Extra beweging is, naast aangepaste voeding, een goede manier om een dikke kat af te laten vallen. Maar hoe zorg je ervoor dat hij in actie komt? Door zijn extra zwaarte zal hij immers minder actief worden en weer sneller aankomen, met alle risico’s van dien. Ontdek de oorzaak van het overgewicht en hoe je jouw huistijger weer in beweging krijgt. 

 

Dikke kat kent vicieuze cirkel

Een huistijger wordt al snel een dikke kat. Muizen hoeven immers niet meer bejaagd te worden en voedsel staat vaak onbeperkt voor onze katten ter beschikking. Zeker binnenkatten zijn gevoelig voor overgewicht. Als je kat te zwaar is, wordt het bewegen lastiger en misschien zelfs pijnlijk. Hierdoor zal hij minder actief zijn en eerder blijven liggen. Het gevolg? Juist, hij wordt nog zwaarder, waardoor hij nóg inactiever zal worden. Overigens is het afvallen niet alleen onderwerp bij binnenkatten, ook hun soortgenootjes die wel naar buiten gaan kampen steeds vaker met overgewicht.

 

Waarom moeten te zwaren katten afvallen?

“Ach, hij geniet gewoon van het kattenleven. Af willen vallen is typisch iets voor mensen, die extra kilo’s zijn toch geen ramp?” Dit is iets wat we vaker terughoren van kattenbaasjes met een dier dat te zwaar is. Maar onderschat het risico van overgewicht voor katten niet. Bij een te dikke kat worden de gewrichten extra belast en er kan artrose optreden. Bovendien raakt het hart- en vaatstelsel overbelast waardoor het kattenlijf uitgeput raakt. Maar ook hoge bloeddruk, pijn, schade aan organen komt bij dikke katten veel voor. En ook suikerziekte ligt al snel op de loer wanneer je kat te zwaar is; 70%-80% van de dieren met deze ziekte is te dik.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

dikke kat te zwaar

 

Afvalplan

Wanneer je je kat af wil laten vallen, ga je eerst met hem langs de dierenarts. Allereerst zal deze de algehele gezondheid van je huistijger beoordelen. Overgewicht kan namelijk ook een symptoom zijn van een ziekte of aandoening. Wanneer jullie er zeker van zijn dat je kat niets onder de leden heeft, stellen jullie samen een afvalplan voor hem op. Daarin zal de voeding en extra beweging meegenomen worden. De dagelijkse porties van het kattenvoer moeten misschien aangepast worden, net als de mate waarin snacks worden gegeven. Verder wordt soms geadviseerd over te schakelen op andere voeding voor je kat. Verschillende merken bieden speciale brokken aan voor katten die gewicht kwijt moeten raken. Als dat geregeld is, is er nog winst te behalen in het binnenshuis actiever krijgen van je kat.

 

Tip 1: Plan vaste beweegmomenten in

Zeker als je kat veel alleen thuis is, is het des te belangrijker ‘s morgens en ‘s avonds standaard bewegingsmomenten in te plannen. Je hoeft dan niet een heel uur te trainen met je kat. Je kunt de oefeningen op speelse wijze integreren voor het ontbijt en tijdens avonduren.

 

Tip 2: Een spoor van brokjes 

Katten verheugen zich op hun eerste portie voer van de dag, maar dit moet verdiend worden. Probeer de kat jou te laten volgen door het huis, naar de badkamer en de andere kamers door kleine hoeveelheden voer neer te leggen als beloning. Wanneer je ‘s avonds thuiskomt, doe je precies hetzelfde: Hang je jas op, ruim je tas met boodschappen weg, leg overal kleine hoeveelheden voedsel neer en praat tegen je kat terwijl je dit alles doet, dan volgt hij je graag op de voet. Zo wordt het voeren een leuk spelletje en prikkel je je kat zowel fysiek als mentaal.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

dikke kat 3

 

Tip 3: Leg in elke kamer speeltjes neer

Veertjes, elastische touwtjes, een laserpointer, een speelmuis, propjes papier: krijg je dikke kat aan het spelen. Vaak lukt dat in het begin slecht of maar heel even. Maar met een paar druppels valeriaan maak je het speelgoed aantrekkelijker. Hoe meer je kat zich moet inspannen, des te effectiever is de training. Belangrijk is dat je calorierijke beloningen vermijdt. Gebruik bijvoorbeeld liever kleine stukjes gekookt mager rundvlees of lever. Met ‘klein’ bedoelen we zo groot als een nagel. Niet meer.

Begin met tien tot vijftien minuten spelen en voer dit langzaam op. Hoe meer jij je kat kan motiveren, des te beweeglijker wordt hij. Dit stabiliseert de gewrichten, helpt om het gewicht te reduceren en versterkt het hart en de bloedsomloop.

 

Tip 4: Water kan leuk zijn om mee te spelen

Iedereen denkt dat katten niet van water houden. Toch zijn veel katten dol op spelen in en met water. Dat biedt mogelijkheden! Ontdek of je kat water ook interessant vindt: zet hem op de wastafel en laat de kraan zachtjes druppelen. Huistijgers vinden het leuk om de druppels te vangen en kunnen daar vaak lang mee bezig zijn.

De volgende stap is de badkuip. Laat er handwarm water in lopen tot de kat er 3–5 cm diep in kan staan. Probeer je kat te lokken zodat hij door het water gaat lopen en uiteindelijk zelfs op speeltjes gaat jagen. Door de het water worden de ledematen hoger opgetild. Spieren, die voorheen amper gebruikt werden, worden nu getraind. De weerstand van het water maakt de oefeningen een stuk effectiever. Merk je dat je kat dit spel niet leuk vindt en en er zelfs gestrest van raakt? Staak het dan, het is te proberen maar mag je kat niet schaden.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

dikke kat 4

 

Tip 4: De hoogte in

Zodra de conditie van je kat verbetert, kun je ook meer inspanningen van je kat gaan vragen. Kan hij inmiddels misschien weer op stoelen of de vensterbank springen? Zorg dat daar wat interessants op hem liggen te wachten.

 

Tip 5: Maak ook bovenste verdieping krabpaal aanlokkelijk

Een dikke kat zal minder snel naar het bovenste punt van een kattenpaal willen klimmen. Maak daarom bij de bovenste verdieping van de krabpaal interessante geluidjes. In het ideale geval zal de kat naar boven klimmen. Hoe meer hij afgevallen is, hoe beter hem dit zal afgaan.

 

Variatie en creativiteit

Belangrijk is dat je je fantasie gebruikt op de momenten die je samen doorbrengt. Integreer verschillende activiteiten, varieer regelmatig en voer het spelen langzaam op tot 30 of 45 minuten. Met het reduceren van voedsel, een beperkt aantal tussendoortjes en een consequent fitnessprogramma, kun je spelenderwijs het hart- en vaatstelsel van je kat verbeteren en zijn gewrichten stabiliseren. Tegelijkertijd maak je jullie band op deze manier nog hechter. Win-win!

Bron: Hart voor Dieren Magazine

nieuwsbrief dierentips