Muggen, voor de meeste mensen een onaangename bijkomstigheid van warm weer, maar o.a. zwaluwen en kikkers zien de prikkende insecten als heuse delicatesse. En aan het rijtje van de natuurlijke bestrijders van muggen kun je nu ook libellen toevoegen.  Maak van je tuin een ware oase voor deze dieren en ze helpen je heel wat muggenbulten voorkomen.

 

De libelle naar je tuin trekken

Veel mensen hebben de eerste muggenbulten alweer te pakken. Irritant natuurlijk, maar er is iets te doen aan die vervelende insecten in je tuin. Zorg dat de libelle op bezoek wil komen, die eet de muggen namelijk graag voor je op! Hoe? Maak je tuin extra natuurvriendelijk met een vijver vol met inheemse planten. Daarmee help je de libelle want hoewel het tot 2007 goed ging met de verspreiding van libellen, is dat de afgelopen jaren helaas niet zo geweest.

Uit onderzoek blijkt dat het vooral niet goed gaat met de libellenpopulatie rondom wateren met landbouwgif. Het bekende ‘lantaarntje’ groeit daar veel langzamer en krijgt ook aanzienlijk minder nakomelingen dan in gifvrije natuur. Daarom is het zo belangrijk dat we in onze tuinen extra goed voor de libelle zorgen.

 

Een oase voor libellen

Wat veel mensen niet weten is dat libellen leven van allerlei vliegende insecten. In een natuurvriendelijke tuin vliegt van alles rond waar ze naar hartenlust op kunnen jagen. Een bijkomend voordeel van tuinlibellen is dat ze onder én boven het water het aantal muggen in toom houden.

Ideaal voor de libelle is om een kleine tuinpoel aan te leggen met inheemse waterplanten, zoals de ‘Tuiny Poel’ van IVN.  Een waterplant als de kattenstaart is een mooie inheemse moerasplant, die juffers graag gebruiken als rustplek of uitkijkpost.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

libelle tegen muggen in je tuin

 

Prachtige libellensoorten

Libellen zijn niet alleen belangrijk voor de biodiversiteit, maar ook prachtig om te zien: van de rode vuurjuffer tot de blauwe lantaarndrager. Het mooie van deze dieren is dat ze zich snel kunnen verkassen. Als de omstandigheden goed zijn, zullen ze al snel op je tuin afkomen.

De blauwe glazenmaker is wel een van de meest spectaculaire libellen in tuinen. Deze grote helikopter vliegt ongeveer vanaf juli door de tuin, in zeer rustig tempo en vaak laag boven de grond. Maar ook de kleinere soorten, zoals de vuurjuffer zijn schitterend om te zien en op dit moment in grote getalen parend boven stadvijvers te vinden.

 

Voorkom kraamkamers voor muggen

Als je overigens echt geen steekmuggen wilt, zorg er dan in ieder geval voor dat je geen losse bakjes of emmers met water in de tuin laat staan. Dit zijn ware kweekvijvers voor muggen, aangezien er geen andere beestjes in zitten om ze in toom te houden. Een open regenton kan ook een waar muggenparadijs zijn. Opgepast dus.

Bron: Maarten Bruns, expert stadsnatuur van IVN Natuureducatie

 

nieuwsbrief dieren wildlife