Chagrijnig, maar soms juist extreem aandacht vragend, doen waar ze zin in hebben en slecht luisteren. Dat klinkt als puberende tieners, toch? Maar ook katten kennen een puberteit met dit gedrag, het is de overgangsfase van kitten naar een volwassen poes of kater.
Wanneer komen katten in de puberteit?
De meeste kittens komen in de puberteit wanneer ze 5 tot 9 maanden oud zijn, wanneer precies is onder meer afhankelijk van hun ras en geslacht. Deze fase duurt bij katten ongeveer een half jaar.
Gierende hormonen
De fase van het puberen is bij katten de periode waarin ze geslachtsrijp – vruchtbaar – worden. De geslachtshormonen gaan dan flink tekeer in het kattenlijf en dat kun je merken aan je dier. Poezen maken tijdens hun pubertijd de eerste krolsheid mee en katers worden baldadig, sproeien en willen vooral de hort op om te ‘scoren’.
Krolsheid van poezen
Een krolse poes probeert de aandacht van vruchtbare katers te trekken en dit gaat niet onopgemerkt voorbij. Veel kattendames vragen tijdens deze periode aanhoudend om aandacht, blijven non-stop miauwen en sommige poezen krabben aan deuren en muren. En daarbij moet je één ding onthouden: katten zijn van nature nachtdieren en worden actief zodra jij probeert te slapen. In sommige gevallen wordt de nachtrust van de baasjes dan ook hevig verstoord tijdens de pubertijd van hun kat. Maar ook overdag krijgen je dier en jij weinig rust. Ze zal je nabijheid blijven opzoeken en vragen om aangehaald te worden, om vervolgens met haar buik over de grond te schuren.
Op andere momenten kan je puberende poes juist nukkig zijn. Ze haalt eerder uit en heeft een stuk minder geduld met haar mensen.
Het sproeien van katers
Zodra katers in de puberteit komen, starten ze dikwijls met sproeien: het verspreiden van urine door hun leefruimte, zowel buiten als binnenshuis. Gedreven door hormonen hopen ze met de geurstoffen in hun urine een geschikte partner aan te trekken. Daarnaast gebruiken ze het sproeien om hun territorium af te bakenen. Daarmee laten ze aan andere katers weten dat die uit de buurt moeten blijven. Het sproeien ziet er anders uit dan het normale plassen van een kater: stijf rechtopstaand en vaak met trillende staart.
Katers zullen tijdens hun pubertijd eerder geneigd zijn om te vechten. Dit levert een reëel gevaar op; eventuele wonden kunnen zorgen voor infecties en overdracht van onder meer FIV, het virus dat kattenaids kan veroorzaken.
Als je kat in de puberteit is
Besef dat de puberfase een verwarrende tijd is voor je kat, het is bovendien een natuurlijk proces waar hij/zij niets aan kan doen. Wees daarom wat geduldiger met je dier en besef dat eventuele stemmingswisselingen voort komen uit hormoonschommelingen. Dit betekent trouwens niet dat je geen grenzen moet stellen; juist nu kunnen duidelijke regels je kat extra zekerheid geven.
Castreren / steriliseren
Naast krolsheid en sproeien zit er nog een kant aan de puberteit bij katten die vaak ongewenst is: ze worden vruchtbaar en kunnen dus voor nakomelingen zorgen. Door het laten castreren of steriliseren van je kat wordt hij/zij onvruchtbaar en zullen er geen nestjes met kittens komen. En er is nog een voordeel aan deze ingreep: poezen worden niet (meer) krols en katten worden vaak minder baldadig en ook de kans op sproeien wordt kleiner. Wel is het zo dat een castratie geen garantie geeft voor gedragsverandering bij katers.
De meeste katten kunnen gecastreerd/gesteriliseerd worden zodra ze tussen de 4 en 6 maanden oud zijn, dat is dus dikwijls nog voordat ze geslachtsrijp zijn. Vraag je dierenarts om advies.
Bron: Hart voor Dieren Magazine