De longworm bij honden, ook wel Franse hartworm genoemd, is zeer gevaarlijk. En slakken spelen een bijzondere rol in de besmetting bij deze parasiet. Wanneer een hond niet tijdig behandeld wordt, kan een infectie met de Angiostrongylus vasorum zelfs dodelijk zijn.
Longwormen ook in Nederland en België verspreid
Van de longworm wordt – dankzij zijn andere naam ´De Franse hartworm´ – regelmatig gedacht dat hij alleen in Frankrijk en Zuid-Europese landen voor zou komen. Dat is onterecht, want de parasiet rukt al jaren op naar meer noordelijk gelegen landen, waaronder Nederland, België en Engeland, en wordt ook daar regelmatig teruggevonden.
Hoe raken honden met de longworm besmet?
De meeste honden die longwormen oplopen, worden besmet via een tussengastheer van deze parasiet. Een grote boosdoener daarbij is de slak, dit kan zowel een naaktslak als huisjesslak zijn:
- In een besmette hond scheiden volwassen longwormen eitjes uit, waaruit nieuwe larfjes kruipen.
- De larven kunnen door de hond opgehoest worden (en eventueel weer ingeslikt), maar vaker vinden ze via de ontlasting van de hond een weg naar buiten.
- Slakken eten de poep van honden op. Wanneer een andere viervoeter vervolgens zo’n slak opeet, raakt ook hij besmet met de larven van de longworm.
Niet alleen slakken, maar ook vogels, kikkers en muizen kunnen met longwormlarven besmet zijn.
Andere manieren waarop honden besmet raken
Best wat honden hebben de gewoonte om de ontlasting van soortgenoten opeten. Ook via die manier zouden de larven in de darmen van je hond terecht kunnen komen. En wanneer een besmette viervoeter de larven ophoest en weer inslikt, zal hij zichzelf steeds opnieuw besmetten. Dit kan een infectie zeer hardnekkig maken. Pups kunnen wormen oplopen via hun moederhond.
De tekst gaat verder onder de afbeelding.
Als de larven eenmaal binnen zijn
De larven van longwormen voelen zich helaas volledig op hun gemak in het hondenlichaam. Eenmaal aangekomen in de darmen, zullen ze uiteindelijk hun weg weten te vinden naar de longslagaders, waar hun volwassen exemplaren zich nestelen. In uitzonderlijk gevallen is deze parasiet ook teruggevonden in de hersenen van een hond.
Symptomen longworm bij honden
De symptomen die hond laat zien wanneer hij longwormen opgelopen heeft verschillen en kunnen veranderen naarmate de infectie langer duurt. In sommige gevallen laten honden juist geen ziekteverschijnselen zien.
Mogelijke symptomen:
- hoesten
- verminderde conditie, snel buiten adem
- stoornis bloedstolling, (inwendige)bloedingen
- longontsteking
- hartfalen
- plots overlijden
Neem contact op met een dierenarts wanneer je hond één of meerdere van deze symptomen laat zien.
De diagnose
Een infectie met longworm wordt dikwijls achterhaald door de ontlasting van een hond op larven te testen. Soms wordt daarnaast bloedonderzoek gedaan en een röntgenfoto van de borst genomen. Wanneer de besmetting al langer speelt, kunnen er zichtbare veranderingen in de longen van je hond optreden.
Behandeling tegen longworm
Hoe je hond behandeld wordt na een besmetting met de longworm, is deels afhankelijk van de symptomen en schade die de infectie al in het hondenlijf heeft veroorzaakt. Ook de algehele gezondheid van je dier kan een rol spelen. Dikwijls gaat het om een langdurige behandeling. Naast het aanpakken van de worminfectie zelf, zal het hondenlichaam de kans moet krijgen het beschadigde orgaanweefsel zelf weer te herstellen. In ernstige gevallen worden geïnfecteerde honden opgenomen.
Bescherm je hond tegen longworm en andere wormsoorten
Je hond kan longworm en andere wormsoorten overal tegenkomen. Een besmetting is nooit helemaal te voorkomen. Daarom is het zo belangrijk je viervoeter tegen deze ellendige parasieten te beschermen. Dit doe je door hem gedurende het hele jaar (dus ook in de winter) periodiek te ontwormen met een ontwormingskuur. Een aantal ontwormingsmiddelen weet ook de levenscyclus van de longworm Angiostrongylus vasorum te doorbreken. Vraag je dierenarts om advies.
Bron: Hart voor Dieren Magazine