Fairdog is een initiatief van onder meer Dibevo, Dier & Recht en de Dierenbescherming. Het toekomstige platform zal een website zijn die consumenten helpt om alleen betrouwbare hondenfokkers – en stichtingen te benaderen.

 

Nood Fairfok wegens versnipperd aanbod en malafide handelaren

Waar moet je zijn als je op zoek bent naar een gezonde en sociale hond? Een rasvereniging, het dierenasiel, een handelaar, wachten tot de hond van een kennis weer een nestje heeft of toch maar via Marktplaats? Hondenliefhebbers willen goed doen maar zien door de bomen het bos niet meer Bovendien weten steeds meer malafide handelaren zich steeds beter voor te doen als liefhebbende hobbyisten, die het zogenaamd heel goed met de dieren voorhebben.

 

Van Fairfok naar Fairdog

Sinds 2014 werken diverse organisaties aan Fairfok, een pakket aan  maatregelen die moeten leiden tot een gezonde en sociale hond in Nederland. Formeel liep het Fairfok-programma eind 2018 af. Omdat er echter nog veel misstanden zijn en illegale hondenhandel plaatsvindt, zijn de betrokken organisaties met een vervolgproject gekomen: FairDog.

 

Website met betrouwbaar aanbod

Om zoekende hondenkopers te helpen wil FairDog op termijn de consument een website met alleen betrouwbaar aanbod bieden. Daarbij maakt het niet uit of ze op zoek zijn naar een professioneel gefokte hond, een gelegenheidspup of een herplaatser uit binnen- of buitenland.

Tegelijkertijd kan gerichte voorlichting en informatie ervoor zorgen dat er een zo goed mogelijke match tussen hond en mens wordt gevonden. Op de website wordt de nieuwe hondenbezitter ook na de aankoop verder geholpen met informatie over de opvoeding en verzorging van de hond.

 

Kwaliteitscriteria fokkerij en import honden

Om tot FairDog te komen worden er kwaliteitscriteria vastgesteld binnen de fokkerij. Denk aan dingen als gezondheid, gedrag, fokmethode, huisvesting en het welzijn van de honden.

Voor import van honden komen daar nog een aantal zaken bij. Een aantal voorbeelden daarvan:

  • Transparantie over de selectie en herkomst
  • Voorkomen van insleep infectieziekten
  • Transport en een bijdrage aan het oplossen van problemen met zwerfhonden in land van herkomst

 

Deelnemers FairDog

Citaverde College, Dibevo, Dier & Recht, Dierenbescherming, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, Stray Animal Foundation Platform, Universiteit Utrecht, Hogeschool Van Hall Larenstein en Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders (VBK).

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Wil jij alles weten over ontwikkelingen in de dierenwereld – van huisdieren tot wildlife? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren Magazine.

Ja, houd mij op de hoogte van dierennieuws

 

 

 

Bron: Dibevo en Fairdog.nl