De overgang naar nieuw voer kan problemen veroorzaken voor katten maar soms is het onvermijdelijk. Wij vertellen je hoe je in zo’n geval het best te werk kunt gaan.

Plotseling van voer veranderen

Soms is dit wel het geval, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen zoals een ziekte of allergie, maar ook wanneer je kat te mollig of te mager is. De reden kan ook simpelweg zijn dat het oude, vertrouwde voer van jouw kat niet meer wordt geleverd of de receptuur is veranderd. In het ideale uitgangspunt vindt de overstap naar nieuw voer altijd plaats in de vertrouwde omgeving van de kat. Wanneer de overstap plaatsvindt vanwege een ziekte, dan is het belangrijk dat de kat geen pijn heeft.
Want wanneer een kat pijn heeft, is eten sowieso al een lastig verhaal. En tenslotte zijn er twee toverwoorden: geduld en consistentie. Het zal waarschijnlijk mislukken als je na het eerste jammerlijke gemiauw van je kat de hoop al opgeeft, hoewel we dit natuurlijk wel begrijpen. Wij weten immers als geen ander hoe zielig een kat kan miauwen.

Geef in ieder geval niet te snel op

Omdat het hele proces soms weken kan duren, zul je moeten doorzetten. Het goede nieuws is echter dat dit doorzettingsvermogen meestal de moeite waard is. Je zult zien dat bijna elke kat zich neerlegt bij zijn lot – in dit geval het nieuwe voer. Het is vooral belangrijk dat de overstap langzaam en voorzichtig plaatsvindt. Meng dus telkens eerst een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer door het oude voer en schroef de verhouding steeds een beetje verder op. Bij zeer kieskeurige huistijgers kan het zo zijn dat je meer tijd moet incalculeren voor de overstap en echt met kleine stapjes moet werken. Zo moet je om te beginnen misschien eerst slechts een mespuntje van het nieuwe voer door het oude voer mengen. Vaak kan het helpen om vaste voedertijden in te stellen. Dat geldt trouwens niet alleen voor
de overstap naar nieuw voer. Het is sowieso aan te raden om niet zomaar aan elk miauwend verzoek van je kat toe te geven en direct te voeren zodra hij daarom vraagt. Net zo min is het nodig om telkens als hij zijn neus ophaalt voor voer het weg te gooien en nieuw voer aan t bieden. Door op vaste tijden gevarieerde voeding aan te bieden, kun je voorkomen dat je kat zich ontwikkelt tot een voerdiva. Een kat in het wild kan het zich ook niet veroorloven zo kieskeurig te zijn wat voedsel betreft.

Inprenten in de kittentijd is van groot belang

De acceptatie van nieuw voer is ook sterk afhankelijk van de ervaringen in de kindertijd van katten. Kittens ontwikkelen smaak op basis van de smaakstoffen in de moedermelk en het vaste voedsel dat de kattenmoeder ze gaf tijdens hun jonge leven. De smaken die ze in deze periode ervaren, zullen voor de rest van hun leven veilig voelen.

Het is een beetje een wetenschap op zich

Wanneer katten pertinent onbekend voedsel weigeren, komt dit vaak omdat ze van jongs af aan slechts één soort voer hebben gekregen. Tegelijkertijd kun je ook doorslaan in het afwisselen. Wanneer je als baasje constant ander en nieuw voer aanbiedt aan je kat, kan hij juist nog veel kieskeuriger worden. Zoals je ziet: voeren is een wetenschap op zich. Je hebt goede observatievaardigheden en fingerspitzengefühl nodig om de juiste balans te vinden tussen wat je kat nodig heeft en wat hij
lekker vindt. Overigens verander je niet altijd van voer vanwege ziekten, allergieën of omdat de fabrikant je hiertoe dwingt. Soms kan er ook een bewuste, vrijwillige keuze achter zitten. Zoals wanneer een baasje ervoor kiest om over te stappen op de BARFmethode (rauw voeren). Een opvallend feitje: experts hebben opgemerkt dat een radicale verandering voor katten soms makkelijker is dan een minimale verandering. Dat wil zeggen dat het voor katten soms dus makkelijker is om over te stappen van blikvoer naar BARF of van droogvoer naar natvoer, dan zomaar van het ene natvoer op het andere natvoer.

Veel katten reageren op een bepaald trucje

Wanneer je wilt overstappen van droog- naar natvoer, kan het helpen om het droogvoer eerst een poosje vochtig te maken, zodat je kat kan wennen aan deze, nog nieuwe en onbekende consistentie. Stap je over op BARF? Dan kan het helpen om het vlees even kort aan te schroeien. Overigens vergt deze methode een flinke dosis achtergrondkennis en is het niet aan te raden om deze overstap te maken zonder eerst een dierenarts of voedingsdeskundige om advies te vragen. Wanneer een kat helemaal niets moet hebben van zijn nieuwe voer, hebben sommige kattenbaasjes succes gehad met de volgende truc: ze laten ‘per ongeluk’ een beetje van het nieuwe voer op de grond vallen. Het is werkelijk verbazingwekkend hoe katten nieuwsgierig worden als ze het vermoeden hebben dat het voer niet voor hen bestemd is. En als ze er dan eenmaal een hapje van hebben gegeten, zijn ze in de meeste gevallen al om. Wanneer een kat overstapt op nieuw voer, vechten wij een beetje tegen de natuur van de kat. Een kat houdt immers niet van veel afwisseling en heeft dit ook niet nodig. Maar met geduld en doorzettingsvermogen (en een gezonde dosis humor), zal het zeker lukken.