Niesziekte wordt veroorzaakt door het feline herpesvirus (FHV) of het feline calicivirus (FCV). De symptomen en behandeling van een besmette kat verschillen per type virus en bijkomende bacteriën. Niesziekte kan zowel accuut als chronisch zijn.
Besmettelijke niesziekte
De niesziekte is een zeer besmettelijke virusinfectie, veroorzaakt door het feline herpesvirus (FHV) of het feline calicivirus (FCV). Je kat kan deze virussen oplopen in contact met een zieke soortgenoot of met katten die alleen drager van het virus zijn. Daarnaast bestaat er de kans van indirecte besmetting, bijvoorbeeld via de handen van een verzorger of een voerbak.
Het risico op besmetting is het hoogst wanneer katten in grote groepen leven zoals bij asielen, fokkerijen en pensions.
Symptomen van een besmetting met FHV of FCV
De symptomen van niesziekte kunnen in ernst verschillen. Meestal zorgt een besmetting met het herpesvirus voor ernstigere infecties dan het calicivirus. Sommige katten blijven asymptomatisch.
Vaak voorkomende symptomen:
- niezen, neusverkoudheid
- koorts
- lusteloosheid, algehele malaise
- rode ogen, ooguitvloeiing.
- kwijlen, zweren in de mond en keel (typerend voor FCV)
Soms voorkomende symptomen:
- beschadiging van het hoornvlies
- hoesten
- mank lopen
- kortademigheid
- longontsteking
- vochtophopingen op kop en/of poten (oedeem)
Hoe gevaarlijk is niesziekte voor een kat?
Niesziekte geeft in het begin vaak alleen milde klachten. Maar bij sommige katten zet de ziekte door en ontstaan ernstige gezondheidsrisico’s. Dit is het bijvoorbeeld het geval bij een heftige longontsteking. Bovendien heeft het besmette dier vaak niet alleen te maken met het FHV of FCV. Bekende bijkomende bacteriën zijn onder meer de Bordetella Bronchiseptica en Chlamydophila.
Alhoewel de meeste katten weten te herstellen, overlijden sommige huistijgers aan de gevolgen van niesziekte. Vooral bij kittens, katten met een lagere weerstand en ongevaccineerde dieren is deze ziekte levensbedreigend.
Naar de dierenart voor diagnose
Vermoed je dat je kat niesziekte heeft? Maak dan direct een afspraak bij de dierenarts. Die zal voor zichzelf eerst een beeld willen vormen aan de hand van gezondheidsklachten bij je dier. Als hij de ziekte niet uit kan sluiten, zal de arts een monstertje afnemen voor een PCR-test.
De behandeling
Naar de bestrijding van de virussen FHV en FCV met medicatie wordt volop onderzoek gedaan. Tot nu toe kunnen dierenartsen daarin helaas nog niets doen. Als je kat slechts milde klachten heeft, zal zijn lichaam het zelf op moeten lossen. Uitzieken dus, waarbij rust en vochtinname belangrijk zijn. Soms kunnen neusdruppels en het stomen verlichting geven. Bijkomende bacteriën kunnen met antibiotica behandeld worden.
Huistijgers die door niesziekte ernstige infecties doormaken, krijgen pijnstilling en worden dikwijls opgenomen. Zij worden dan behandeld met een infuus en neus – of maagzonde, zodat ze alsnog vocht en voedsel binnenkrijgen. Bovendien moet hun toestand nauwlettend in de gaten worden gehouden.
Ondersteun je zieke kat
Verzorg jij je kat met niesziekte thuis? Haal dan de uitvloeiing bij de ogen en neus weg met een vochtig, steriel gaasje. Kook kraanwater en doop daar het gaasje in zodra het water afgekoeld is. Tegen de neusverkoudheid kunnen neusspoelingen en dampen mogelijk helpen, maar pas dit alleen toe in overleg met je dierenarts.
Zorg dat je dier een paar warme plekjes in huis heeft waar hij in alle rust kan bijkomen en waar hij niet op de tocht ligt. Houd daarnaast in de gaten of je kat blijft drinken omdat anders uitdroging op de loer ligt. Dat hij wat minder eet dan normaal hoeft geen probleem te zijn, maar hij mag niet te veel afvallen, dat zou zijn weerstand immers kunnen verlagen.
Hoe lang duurt het voordat een kat genezen is?
De meeste katten herstellen van niesziekte. Bij een ernstige vorm – veelal een besmetting met het Feline herpesvirus (FHV) – kan dit wel weken tot maanden duren. Ook zijn er huistijgers die de ziekte niet te boven komen. Zij zullen de rest van hun leven klachten ondervinden, chronische niesziekte krijgen of er zelfs aan overlijden.
Als je kat niesziekte heeft gehad
Bij de niesziekte is het belangrijk te beseffen dat je kat ook na het herstellen nog drager is van het virus. Mogelijk blijft hij dat zijn leven lang. Besmette huistijgers moeten daarom geïsoleerd van soortgenoten worden gehouden. Stress kan de ziekte opnieuw triggeren en moet zoveel mogelijk voorkomen worden.
Chronisch ziek
Soms lijkt een kat volledig te herstellen van acute niesziekte, maar blijken er inwendige vergroeien bij de neus te zijn. Hierdoor blijft slijm of ander vocht gemakkelijk in de kattenneus staan en ontstaat een perfect klimaat voor allerlei bacteriën. De katten die hiermee te maken krijgen zijn chronisch verkouden, of de verkoudheid komt met tussenpozen steeds terug (recidiverend).
Daarnaast kan je kat bij het feline calicivirus drager blijven en zichzelf opnieuw besmetten. Het feline herpesvirus kan achterblijven in het zenuwweefsel, daar wordt het af en toe weer actief en veroorzaakt problemen in de voorste luchtwegen en in het oogslijmvlies.
Welke plaatsen geven een verhoogd risico op besmetting?
Alhoewel in principe iedere kat het virus kan tegenkomen, is het risico op overdracht het grootst daar waar grote groepen katten bij elkaar komen:
- asiel
- opvang
- fokkerij
- kattenshows
Vaccin tegen niesziekte
Kittens worden standaard in hun 9e en 12e levensweek geënt tegen niesziekte. Vervolgens wordt de vaccinatie jaarlijks herhaald. Een titerbepaling is voor deze ziekte soms mogelijk. Je dierenarts kan je hierin het beste advies geven.
Is niesziekte bij katten besmettelijk voor mensen?
Het feline herpesvirus (FHV) en feline calicivirus (FCV), zijn niet besmettelijk voor mensen. Als het virus bij je kat vergezeld wordt door Bordetella bronchiseptica, kan dit gevaarlijk zijn voor mensen met een lage weerstand.
Hoe zit het met honden?
FHV en FCV die niesziekte veroorzaken zijn niet besmettelijk voor honden. De bacterie Bordetella bronchiseptica kan je hond echter wel ziek maken. Vraag advies aan je dierenarts als je meerdere huisdieren hebt en je kat besmet raakt met de niesziekte.
bron: Hart voor Dieren Magazine