Sta jij op het punt om te stoppen met roken, maar heb je nog een laatste zetje in de goede richting nodig? Doe het dan om je huisdier te beschermen, meeroken blijkt namelijk ook ongezond te zijn voor honden en katten.

 

Welk gevaar schuilt er in sigarettenrook voor honden en katten?

Misschien denk je er als roker niet bij na, maar ook je huisdier ademt sigarettenrook in als jij in zijn nabijheid een sigaret opsteekt. En dat is nog niet alles. De kankerverwekkende stoffen kunnen in zijn vacht terechtkomen. Wanneer je hond of kat zich vervolgens wast, slikt hij die stoffen in. Bovendien blijken die ook op de handen van rokers te zitten. Wanneer jij je dier verzorgt breng je ze via die weg nogmaals over op je viervoeter. Meerokende huisdieren worden op deze manier veelvuldiger blootgesteld aan de schadelijke stoffen dan mensen die meeroken.

 

De gevolgen voor honden en katten

De nadelige effecten van het meeroken voor onze huisdieren, kunnen heftig zijn. Zo hebben honden met rokende baasjes vaker ooginfecties, allergieën en longkanker. Neuskanker komt bij deze dieren ook vaker voor. Vooral honden met lange snuiten blijken hier gevoelig voor te zijn, zij hebben in hun neus immers meer ‘ruimte’ waar de gifstoffen zich op kunnen hopen. Katten van rokende baasjes moeten het helaas ook ontgelden. Deze huistijgers hebben twee keer zoveel kans op kattenlymfoom, leukemie en kankercellen in hun imuunsysteem, dan soortgenoten met een rookvrije leefomgeving.

 

Hulp bij het stoppen met roken

Het zou al schelen als je niet in de buurt van je huisdier (en kinderen) rookt, maar de beste bescherming bied je ze door te stoppen met roken. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn hulptroepen beschikbaar! Bovendien blijkt dat wanneer mensen samen stoppen, ze dit beter afgaat. Doe daarom samen met je partner of een  vriend(in) mee aan initiatief Stoptober. Op de website www.ikstopnu.nl vind je tips om te stoppen met roken en om iemand anders daarbij te helpen. Ook kun je je huisarts om advies vragen.

Bron: Nu.nl, AD.nl

 

nieuwsbrief dierentips