Het is eigenlijk geen echte allergie, maar het kan er wel veel op lijken: Honden kunnen net als mensen ontstekingen van de huid en zelfs wonden krijgen door aanraking met het sap van de berenklauw. Hoe komt dat en wat kun je er aan doen?

Waardoor ontstaat de ontsteking?

Het sap van de berenklauw bevat een stof (furocoumarine) die de huidcellen, die er mee in aanraking zijn gekomen, gevoelig maakt voor zonlicht en andere UV-straling. De huidcellen sterven daardoor af, en dat veroorzaakt een ontstekingsreactie. Het is dus geen allergische reactie, zoals veel mensen denken. Het kan daarom ook al gebeuren bij de eerste aanraking met de plant.

Hoe ziet het er uit?

Binnen 24 uur zie je een ernstige ontsteking ontstaan, meestal op de neus van de hond, omdat hij
daarmee natuurlijk overal aan snuffelt. Er ontstaan rode vlekken, bulten, blaren en eventueel wonden.
Meestal is er geen jeuk.

berenklauw

Rode vlekken, bulten, blaren en wonden op de neus

 

Wordt iedere plotselinge ontsteking op de neus veroorzaakt door de berenklauw?

Vaak heb je helemaal niet in de gaten gehad dat je hond de berenklauw heeft aangeraakt, en zie je opeens een heftige ontstekingsreactie op de neus ontstaan. Als dat gebeurt, ga dan direct naar de dierenarts. De ontsteking kan erg veel lijken op de ontsteking die ontstaat door insektenbeet-overgevoeligheid. Dit ontstaat ook vaak binnen 24 uur na een wandeling waarbij de hond lekker in het struikgewas gesnuffeld heeft. Maar dit is meestal uitgebreider en de hond is er vaak ook ziek bij. Het heeft een andere behandeling nodig, want het is wel een echte allergie.

Behandeling van de ontstoken huid

Bij een berenklauw-ontsteking kun je het beste de huid zo goed mogelijk verzorgen met bv. een brandwondenzalf, en pijnstillers geven. Het komt altijd goed, maar soms blijft er wel een litteken over . Prednison of andere corticosteroïden zijn niet nodig (ze helpen niet omdat het i.t.t. insektenbeetovergevoeligheid geen allergie is). Ook antibiotica zijn vrijwel nooit nodig, als je de
aangetaste huid goed verzorgt. Meestal is na 14 dagen het ergste leed wel geleden.

Mijn hond heeft aan een berenklauw gesnuffeld. Wat nu?

Zelfs een oppervlakkige aanraking is al genoeg om klachten te veroorzaken, en dat geldt voor ieder deel van de plant. Als je hond in aanraking is gekomen met de plant, kun je hem het beste zo snel mogelijk grondig wassen met water en een hondenshampoo, en enkele dagen zonlicht vermijden.

Voorkómen is beter dan genezen

Wees alert op berenklauwen bij het uitlaten van je hond, dat kan veel problemen voorkomen. Het aantal berenklauwen neemt de laatste jaren in Nederland snel toe.
De berenklauw komt van nature in Nederland voor, namelijk de gewone berenklauw (Heracleum sphondylium). Maar sinds enige tijd is er uit het buitenland een tweede soort komen overwaaien: de reuzenberenklauw (Heracleum mategazzianum), die wel 2-4 meter hoog kan worden. Deze laatste verspreidt zich snel over ons land en is overal te vinden in bermen, braakliggende terreinen en
verwaarloosde tuinen. Beide soorten hebben giftig sap.

 

Bron: Medisch Centrum voor Dieren Amsterdam