De meeste honden kun je leren even in hun eentje thuis te blijven. Oefen dit wel stap voor stap zodat hij niet in paniek raakt zodra hij alleen is. En ben je een hele tijd veel thuis geweest, zoals in de coronatijd of een ‘stay home vakantie’, besef dan dat je hond opnieuw moet leren dat hij zichzelf kan vermaken en ook zonder baas veilig thuis kan blijven.

 

Wennen dat de baas soms even weg is

‘Wennen’ en ‘vertrouwen geven’ zijn de toverwoorden wanneer je een hond (opnieuw) wilt leren eventjes alleen te blijven. Als puppy ben je warm ontvangen en gewend aan het continue gezelschap van je verzorgers. En heb je als volwassen hond opeens weer continue gezelschap van je baas, dan is ook die situatie jouw nieuwe normaal geworden. Door samen met je hond stap voor stap te oefenen, kun je je viervoeter straks in alle rust eventjes alleen laten. Hier ligt de nadruk wel op het het woord ‘eventjes’. Over hoe lang een hond alleen kan zijn, schreef Hart voor Dieren Magazine eerder dit artikel.

 

Oefenen met een puppy of volwassen hond

Het leren van een nieuwe structuur is voor een puppy, die net nieuw bij zijn gezin is, vaak het eenvoudigst. Zijn innerlijke klok stelt zich makkelijk in op het menselijke ritme, daar kun je gebruik van maken. Maar ook hierbij geldt; alles stap voor stap, in een rustig tempo en regelmatig herhalen. Ook volwassen honden kunnen prima nieuwe dingen leren, alleen hebben zij vaak net wat langer de tijd nodig. Houd daar rekening mee. Wanneer een volwassen viervoeter eerder al gewend was soms even alleen te zijn, is dat voor het opnieuw aanleren wel een voordeel.

 

Eerst een paar minuten

Na een speelsessie, wanneer de pup uitgeput is en met zijn bot in zijn mandje kruipt, verlaat je de kamer zonder een woord te zeggen en sluit je de deur achter je. Na een paar minuten, waarin de kleine zich niet leek te realiseren dat hij alleen was, kom je terug en geef je hem een traktatie. Met een volwassen hond kun je eerst een uitgebreide wandeling maken.

Maak jou vertrek vooral geen grote zaak door uitgebreid afscheid te nemen, dat zal de spanning bij je viervoeter eerder verhogen en daardoor juist averechts werken. Zorg er bovendien voor dat je zelf relaxt bent wanneer je oefent. Honden zijn intuïtief en op de baas gericht, jouw zenuwen hebben daarom ook invloed op jouw dier.

 

Zo leert een hond alleen te zijn

 

Alleen zijn met positieve verwachtingen

De volgende keer dat je langer afwezig bent, combineer je het terugkomen met wat speeltijd met de hond. Zorg dat je steeds iets langer wegblijft en kom nooit zonder ‘goed nieuws’ terug. Langzaam maar zeker legt de jonge hond een link tussen jouw vertrek en positieve verwachtingen. Bied de hond een bot of speeltje aan als tijdsverdrijf voor de tijd dat hij alleen is.

 

Consequent blijven

Het werkt in het begin niet altijd goed. Als de hond de eerste keer jammerlijk gilt omdat hij zich ondanks alles in de steek gelaten voelt, moet je even doorbijten. Laat hem huilen, ook als je er zelf moeite mee hebt. Wees je ervan bewust dat hij anders je terugkeer rechtstreeks in verband met zijn gehuil brengt. Het resultaat? Hij zal een volgende keer nog luider en  langer janken totdat je weer terug bent. Wacht daarom tot hij eindelijk tot rust komt en kom dan pas terug met een leuke/lekkere verrassing.

 

Eerst nog dit stapje

Voordat je een hond opnieuw laat wennen aan het alleen thuis zijn, is het belangrijk na te gaan hoe jullie dagen gevuld waren. Was je de afgelopen periode in huis ook steeds bij elkaar? Dan kan het handig zijn je hond eerst te latenen oefenen met het alleen in een kamer te zijn. Loop weg naar een andere ruimte en zorg dat je hond je niet kan zien of kan volgen. Eerst een paar minuten en bouw vervolgens langzaam op.

bron: Hart voor Dieren Magazine

nieuwsbrief dierentips