Recent reageerde de wereld boos en geschokt op de dood van leeuw Cecil. Deze leeuw werd door een tandarts uit de Verenigde Staten voor veel geld doodgeschoten. Maar Cecil is slechts de top van de ijsberg. Dit omdat de jacht op leeuwen is heel normaal, ondanks het feit dat het hier om een bedreigde diersoort gaat.

 

Blood Lions

Net na de dood van leeuw Cecil verscheen de documentaire Blood Lions. Een film die een indringende inkijk geeft in de leeuwen fokindustrie van Zuid Afrika. Het leven van een gefokte leeuw wordt in deze documentaire belicht: van knuffelwelp tot jachtobject. Alle partijen betrokken in deze industrie komen in deze documentaire aan bod. Van de jagers (‘I am an animal lover, therefore I am a hunter’) tot de nietsvermoedende toerist en vrijwilliger. Het maakt duidelijk hoe schrijnend het leven van een knuffelwelp is en hoe toeristen en vrijwilligers ongewild bijdragen aan deze verderfelijke industrie.

De volledige documentaire

De film Blood Lions was eerder op televisie te zien op Discovery maar dat was de verkorte documentaire. De volledige documentaire beleefd zijn Europese film première tijdens het Wildlife Filmfestival in Rotterdam op vrijdag 30 oktober, 22.00 uur. Vervolgens zal het in diverse andere Europese steden te zien zijn en in november volgt een vertoning in het Europese parlement. 

Kaartjes zijn online te reserveren via deze link en kosten EUR 8,
http://www.wffr.nl/index.php/movies/blood-lions/

 

Bekijk de trailer!

 

Foto:s Ian Michler