Stichting AAP heeft 124 degoes weggehaald uit een woning in het Gooi en naar haar opvangcentrum in Almere gebracht. Een absoluut record voor de dierenwelzijnsorganisatie, die alle zeilen bijzet om de dieren de nodige zorg te bieden. Degoes zijn populair, maar wat de stichting betreft ongeschikt om door eenieder als huisdier gehouden te worden. Het dierenwelzijn komt snel in het gedrang als exotische dieren zonder de nodige kennis en voorzieningen gehouden worden.
Hoe kwam AAP de degoes op het spoor?
De melding over de degoes kwam binnen via een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Naar verluidt startten de eigenaren een aantal jaar geleden met één koppeltje. Door de nestjes bij elkaar te laten leven kon de groep uitgroeien tot ruim honderdtwintig dieren, later verdeeld over een grote kooi en zeven glazen aquarium- en terrariumbakken. Een glazen behuizing is overigens ongeschikt voor degoes. Deze dieren moeten kunnen klimmen, klauteren, springen en zichzelf kunnen verstoppen.
De gevonden dieren zijn in slechte conditie
De bakken zorgde ook voor te weinig ventilatie, vertelt Frank Vugts van Stichting AAP. Hij was bij de redding: “De geur van 124 degoes was overweldigend. Zoveel dieren bij elkaar, dat gaat gewoon niet goed. Sommige dieren hebben wondjes, ontstekingen of missen hun staart. Maar nog zorgelijker is het voer wat ze kregen. Degoes komen uit het ruige Chileense landschap en de voeding die ze hier krijgen is al snel te veel, te vet en te zoet. Dat zorgt voor darmstoornissen, gebitsproblemen en diabetes, waardoor ze uiteindelijk blind kunnen worden. Bij het meenemen hoorden we al alarmroepen, afkomstig van dieren die niet meer zien wat er gebeurt. Dat ze weg zijn is een grote opluchting voor de eigenaren, maar is vooral goed voor de dieren zelf. Nu kunnen we ze eindelijk de ruimte en zorg bieden die ze nodig hebben!”
Alles of niets
De eigenaren wilden eerst een klein aantal dieren houden om hun hobby voort te zetten, maar dat is tegen het opvangbeleid van AAP. Er moet een eind komen aan het verhandelen van deze gevoelige exotische dieren, dus zijn uiteindelijk alle degoes meegenomen. AAP probeert de enorme groep dieren na de verplichte quarantaineperiode deels onder te brengen bij opvangpartners elders in Europa.
Positieflijst
Het voorbeeld van de 124 gevonden degoes laat opnieuw zien dat een snelle invoer van een positieflijst voor huis- en hobbydieren echt noodzakelijk is. Stichting AAP maakt zich al langere tijd sterk voor zo’n lijst waarop alleen dieren staan die als huisdier gehouden kunnen worden, zonder aantasting van dierenwelzijn. Vanwege de complexe behoeften en eisen aan huisvesting en voeding hoort de degoe daar wat AAP betreft daar niet op.
Over Stichting AAP
Stichting AAP is een Europese dierenwelzijnsorganisatie die zich inzet voor exotische zoogdieren zoals apen, wasberen, leeuwen en tijgers. Nog altijd worden talloze wilde dieren illegaal verhandeld, als huisdier gehouden of misbruikt in toerisme en entertainment. AAP pleit voor betere dierenwelzijnswetgeving in heel Europa en biedt in Nederland en Spanje opvang voor exotische dieren. In de opvangcentra kunnen ze op adem komen terwijl een gespecialiseerd team ze helpt weer gezond en gelukkig te worden.