Brussel, 19 mei 2020 – Sinds gisteren hangen grote baanaffiches van GAIA langs de Vlaamse wegen. Met de slogan “En wanneer mogen zij uit hun kot?” herinnert de dierenrechtenorganisatie Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) aan zijn belofte om een verbod op kooien voor leghennen in te voeren.
De affiches vormen ook het startschot van een nieuwe campagne waarin GAIA iedereen oproept om de petitie van de dierenrechtenorganisatie voor een verbod op kooien voor leghennen te ondertekenen. “Leghennen beschikken in de zogenaamde verrijkte kooien over de ruimte van ongeveer 1 A4’tje”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “We moeten afstappen van dit wrede kippenhouderijsysteem en de overstap maken naar diervriendelijkere systemen.” De timing van de nieuwe campagne is uiteraard niet toevallig. Nu de quarantainemaatregelen in Vlaanderen versoepelen, kunnen we vaker op pad. Wij mogen terug uit ons kot. En de legkippen, wanneer mogen zij uit hun kot?
Verbod op legbatterijen
Een Europese richtlijn verbiedt de conventionele legbatterijen waarin een legkip 2/3 van een A4’tje ruimte had maar in de Europese Unie zijn ‘verrijkte’ kooien nog wel toegelaten. In zo’n kooien beschikt een kip qua oppervlakte over ongeveer een blad papier in A4-formaat. In België wordt nog ongeveer 60% van de legkippen in verrijkte kooien gehouden. Sinds oktober 2018 zijn verrijkte kooien verboden in Wallonië. De negen bedrijven in Wallonië die leghennen in verrijkte kooien houden, moeten hun activiteiten uiterlijk in 2028 staken. GAIA voert nu actie om eenzelfde verbod ook in Vlaanderen in te voeren.
Geen woorden maar daden
Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) kondigde al tijdens de vorige regeerperiode een verbod op kooien voor legkippen in Vlaanderen aan. Met het Vlaams regeerakkoord (2019-2024) verbindt de regering er zich toe die kooisystemen uit te faseren. “Geen woorden maar daden”, zegt Vandenbosch. “Met onze campagne willen we de regering en dierenminister Weyts ertoe aanzetten hun beloftes om te zetten in de praktijk.”
Dat kooien niet diervriendelijk zijn, staat buiten kijf. De dieren kunnen niet eens hun vleugels spreiden of uitslaan in de verrijkte kooien. Het gebrek aan ruimte hindert de kippen in hun natuurlijk gedrag: een stofbad nemen, scharrelen, de veren gladstrijken, een legnest bouwen, … Kippen die in kooien worden gehouden, beschikken ook amper over materiaal om in te scharrelen en één enkel legnest per kooi voor de verschillende kippen. Ze krijgen te kampen met frustraties en zoals stress, agressiviteit, verenpikken. Dat alles kan zelfs ontaarden in kannibalisme of zelfverminking. Een verbod op dergelijke kooisystemen zou dan ook betekenen dat miljoenen leghennen in Vlaanderen betere leefomstandigheden krijgen.
GAIA overtuigde reeds heel wat bedrijven om af te stappen van het gebruik van kooieieren. “Niet alleen bij de bevolking maar ook bij de supermarkten en merken is er een steeds groter draagvlak om over te stappen op meer diervriendelijke houderijsystemen. Minister Weyts: laat ajb de legkippen uit hun kot”, besluit Vandenbosch.
In totaal hangen er 260 GAIA-baanaffiches tot en met 31 mei 2020.
Petitie tekenen kan via https://www.gaia.be/nl/campagne/haal-kip-uit-kooi.
Ook interssant voor jou:
Sluit pelsdierfokkerijen nu!
Oehoes in bloembak