Honden kunnen – overigens net als mensen – ontstekingen, wonden en brandblaren krijgen als ze in contact komen met de berenklauw. Wat kun je hieraan doen?

Momenteel staat de berenklauw overal in de natuur in bloei, ook op plekken waar onze honden snuffelen, spelen en rennen. Het sap van de berenklauw bevat helaas een stof (furocoumarine) die, als de hond ermee in contact komt, de huid zeer gevoelig maakt voor zonlicht en UV-straling. Als gevolg daarvan sterven de huidcellen af en volgt er een heftige ontstekingsreactie.

berenklauw

Hoe herken je een berenklauwreactie?

Binnen korte tijd ontstaat er een ernstige ontsteking op de plek waar de hond in aanraking is gekomen met de berenklauw, meestal op de neus omdat hij daarmee overal aan snuffelt. Er ontstaan dan rode vlekken, bulten, blaren en mogelijk ook wonden. Meestal is er geen jeuk, maar het ziet er heel naar uit en het is pijnlijk voor je viervoeter.

Heeft mijn hond pijn van de berenklauw?

Vaak hebben baasjes niet in de gaten dat hun viervoeter in aanraking is geweest met de berenklauw en merken ze het pas als er een flinke ontsteking ontstaat. Ga meteen naar de dierenarts als dit het geval is. Meestal is de reactie goed zichtbaar binnen 24 uur nadat je hond ergens in het struikgewas heeft gesnuffeld.
Een berenklauwontsteking kun je het beste behandelen met brandwondenzalf of -gel. Ook moet je hond pijnstillers krijgen (geen pijnstillers die voor mensen bedoeld zijn!).  Hoewel de genezing zo’n twee tot drie weken kan duren, verloopt deze meestal probleemloos. Helaas houden veel honden er wel littekens aan over. Antibiotica zijn vrijwel nooit nodig, als de aangetaste huid maar goed wordt verzorgd.

berenklauw

Mijn hond heeft aan een berenklauw gesnuffeld – wat nu?

De kleinste, oppervlakkige aanraking met de berenklauw is al genoeg om klachten te veroorzaken, en dat geldt voor ieder deel van de plant. Als je ziet dat je hond een berenklauw aanraakt, was hem dan zo snel mogelijk grondig met water en hondenshampoo en houd je dier een paar dagen uit de zon. UV-straling verergert het probleem immers aanzienlijk.
Wees altijd alert op berenklauwen bij het uitlaten van je hond, want voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Reuzenberenklauw

Helaas is de berenklauw in Nederland bezig aan een opmars en zien we hem steeds vaker in de natuur. De gewone berenklauw (Heracleum sphondylium) is een plant die hier al heel lang voorkomt, maar sinds enige tijd is er een ‘exoot’ uit het buitenland bijgekomen die het hier goed doet: de reuzenberenklauw (Heracleum mategazzianum). Deze plant kan wel vier meter hoog worden en verspreid zich gestaag door bermen, verwaarloosde tuinen en parken en op braakliggend terreinen. Het sap van beide soorten is giftig.

 

Ook interessant voor jou:
Run op puppy’s door coronacrisis
Laat je hond veilig zwemmen

 

Nieuwsbrief