Vanaf 16 juli kun je je in Zeehondencentrum Pieterburen onderdompelen in een bijzondere wereld vol verhalen over de soms liefdevolle en soms onstuimige relatie tussen mensen en de wereld van de zee- en kustnatuur.

 

De Kraak, een mythische reuzenoctopus

De Kraak, een mythische reuzenoctopus, neemt je mee op reis door een abstract schelpenlandschap, langs 10 verschillende animatiefilms. Deze animatiefilms vertellen grappige, ontroerende en soms spannende verhalen over bijzondere ontmoetingen tussen mensen en onderwaterwezens. Ze leren ons iets over hoe we als mensen om kunnen gaan met de zee, de Wadden en de kust. Als je in de schelpen van De Kraak kruipt, waan je je voor even in de onderwaterwereld van de Waddenzee. Je wordt omgeven door onderwatergeluiden en kijkt naar sprookjesachtige zee verhalen. In deze omgeving word je als vanzelf aan het denken gezet over hoe we als mensen verbonden zijn met de natuur van de Waddenzee.

De Kraak is te zien bij Zeehondencentrum Pieterburen van 16 juli t/m 18 september 2022.

 

Zeehondencentrum Pieterburen

Deze bijzondere installatie vol onderwaterverhalen past heel goed bij Zeehondencentrum Pieterburen. In het centrum ligt steeds meer de nadruk op samen leren over de relatie tussen ons als mensen, de dieren en planten van de Wadden. De zeehond zou je kunnen zien als icoon van de Waddenzee. Als we weten hoe het met de zeehonden in de Waddenzee gaat, dan vertelt ons dat ook heel veel over hoe het met het hele Waddengebied gaat. Een gezond Waddengebied is ook goed voor onze eigen gezondheid. Als mensen zijn we namelijk afhankelijk van de gezondheid van de natuur om ons heen. De zeehond kan ons daarbij helpen.

Bij het Zeehondencentrum vangen we daarom niet alleen zeehonden in nood op, maar luisteren we ook naar het verhaal dat de zeehond ons over de Wadden vertelt. We zorgen ervoor dat zeehonden in hun natuurlijk leefgebied de Waddenzee kunnen blijven leven, en we onderzoeken hoe het met de zeehonden gaat. Daardoor leren we in Pieterburen elke dag samen met onderzoekers, verzorgers en met alle mensen die op bezoek komen over de zeehond, over de Waddenzee en over onszelf.

 

Peter-Musschenga_De-Kraak_Schaalmodel_202205

 

Productiehuis Spinbarg

Productiehuis Spinbarg wil de verbeelding stimuleren en mensen met andere ogen naar hun omgeving laten kijken. Zo wil Spinbarg mensen bewust maken van de landschappelijke en (cultuur)historische waarde van die omgeving. Daarbij wordt zoveel mogelijk de verbinding gezocht tussen beeldende kunst, film, landschap, geschiedenis en (immaterieel) erfgoed.

 

Rondreizende installatie

De première van De Kraak vindt plaats in Zeehondencentrum Pieterburen. Eind september reist De Kraak aan boord van Scheepsatelier Eestroom naar Dokkum, Leeuwarden, Harlingen en Zwolle. Vanaf november is De Kraak een jaar lang te bezoeken in Ecomare op Texel. Later volgt in ieder geval nog het Landesmuseum Natur und Mensch in Oldenburg (D)

De Kraak wordt mogelijk gemaakt door onder meer Waddenfonds, We the North, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Beringer Hazewinkel, Kunstraad Groningen, JB Scholtenfonds, Stichting Zabawas, Stichting Vivace, Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis, Stichting Gelzerfonds, Stichting Lieuwe Stienstra

 

nieuwsbrief dierentips