Op woensdag 26 oktober 2016 wordt in Giritale op Sri Lanka door Gamini Jayawickram Perera, Minister van Wildlife, en Rob Faber, voorzitter van Vrienden van de Olifant, het Elephant Transit Home Medical Centre geopend. Dit ziekenhuis is voornamelijk voor babyolifantjes gebouwd, omdat in de afgelopen jaren 1 op de 3 babyolifantjes na hun redding alsnog overleed.

Een babyolifantje dat z’n moeder en kudde kwijtraakt kan 24 tot 48 uur zonder moedermelk, afhankelijk van z’n leeftijd en conditie. Na die tijd gaat het diertje dood, door uitdroging en voedselgebrek. Als een babyolifantje in kritieke toestand wordt aangetroffen moet het direct specialistische medische zorg in het ziekenhuis krijgen. Maar dat ziekenhuis was er niet, dus vaak overleed het diertje. “Dit was voor ons onacceptabel” zegt Rob Faber, “een babyolifantje dat gered is, moet ook werkelijk gered zijn en niet alsnog overlijden. Het heeft al genoeg ellende meegemaakt.” Door de ingebruikneming van het nieuwe ziekenhuis kunnen nu kostbare levens van babyolifantjes gered worden.

Toen Vrienden van de Olifant te horen kreeg dat 33% van de geredde babyolifantjes na hun redding toch nog dood gingen, zijn er plannen gemaakt voor de bouw van een ziekenhuis. Daarvoor zijn verschillende acties gevoerd en heeft de VvdO-achterban een aanzienlijk deel van de bouwkosten bij elkaar gebracht. Het resterende gedeelte is door steunstichtingen bijgedragen.

Ieder leven is belangrijk, helemaal van olifanten die door stroperij en mens-olifant-conflicten ernstig in hun voortbestaan worden bedreigd. Als een opgenomen babyolifantje geen directe medische zorg meer nodig heeft, wordt het overgebracht naar het olifantjes-weeshuis Elephant Transit Home in Udawalawe National Park. Het olifantjes-weeshuis wordt o.a. gesteund door Vrienden van de Olifant, waarvan 11 baby- en jonge olifantjes opgenomen zijn in het peetouder-project.

babyolifantje

 

Bron: ANP

Foto’s: Shutterstock/Erika Kusuma Wardani