Als je konijnen buiten wilt houden, heb je tot eind augustus om ze in hun buitenverblijf te zetten. Dit heeft alles te maken met de konijnenvacht.

 

Konijnen tot eind augustus van binnen naar buiten

Konijnen die in de winter buiten leven, zijn onder meer afhankelijk van de bescherming die hun wintervacht biedt. Maar zo’n vacht is natuurlijk niet één dag gekweekt. De dieren hebben daar zo’n 3 maanden voor nodig en eind augustus is de aftrap; dan beginnen de eerste vachtwisselingen. Zou je konijnen later pas buiten zetten, dan heeft hun lichaam te weinig tijd om zich voor te bereiden op de winter, en kan je dier zich onvoldoende op temperatuur houden tijdens de koude maanden.

 

Konijnen van buiten naar binnen

Kies je ervoor om je konijnen in de winter binnenshuis te houden? Ook dan moet je rekening houden met de vachtontwikkeling van de dieren. Wanneer een konijn zijn wintervacht al (deels) heeft ontwikkeld, kan het zelfs  gevaarlijk zijn om hem in kamertemperatuur te houden. Zijn vacht is veel te dik en niet zomaar aangepast, waardoor het  risico op oververhitting bestaat. Tot wanneer je konijnen naar binnen kunt halen is afhankelijk van de weersomstandigheden, maar onderneem daar in september al stappen voor. Het best is om te kiezen voor een overgangsperiode waarbij je de konijnen bijvoorbeeld eerst in een schuur of (koelere) bijkeuken zet.

Konijnen die binnenshuis leven kunnen pas vanaf half mei weer buiten gehouden. Ook hierbij is een overgangsperiode aan te raden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

konijn buiten binnen augustus

 

Winterverblijf voor konijnen

De winter – en dan vooral het winterse weer – stelt wel speciale eisen aan het konijnenverblijf. Zo is het tijdens dit seizoen belangrijk om je dieren extra bescherming te bieden met enkele jute zakken of een speciale hoes om hun buitenren. Een extra aandachtspunt hierbij is de ventilatie; zorg dat er altijd voor dat er genoeg verse lucht door het verblijf kan circuleren, maar voorkom tocht. En natuurlijk is het ook belangrijk dat je konijnen zich bij kou diep kunnen ingraven in een dikke laag stro. Maar er zijn meer zaken die je voor het winterverblijf moet regelen…

Lees verder

 

Wat doe je bij strenge vorst?

Stel, je laat je konijnen buiten leven en hebt ze ruimschoots de tijd gegeven om hun wintervacht kweken, maar dan blijkt het opeens om een zeer strenge winter te gaan… Konijnen met een stevige wintervacht kunnen in principe tot een temperatuur van -20 graden Celsius overleven. Maar dat zou letterlijk een kwestie van OVERLEVEN zijn; het is niet bepaald een pretje om bij zulke kou buiten te zijn. Maar buitenkonijnen dan in een verwarmde kamer zetten, is alsnog geen goed idee, het verhuizen naar een schuur echter wel. Daar staan ze beschut tegen het gure weer zonder dat ze opeens met veel hogere temperaturen te maken krijgen.

 

Jonge of verzwakte dieren

Heb je te maken met jonkies of juist met seniorenkonijnen, of een konijn dat ziek is? Bij hen is verstandiger om ze in de winter altijd de extra beschutting van een schuur te geven – let ook hierbij op de ventilatie! – of ze vanaf eind augustus voor langere tijd naar binnen te halen.

Twijfel je vanwege de gezondheid van een konijn of hij in de winter buiten zou kunnen leven? Overleg eerst met een dierenarts voordat je een beslissing neemt.

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips