer hij nu gebruikt. Overleg dat met het asiel of de vorige eigenaar. Soms slapen twee honden samen, maar het is belangrijk dat je nieuwe huisdier zijn eigen slaapplek krijgt. Dan is het aan je twee viervoeters om zelf uit te maken of ze daar gebruik van maken. Het eigen speeltje is ter afleiding tijdens de eerste spannende momenten.
Introduceren van een andere hond
Tijdens de eerste periode besteed je veel aandacht aan het zich thuis laten voelen van de tweede hond. Maar vergeet vooral je eerste viervoeter niet! Zorg dat je ook hem veel knuffelt en aandacht geeft. Want voor hem is het dier dat erbij is gekomen ook nieuw, iets waar hij aan moet wennen. Het is belangrijk dat hij zijn soortgenoot met positieve ervaringen associeert. Speel daarom met de twee dieren samen, waarbij je ze uit kunt dagen tot interactie met elkaar. Denk bijvoorbeeld maar aan een balspelletje. Praat tegen beide dieren en geef ze tegelijkertijd een snack. Het samen genieten smeedt een band tussen de twee en maakt het samenzijn voor hen de moeite waard om te herhalen.
Het uitlaten van twee honden
Vaak vormen de twee honden al snel een kleine roedel zodra ze samen lopen. Daardoor zullen ze elkaar beschermen, maar kunnen ze elkaar ook ‘opfokken’ wanneer bijvoorbeeld hun jachtinstinct het overneemt. Om de viervoeters de baas te kunnen blijven, is het belangrijk dat je ze af en toe apart naar je toe roept. Het best zou zijn als de twee dieren apart aangelijnd, samen links of rechts naast je lopen. Maar dit lukt niet bij ieder stel. Een andere mogelijkheid is om één hond aangelijnd links van je te houden en de ander rechts.
bron: Hart voor Dieren Magazine