Zomers weer is fijn, maar hoge temperaturen vragen om extra zorg voor je hond. Niet alleen bij beweging of verkoeling, maar ook bij wat je hond eet. Lees hoe je het voedingspatroon van je hond verantwoord aanpast bij hitte en welke verkoelende traktaties veilig zijn.

De zomerdagen zijn lekker lang en de temperaturen stijgen. Een hond verbruikt in deze tijd minder energie om op temperatuur te blijven dan in de winter, wanneer het koud is. In hoeverre je de voeding aan moet passen op een hete dag, hangt dus af van de soort hond en hoe actief hij is. Houd je hond bij hoge temperaturen altijd goed in de gaten. Let op zijn gewicht en eetgedrag en houd rekening met zijn voorkeuren.

Honden hebben op warme dagen vaak minder trek. Geef daarom meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag, bij voorkeur in de koelere ochtend- en avonduren. Kies voor licht verteerbare voeding, zoals natvoer of brokken met mager vlees (zoals kip of vis). Meng eventueel wat lauwe bouillon (zonder zout of ui!) of water door het voer om de vochtinname te verhogen. Zorg dat het voer goed uitgebalanceerd blijft, zodat je hond alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Honden zweten niet

Mensen reageren op hitte door te zweten en zo het lichaam af te koelen. Een hond heeft echter nauwelijks zweetklieren. Op de voetzolen zijn enkele klieren verantwoordelijk voor afkoeling, maar deze klieren spelen een ondergeschikte rol. Honden koelen hun lichaam voornamelijk af door te hijgen. Hijgen zorgt ervoor dat vocht verdampt, waardoor de lichaamstemperatuur daalt. Dit proces kost veel energie en het kan het lichaam van je hond zwaar belasten.

Voor rassen met een korte neus is hijgen zichtbaar lastiger en een stuk vermoeiender. Wanneer een ‘kortsnuit’ wil afkoelen, kan hij zo extreem gaan hijgen dat het hem te veel wordt. Daarom moet een hond altijd de mogelijkheid hebben om een koel plekje op te kunnen zoeken in de schaduw. Wanneer een hond zodanig hijgt dat het lichaam overbelast wordt, dan bestaat het risico op het crashen van de bloedsomloop.

Hydratatie is cruciaal

Vers, koel (maar niet ijskoud!) water moet de hele dag beschikbaar zijn. Zet meerdere drinkbakken neer op verschillende plekken in huis en tuin. Een drinkfontein kan helpen om je hond te stimuleren meer te drinken. Heeft je hond moeite met drinken? Geef dan eens een blokje bevroren bouillon (zonder zout of kruiden), natvoer-ijsje of een beetje watermeloen zonder pitjes.

Verantwoorde zomersnacks

Wil je je hond verwennen met een frisse traktatie? Dit zijn veilige keuzes:

  • Komkommer (zonder schil)
  • Watermeloen (zonder pitjes en schil)
  • Wortel, courgette of bleekselderij (in stukjes)
  • Bevroren natvoer in een Kong of siliconenvormpje
  • Yoghurtijsjes van lactosevrije yoghurt (in kleine hoeveelheden)

Let op: geef nooit druiven, rozijnen, avocado, uien, knoflook of producten met xylitol. Die zijn giftig voor honden.

Wat je beter kunt vermijden

Er gaan geruchten rond dat honden geen ijsblokjes mogen, maar dat klopt niet. Kleine ijsblokjes of bevroren snacks zijn prima, zolang je hond ze niet te snel opeet of grote stukken in één keer doorslikt. Vermijd wel menselijk ijs: dat bevat vaak suiker, chocolade of zoetstoffen die schadelijk kunnen zijn.

Kruiden als basilicum of peterselie kunnen in minieme hoeveelheden veilig zijn, maar vermijd kruidenmengsels en medicinale planten zonder overleg met een dierenarts. Zeker bij teven of honden met medische klachten.

Extra tips voor warme dagen

  • Beperk beweging tot de vroege ochtend of late avond
  • Laat je hond niet lopen op heet asfalt
  • Bied verkoeling aan via een koelmat, ventilator of natte handdoek
  • Raadpleeg je dierenarts als je hond een medisch dieet volgt

Met deze adviezen zorg je ervoor dat je hond ook tijdens tropische dagen gezond, fris en comfortabel blijft.

Blijf alert: Eet je hond plots niet meer, drinkt hij overmatig of oogt hij sloom? Raadpleeg dan altijd je dierenarts.