Een muis tam maken is eenvoudig want de kleurmuizen die wij vaak als huisdier houden zijn van nature nieuwsgierige knaagdiertjes. Maar een goede start en het knaagdier rustig latten wennen zijn hierin wel onmisbaar. De verschillende stappen op een rij…

 

Muis tam maken begint al vooraf

Om een muis tam te kunnen maken, moet hij zich veilig voelen. Het zal even duren voordat je knagertje beseft dat de nieuwe omgeving garant staat voor veiligheid. Hij is net vervoerd en wordt in een voor hem onbekend gebied gezet. Dit zal hem in eerste instantie stress bezorgen.

Om de spanning bij je diertje zo snel mogelijk te verminderen, zorg je dat zijn verblijf al volledig ingericht klaar staat. En natuurlijk mag daar een heerlijk welkomstbuffet niet aan ontbreken. Plaats het transportmandje in het verblijf, open het deurtje en trek je terug.

 

Nieuwe omgeving verkennen

Zijn nieuwsgierige aard zal ervoor zorgen dat je muis al snel het puntje van zijn neus uit het transportmandje steekt. Vervolgens zal hij de directe omgeving grondig verkennen. Zodra het knagertje de situatie als ‘veilig’ heeft bestempeld, verlaat hij  het mandje.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

muis tam: verkennen

 

Eerste paar dagen rust

Geef een muis eerst een paar dagen om rustig aan de nieuwe situatie te wennen.  Beperk je als verzorger tot het geven van voer en water, en basis schoonmaakactiviteiten in het verblijf.

 

Wanneer zet je de volgende stap?

De volgende stap in het tam maken van je muis zet je zodra hij meer interesse begint te tonen in wat er buiten zijn verblijf gebeurt.

 

Start met één verzorger

Voor het opbouwen van een vertrouwensband is het belangrijk dat het knaagdier in eerste instantie één verzorger heeft. Zodra hij aan diegene gewend is, raakt hij makkelijker vertrouwd met andere mensen.

 

Geuren heel belangrijk

Was je handen voordat je fysiek contact met je huisdieren maakt. Gebruik hier  echter geen sterk geparfumeerde zeep voor, die zou het gevoelige neusje van een muis verwarren.

Wist je dat muizen zich met name op basis van geuren oriënteren? Om stapsgewijs je muis tam te kunnen maken, is het  daarom belangrijk dat hij vertrouwd raakt met jouw identieke geur.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

muis tam maken: verzorger

 

Zo maak je een muis tam

  • Benader het verblijf langzaam en vermijd harde geluiden
  • Laat je knagertje door het rooster aan je hand snuffelen
  • Herhaal de vorige stap een paar keer, zodat je muis beseft dat het niet dreigend is
  • Open het deurtje en leg langzaam je hand in het verblijf en lok het dier met een traktatie
  • Zodra de muis zonder schroom je hand besnuffeld en beklimt, kun je hem zelf voorzichtig aanraken.

Tip: Kleurmuizen houden van granen, zaden en fruit

Pas als een stap in het tam maken goed gaat en je muis er rustig onder blijft, vervolg je het proces.

 

Heel zacht aaien

Besef dat muizen als huisdier vooral mooi zijn om te observeren. Vanwege hun geringe grootte zijn ze niet geschikt om te knuffelen en stevig op te pakken. Maar dat betekent niet dat jullie geen fysiek contact kunnen hebben.

Met één vinger kun je een muis voorzichtig over zijn kopje, nek en rug aaien. Veel van deze dieren genieten ook echt van zachte aanrakingen. Daarom kan het zeker nuttig zijn je muis tam te maken. Maar accepteer het ook wanneer je diertje er niets aan vindt en liever wat afstand bewaard.

 

Ontvang de nieuwste verzorgingstips

Wil jij de nieuwste verzorgingstips voor knaagdieren ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren:

Ja, houd mij op de hoogte van de nieuwste verzorgingstips

 

 

 

Bron: Hart voor dieren Magazine