Konijnen en knaagdieren als cavia’s, geven pijn vaak niet duidelijk aan. Daarom moet je als verzorger extra alert zijn op kleine signalen die anders misschien onopgemerkt blijven, zodat je kleine huisdier de hulp krijgt die hij nodig heeft.

 

Waarom konijnen en knaagdieren hun pijn verborgen houden

Om goed te kunnen begrijpen waarom konijnen en knaagdieren hun pijn verborgen houden, gaan we terug naar hun roots, oftewel naar hun soortgenoten die in het wild leven. In de natuur zijn knagers en konijnen prooidieren die continu alert moeten zijn op hun natuurlijke vijanden. Als je in die omgeving laat zien dat je verzwakt bent door pijn of ziekte, word je als prooidier als eerste gepakt. Je bent dan immers makkelijk te vangen. En dat hebben onze knabbelende huisdieren nog goed in hun oren geknoopt zitten: “Ook al heb ik pijn, het beste is om te doen alsof er niets aan de hand is. En als dat niet meer lukt, kruip ik weg zodat ik niet opval.”

 

Pijn herkennen bij konijnen

Als konijnen pijn hebben, leggen ze vaak hun oren plat. De ogen zakken dieper terug in de oogkassen en zijn half of zelfs helemaal gesloten. De wangen van de dieren zien er plat uit, de snorharen zijn stijf en worden dicht tegen het lichaam gehouden. Belangrijk: als je konijn slechts één of twee van deze symptomen vertoont, is dat al een duidelijke indicatie van pijn. Want bijna nooit laat een konijn meerdere pijnsignalen in combinatie zien. Het verlies van eetlust is vaak ook een teken van een gezondheidsprobleem, zoals tand- of kiespijn. Ga dan ook snel naar een dierenarts wanneer je dit opmerkt.

 

pijn herkennen knaagdier

 

Als cavia’s pijn hebben

Net als konijnen zijn cavia’s meesters in het verbergen van pijn. Bij deze dieren zijn een gebogen houding, een stugge vacht of tandengeknars typische pijnsignalen die je kunt herkennen. Verder kan het minder tot niet meer eten, nerveus/rusteloos gedrag, maar ook apathie en inactiviteit bij cavia’s op pijn wijzen. Als je cavia één of meerdere van deze symptomen laat zien, maak je een afspraak bij de dierenarts. En houd bovendien rekening met deze verzorgingstips voor zieke en gewonde cavia’s.

 

Belangrijke pijnsignalen bij konijnen en knaagdieren om op te letten

  • Aanhoudende futloosheid en/of verlies van eetlust is vaak de eerste stille indicatie van pijn.
  • Akoestische signalen zoals tandenknarsen of luide fluittonen worden meestal pas in een vergevorderd stadium van de ziekte gehoord. Het kan dan te laat zijn voor medische hulp.
  • Baasjes van kleine huisdieren moeten bij het schoonmaken van de kooi bijzonder oplettend zijn: Blijft er meer voedsel over? Drinkt een dier een ongebruikelijke hoeveelheid of juist opvallend weinig?
  • Het konijn of de cavia zelf moet ook goed in de gaten worden gehouden: zit het ineengedoken in een hoekje? Of misschien ligt hij plat op de grond met zijn achterpoten recht naar achteren?
  • Een regelmatige blik in het bekje is soms ook onthullend: zijn de slijmvliezen van de mond en neus bleek of blauwachtig van kleur? Ademt het dier ongewoon snel en/of oppervlakkig?

bron: Hart voor Dieren Magazine