Mag ik u even voorstellen aan Pretzel? Een absolute schat van een hond, een maatje en een eigenwijs portret.Pretzel komt regelmatig op bezoek bij één van mijn lieve buurvrouwen en is de hond van haar dochter, Franka.Pretzel is een Stafford dame, en werd 3,5 jaar geleden geadopteerd door Franka vanuit het asiel in Amsterdam. Sindsdien zijn ze onafscheidelijke vrienden, reisgenoten en levensgenieters.

Een blog over Pretzel liet al te lang op zich wachten, want zij is mijn inspiratie voor het fabriceren en verkopen van de Stafford Knot ten bate van het Big Smile Project. De Stafford Knot is een eeuwenoud symbool dat Staffordshire County in Groot-Brittanië vertegenwoordigt. De karakteristieke ‘pretzel’-vorm is de reden dat veel Staffords Pretzel als naam meekrijgen.
Daarnaast zijn Pretzel en Franka een lichtend voorbeeld van een succesvolle herplaatsing van een hond op de Hoog Risico lijst. Gewoon leuk en zonder enige problemen.

Inmiddels is Pretzel al bijna 11 jaar oud, wordt ze wat doof en heeft ze al enkele operaties om kleine tumoren te verwijderen achter de rug. Maar dat houdt Pretzel niet tegen om iedere dag met volle teugen van het leven te genieten. Overal waar het is toegestaan gaat ze met Franka mee, in de trein, naar het werk en natuurlijk op bezoek bij mijn lieve buuf. Pretzel is ontzettend sociaal en geniet met volle teugen van iedereen die haar aandacht geeft. Het allerliefst gaat ze voor iedereen op haar rug liggen en nodigt ze je uit om haar buik te aaien.
Haar beste vriendje is een Shith-Tzu die haar in het begin heeft geholpen om over haar onzekerheid met andere honden heen te komen. “Toen ik haar pas had, vond ze andere honden erg spannend maar daar hebben we haar in een rustig tempo aan laten wennen”, aldus Franka. “Nu is ze zelfs zover dat ze duidelijk aangeeft wanneer een andere hond zich te vrijpostig gedraagt.” Franka en Pretzel maken graag gebruik van de Doggie Dating app. Op die manier komt Pretzel op een positieve manier in contact met andere honden. “Wel check ik altijd even of er niet al te veel rouwdouwers staan ingeschreven voor een bepaalde wandelingen, want daar houdt Pretzel niet zo van.”

Franka krijgt soms nog wel eens een negatieve reactie over Pretzel, zeker nu ze een litteken op haar neus heeft na een operatie. Er wordt dan, onterecht, de conclusie getrokken dat ze dit litteken opliep door te vechten. Maar niets is minder waar. Pretzel heeft, als een echte dame, zo haar voorkeuren wat betreft soortgenoten maar voldoet op geen enkele manier aan het beeld van ‘de onvoorspelbare vechtjas’ dat veel mensen van de Stafford hebben. “Als een hond te druk en opdringerig is duwt ze hem gewoon aan de kant en geeft heel duidelijk aan dat ze het niet leuk vindt.”

Pretzel heeft, zoals de meeste Staffords, een sterk karakter en zocht in het begin nog wel eens de grenzen op. Maar dit was voor Franka geen enkel probleem. “Ik paste, voordat ik Pretzel adopteerde, regelmatig op een Bull Terriër. Van hem had ik al geleerd dat je gewoon duidelijke grenzen moet aangeven en dan accepteren ze die ook zonder problemen. Ik weet dat de Stafford niet een al te beste reputatie heeft, maar voor mij zijn het gewoon honden.”
Pretzel is niet alleen eigenwijs maar ook erg slim en leert graag nieuwe trucjes. “Momenteel zijn we haar handgebaren aan het aanleren omdat ze steeds dover wordt. Helaas gebruikt ze haar intelligentie ook om mij aan het werk te zetten. Haar nieuwste trucje is om te kokhalzen, zodat ik haar mee naar buiten neem. Buiten is er dan natuurlijk niets aan de hand”, vertelt Franka.

Wat mij zo bijzonder voorkomt aan dit dappere duo is de vanzelfsprekendheid waarmee ze zich aan elkaar hebben aangepast. Soms door tijdelijke voorzorgsmaatregelen te nemen en gewoon het gezonde verstand te gebruiken.
“In het begin heb ik contact met kinderen heel bewust ontweken totdat ik haar beter kende. In het asiel hadden ze namelijk aangegeven dat ze niet wisten of ze aan kinderen gewend was. Later kon ik echter zien dat ze alles wat mens is geweldig vindt. Met náme kinderen.”
Maar ook kreeg Franka vanuit het asiel in Amsterdam duidelijke informatie en adviezen mee. “Ik had namelijk in eerste instantie twee hele andere kandidaten uitgezocht maar zij adviseerden mij Pretzel. Zeker ook omdat ik geen bezwaar had tegen een al wat oudere hond.”Ik zeg: a match made in heaven!

Door mijn vrijwilligerswerk in het asiel en voor Stichting Dier en Project kom ik ook vaak in contact met de ‘wat moeilijkere honden’ op het gebied van gedrag. Met een hoop kunst- en vliegwerk lukt het om een dergelijke hond op een goede en veilige plek te herplaatsen, maar te vaak krijgen wij die kans helaas niet. Het verhaal van Pretzel en Franka maakt mij zo blij en gelukkig omdat het heel vaak ook zo vanzelfsprekend goed kan gaan met een zoekende hond en een begrijpend mens.
Niet alleen haar naam staat symbool voor wat wij het Big Smile Project willen bereiken; een opvang na opvang voor hoog-risico honden.Pretzel en Franka zijn voor mij een voorbeeld van de kracht van een eerlijke tweede kans. Óók voor de honden die niet zo makkelijk het geluk vinden.

Maaike van Rooy
Big Smile Project

 

De avonturen van Pretzel en Franka zijn te volgen op Facebook: Pret met Pretzel.

 

Big Smile blog

Meer info over het Big Smile Project vind je hier.