De dierenwelzijnsorganisaties Stichting SPOTS, het IFAW en World Animal Protection zijn verheugd over de aankondiging tijdens de Vakantiebeurs 2015 dat reisbrancheorganisatie ANVR bij haar leden – reisagenten en touroperators – meer aandacht voor dierenwelzijn gaat vragen. Excursies met dieren in de hoofdrol zijn populaire reisonderdelen en diverse reisorganisaties bieden die excursies aan. Maar onbewust en ongewild kan zo dierenleed ontstaan of in stand worden gehouden. Samen met dierenwelzijnsorganisaties een beter bewustzijn in de branche creëren kan daar een einde aan maken.

Het IFAW, SPOTS en World Animal Protection voeren al geruime tijd campagne om dierenleed dat samenhangt met toerisme aan de orde te stellen en uit te bannen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het knuffelen van of wandelen met leeuwen, het consumeren van walvisvlees of het maken van een rit op een olifant. Het bewustzijn bij reisorganisaties én bij reizigers neemt al toe; extra richtlijnen kunnen daarbij helpen. Zo bieden steeds meer reisorganisaties geen olifantenritten en -shows meer aan en blijven excursies waarbij je kunt knuffelen met leeuwen achterwege.

Beyoncé

De reisbranche kan nog op veel meer manieren bijdragen aan een beter leven voor dieren, met name door bewustwording bij hun klanten te stimuleren en te verbeteren met duidelijke informatie. Veel vakantiegangers, zoals recentelijk nog popdiva Beyoncé, hebben geen idee welke ellende schuilgaat achter allerlei ‘directe contacten’ met wilde dieren. Dieren worden gewelddadig afgericht. Ze worden herhaaldelijk gedrogeerd. Daarnaast wordt er veelal gebruik gemaakt van dwangmiddelen als kooien en kettingen om dieren ‘hanteerbaar’ te maken. Geen enkele vakantieganger of reisorganisatie wil zich hieraan schuldig maken. Samen met de ANVR willen dierenwelzijnsorganisaties een beter bewustzijn creëren bij reisorganisaties en reizigers.

Samenwerking

De drie dierenwelzijnsorganisaties werken al geruime tijd samen met enkele reisorganisaties aan diervriendelijke excursies. Ook werken ze met de ANVR aan dierenwelzijnsrichtlijnen, zoals de Britse reisbrancheorganisatie ABTA die al heeft uitgevaardigd. Daar komen termen als geweld, africhten, verdovende middelen, tam maken, etc. niet in voor. Dieren in het wild bewonderen blijft een fantastische (vakantie)ervaring, maar dan wel op de juiste voorwaarden in de juiste omstandigheden. Het is goed dat de ANVR daarin nu het voortouw neemt, aldus het IFAW, SPOTS en World Animal Protection.

 

Foto’s: World Animal Protection, SPOTS