Konijnen kunnen niet goed tegen warmte. In de natuur trekken ze zich als het erg warm is terug  onder de grond, maar huiskonijnen hebben die mogelijkheid niet. Zodra de buitentemperatuur boven 24 graden komt kunnen konijnen last krijgen van de hitte. Wij geven tips om het je kleine vriendjes zo comfortabel mogelijk te maken.

 

 

Stress voorkomen op warme dagen is erg belangrijk. Laat je konijnen zoveel mogelijk met rust in de warmte en laat ze zelf bepalen waar ze willen liggen. Reis alleen met je konijn in een noodgeval. Helaas komt het met warm weer regelmatig voor dat konijnen overlijden aan onnodige stress, dus neem bij twijfel liefst eerst contact op met je dierenarts.

konijn zomer


Hok en ren

 

 • Zorg ervoor dat de konijnen altijd over een schaduwrijk plekje beschikken waar ze zich kunnen terugtrekken.
 • Plaats een doek of en parasol boven het hok en de ren en houd rekening met het draaien van de zon gedurende de dag.
 • Creëer een afdakje n laat er eventueel, niet giftige, klimplanten overheen groeien. Bijvoorbeeld de kiwi klimplant of de klimroos.
 • Bied je konijnen de mogelijkheid om buiten het hok in een ren of in de tuin te gaan liggen, want hokken kunnen erg warm worden
 • Dek de ren of het hok aan de bovenkant af met (vochtige) lakens. Hang het laken niet voor de ingang, want dan blokker je de koele luchtstroom.
 • Is het zo warm dat het niet lukt om het konijn buiten goed koel te houden, zet hem dan binnen op een koel plekje, maar niet op de tocht.
 • Probeer de zon zoveel mogelijk buitenshuis te houden door bijvoorbeeld de gordijnen te sluiten.
 • Zet het konijnenverblijf op een koelere locatie in huis neer.

Schoonmaken

Maak het hok en het toilethoekje vaker schoon en controleer je konijnen minimaal twee keer per dag op wondjes, plakpoep en parasieten. Vergeet niet het deel onder de staart. Vooral met warm weer is de kans op madenziekte aanwezig.
konijn zomer water


Afkoelen

 • Leg een tegel neer waar je konijnen op kunnen liggen en maak deze regelmatig nat.
 • Geef een ice-pod aan je konijn of maak er zelf één door een plastic fles voor 2/3 met water te vullen en in te vriezen.
 • De oren van je konijn met lauw water besproeien zorgt ook voor verkoeling

Water

 

 • Ververs het water regelmatig en zet extra bakjes lauw water neer.
 • Gebruik een isolatiehoesje over de waterfles, daardoor blijft niet alleen het water koeler, maar voorkom je ook algengroei.
konijn zomer dierenarts

Vacht

Knip de vacht van langharige konijnen korter, zodat ze minder last hebben van de warmte. Niet helemaal verwijderen want dan wordt het juist gevaarlijk voor je konijn omdat hij geen bescherming meer heeft.

Naar de dierenarts?

Denk je dat je konijn echt heel veel last van de warmte heeft? Dit kun je zien aan de volgende symptomen: slap, futloos, sloom of te rustig, dronken of wiebelig bewegen, niet eten, languit liggen met hele warme oren, snelle ademhaling met het hoofd achterover en  hijgen.
Maak een handdoek nat en wikkel je konijn hierin, met uitzondering van zijn kop. Mist zijn oren en gebruik een injectiespuit om hem lauw water te dwangvoeren. Bel ook gelijk de dierenarts om te overleggen.

Waarom geen koud water?

Gebruik nooit koud water voor konijnen, niet om te drinken en ook niet om af te koelen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken en hierdoor kan het konijn zijn warmte niet meer kwijt. Laat de oren van je konijn altijd vrij, wikkel er nooit koude doeken omheen, ook dan kan het konijn zijn warmte niet meer kwijt.
Abonnement Hart voor Dieren