Sommige mensen lachen nog steeds ongelovig bij het idee van het poetsen van de tanden van honden. Maar wie de tandverzorging van zijn viervoetige vriend serieus neemt, lacht het best. Want tandziekten komen vaker voor bij de nakomelingen van wolven dan men denkt, en hebben ernstigere gevolgen dan je zou vermoeden.

Tandprotheses voor honden?

Er zijn nog geen kunstgebitten voor honden, maar het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat de eerste tandprotheses voor honden worden ontwikkeld. Het is echter beter voor de hond en zijn baasje om ervoor te zorgen dat er nooit vraag zal zijn naar een tandprothese. In principe worden hondentanden blootgesteld aan dezelfde gevaren als ons eigen gebit. Voor tandsteen, parodontitis en cariës is ook de hondentand niet immuun.

Dezelfde gevaren voor mens en hond

Alleen gaatjes (cariës) komen niet zo vaak voor bij honden, waarschijnlijk omdat ze minder op lolly’s zuigen dan mensen. Chocolade, snoep en andere zoete lekkernijen horen niet thuis in de bek van je hond. Een uitgebalanceerd dieet beschermt de tanden. Sommige fabrikanten bieden zelf voedsel aan dat de tanden al tijdens het eten verzorgt en tandsteen helpt voorkomen. Als snack en beloning zijn tandverzorgende kauwstrips en -sticks beschikbaar. Over tandsteen gesproken dit komt vaak voor en veroorzaakt naast een slechte adem ook pijnlijke ontstekingen van het tandvlees, waar ongeveer 85 procent van alle honden last van heeft. Tandsteen ontstaat voornamelijk bij de overgang van het tandvlees naar de tand. Voedselresten blijven daar plakken en bieden bacteriën in de bek een goede voedselbodem. Deze bacteriën vermenigvuldigen zich explosief en vormen aanslag, die uiteindelijk keihard wordt; tandsteen.

Parodontitis spaart ook honden niet

Vroeg of laat veroorzaken de bacteriën ontstekingen in het tandvlees. Wat er dan gebeurt, heeft iedereen gezien in tandpastareclames: het tandvlees trekt zich terug, vormt pockets en onthult de gevoelige tandhals. De beruchte parodontitis is dan ontstaan. Tandvlees dat zich heeft teruggetrokken
en de tandhals – en in ernstige gevallen zelfs de tandwortel – heeft blootgelegd, groeit niet meer terug naar zijn oorspronkelijke positie. Onbehandeld vordert de aandoening totdat de tandwortels bloot komen te liggen en zelfs het kaakbot wordt aangetast. In dit stadium valt de tand niet meer te redden. Dat is op zich al erg genoeg, maar het is nog niet alles. In de pockets van het tandvlees, op tandsteen en in tandplak gedijen bacteriën die via de bloedvaten naar andere delen van het lichaam kunnen reizen en daar zeer ernstige aandoeningen kunnen veroorzaken, onder meer aan het hart.

Voerresten regelmatig verwijderen

Om preventief te werk te gaan, dienen voedselresten regelmatig te worden verwijderd. Dierenartsen raden aan zeker elke twee dagen de tanden van de hond te poetsen. Tandenborstels en tandpasta voor mensen zijn niet geschikt voor honden; ze zijn meestal te hard voor het gevoelige tandvlees van de hond. En tandpasta met de gebruikelijke muntsmaak is voor de hond erg onaangenaam. Gelukkig zijn er speciale tandverzorgingsproducten voor honden verkrijgbaar. De meeste viervoeters zijn echter niet bepaald enthousiast over mondhygiëne. Het beste is om een puppy al vroeg te laten wennen aan het ritueel. Speels kun je steeds zijn bekje openen, totdat het voor hem de normaalste zaak van de wereld is dat mensen zich met zijn gebit bezighouden.

Alternatieven voor tandenpoetsen

Honden die tandenpoetsen niet toestaan, zouden veel moeten kauwen, want het speeksel dat tijdens het kauwen wordt aangemaakt, beschermt tanden en tandvlees. Voor honden die vatbaar zijn voor een slecht gebit, is er speciaal voer verkrijgbaar – onder meer bij de dierenarts. Regelmatige gebitscontroles zouden bovendien voor honden net zo vanzelfsprekend moeten zijn als voor mensen.