Wist je dat je ook kunt puzzelen met je hond? Veel honden én hondeneigenaren vinden dit heel leuk om te doen en elke hond kan het! Een super manier om je hond lekker bezig te houden. Maar hoe werkt dat nou puzzelen met je hond?

Hoe werkt puzzelen met je hond?

Het klinkt misschien een beetje gek, een puzzelende hond. Het gaat hier niet om legpuzzels, een kruiswoord of een sudoku. De manier waarop een hond puzzelt, is met het gebruik van zijn neus. Hij moet daarbij wel nadenken. Daarom wordt dit ook wel ‘hersenwerk’ genoemd. Maar behalve hersenwerk is het vooral neuswerk. Dit is namelijk dé manier om een hond te motiveren aan het puzzelen te slaan; het zoeken van voer. Er bestaan simpele varianten om je hond bezig te houden, dat zijn bijvoorbeeld de voerspeeltjes, zoals ballen die je kunt vullen met voer. Door de bal te rollen, haalt je hond de brokjes eruit. Ook kan je nat voer gebruiken om een voerspeeltje als een Kong te vullen. Kijk op www.hondentaak.nl/kong voor inspiratie. Hebben we het over puzzelen of hersenwerk, dan is dat eigenlijk ‘je hond leren zoeken’. De hond gaat op zoek naar voer. Dit kan het gewone voer van de hond zijn. Vooral als je brokjes voert aan je hond, kun je deze eenvoudig gebruiken om met je hond te puzzelen. Lust je hond zijn brokjes niet zo graag, dan kan het je hond extra motiveren als je iets gebruikt wat hij erg lekker vindt. Gedroogde stukjes vlees bijvoorbeeld. Deze vind je in de dierenspeciaalzaken en online.

Hersenwerk

Ga je met je hond hersenwerk doen, dan is daar iets meer kennis voor nodig. Hersenwerk bestaat uit puzzeltjes waar je hond goed moet zoeken. Hij moet dan met zijn neus ergens tegenaan duwen bijvoorbeeld om bij het voer te komen. Het is belangrijk dat je dit goed opbouwt. Je begint makkelijk, zodat je hond niet afhaakt of gefrustreerd raakt. Zodra je hond dit snapt, maak je het steeds een beetje moeilijker. Tijdens of voorafgaand aan hersenwerk is het goed je hond enige mate van impulscontrole aan te leren, zodat hij leert wachten op het moment dat jij het hersenwerkje klaarmaakt. Er zijn allerlei huis-tuin-en-keuken materialen die je kunt gebruiken om te hersenwerken met je hond. Lijkt het je leuk dit met je hond te gaan doen, kijk dan eens hier: https://hondentaak.nl/hondentraining-online/online-cursus-hersenwerk/

Kant-en-klare puzzels

Naast het gebruik van huis-tuin-en keuken materialen voor het creëren van hersenspelletjes voor je hond, kan je ook kant-en-klare hondenpuzzels kopen. Hiervoor geldt ook dat een juiste opbouw zeer belangrijk is. Je doet dit echt samen met je hond; het is dus niet de bedoeling dat je je hond de puzzel geeft om het vervolgens zelf uit te zoeken. Vaak moet je je hond, zeker in het begin, helpen met de puzzel, om frustratie te voorkomen en je hond te leren wat de bedoeling is. Ook bij het puzzelen met een kant-en-klare puzzel (en vooral het tussentijds vullen van de puzzel) is enige vorm van
zelfbeheersing bij je hond wel gewenst. Zoekspelletjes. Los van het gebruik van verschillende materialen, zoals voerspeeltjes, hersenwerk en puzzels, kan je je hond ook leuk vermaken met het simpelweg zoeken naar bijvoorbeeld voer. Dit kan in huis of in de tuin, door brokjes te verstoppen en je hond deze te laten zoeken. Hier kan je je hond ook leren om eerst te wachten en pas te zoeken als je hem daar de opdracht voor geeft. Behalve brokjes, kan je je hond ook leren om mensen of voorwerpen te zoeken. Vinden jullie dit heel leuk om samen te doen, verdiep je dan eens in de mogelijkheden van lessen voor speuren en detectie met je hond.

Voor elke hond

Het voordeel van puzzels en spelletjes waarbij je hond gebruik maakt van zijn neus, is dat elke hond dit kan – op zijn eigen niveau natuurlijk. Elke hond heeft een goede neus en gebruikt die graag. Snuffelen kost energie, maar is ook een rustige bezigheid. Geschikt voor elke hond dus, ook voor jong en oud, doordat de lichamelijke belasting laag is.