Beetje bij beetje keren mensen terug van hun thuiskantoor naar het echte kantoor. En hun honden? Die kunnen best mee, tenminste, als de baas het goedkeurt. De zogeheten kantoorhonden zijn een trend, maar wat zijn de voordelen en waar houd je rekening mee?
Met hond terug naar kantoor
Volgens de LICG bezit inmiddels ruim 20 procent van de Nederlanders een hond; hun populatie steeg naar 1,9 miljoen! Veel hondenvrienden hebben tijdens het thuis werken en de lockdown hun wens vervuld om een viervoetig gezinslid op te nemen. Maar aan de tijd van samen thuis zijn komt langzaam een einde. Steeds meer mensen keren terug naar hun werk. Wat gebeurt er in zulke gevallen met de honden? Dat hangt af van de banen die hun baasjes en bazinnetjes hebben…
Idealiter kan de hond zijn mens vergezellen naar het werk. Dit kan bijvoorbeeld wanneer het baasje een kantoorbaan heeft. Maar ook in sommige kapperszaken, op werkplaatsen, in bejaardentehuizen of andere werksituaties kunnen honden welkom zijn en zelfs zorgen voor een uitstekende werksfeer.
Overleg met je werkgever
De werkgever beslist in principe of een hond mee mag naar het werk. De werknemer moet dan ook allereerst om zijn of haar toestemming vragen. Het beginsel van gelijke behandeling is hierbij van toepassing, wat betekent: iets kan niet willekeurig aan de ene werknemer worden toegestaan en aan de andere worden ontzegd. Er moeten objectieve redenen zijn voor een afwijkend verbod, bijvoorbeeld dat er in het ene geval wel klantcontact is en in het andere geval niet. Of als de hond zich niet netjes gedraagt, of een collega heeft een allergie en contact met het dier is niet te vermijden.
Kantoorhond kan bedrijf aantrekkelijk maken
Als de werksituatie er geschikt voor is, heb je best veel goede argumenten om je baas te overtuigen van een viervoetige collega op kantoor. Het meest gebruikte argument: bedrijven die flexibel werken en proactief plaatsmaken voor kantoorhonden, hebben een aanzienlijk concurrentievoordeel bij het werven van nieuw talent en het behouden van waardevolle teamleden.
Afspraken vastleggen
Het beste is het om een schriftelijke overeenkomst met je werkgever te sluiten waarin de basis wordt vastgelegd voor het meenemen van een hond naar het werk. Bijvoorbeeld wanneer het mag, waar de hond mag verblijven en op welke plekken zijn aanwezigheid absoluut taboe is. Zorg bovendien dat je aansprakelijkheidsverzekering ook geldt voor je hond, en lees de voorwaarden voor eventuele vergoedingen daarvan goed door.
Als jij en je hond geslaagd zijn voor een diploma op een hondenschool, bijvoorbeeld een gehoorzaamheidstest, neem het bewijs daarvan dan mee naar het gesprek met je werkgever. Dat schept vertrouwen in mens en hond.
Is het goed voor iedereen?
In principe is een hond op het kantoor alleen een goed idee als dit geschikt is voor alle betrokkenen – dus voor de hondenbezitter, de werkgever, de collega’s, maar vooral voor de hond zelf. Het meenemen van een viervoeter zodat hij niet alleen thuis is, is misschien niet de enige reden voor zijn toekomstige ‘baan’ als kantoorhond. Wees eerlijk; handel je echt in het belang van je viervoeter of vooral in je eigen belang omdat je het zo graag wilt of omdat je collega’s honden zo leuk vinden?
Er zijn viervoeters die thuis gelukkiger zijn als ze hebben geleerd te ontspannen en een paar uur alleen te zijn, in plaats van meegesleurd te worden in het soms turbulente kantoorleven. De tijd dat een hond alleen moet blijven, mag echter niet langer zijn dan vier uur. Als je langer achtereen moet werken terwijl je dier niet op kantoor is, zorg dan voor een hondenoppas of een uitlaatservice.
Oefenen met naar kantoor gaan
Ook al weet je hond goed hoe hij alleen moet blijven of heeft hij je eerder al eens naar kantoor vergezeld, hij is tijdens de coronaperiode aan een ander levensritme gewend geraakt en kan niet zomaar de knop weer omzetten. Je moet ‘het nieuwe normaal’ dus met hem oefenen, het liefst in kleine stapjes.
Neem hem alleen voor korte tijd en op dagen zonder veel drukte mee naar kantoor. Dit geldt zeker voor honden voor wie het leven als kantoorhond absoluut nieuw terrein is. Plan voor, na en tijdens het werk meer tijd in om met je trouwe viervoeter te wandelen. Thuis kun je hem alvast trainen om te rusten en te ontspannen terwijl je aan je bureau zit.
Komt hij voor het eerst mee naar je werk, neem dan zijn gebruikelijke mand mee en richt een gezellige hoek voor hem in naast je werkplek met zijn vertrouwde deken en favoriete speeltjes. Verder is het belangrijk dat het een plek is waar niet constant mensen passeren en waar hij geen last heeft van tocht. Stel hem beetje bij beetje voor aan je collega’s, laat hem daarvoor zijn eigen tempo kiezen en maak hen vertrouwd met de situatie. Blijf ontspannen en kalm, dit heeft een positieve invloed op je hond.
Waarom een hond op kantoor een goed idee kan zijn
Een hond op kantoor of andere werkplaats, is een idee waar menig werkgever even aan moet wennen. Toch zijn er ook voor werkgevers volop redenen te bedenken om een kantoorhond met open armen te ontvangen:
- Minder stress: het hebben van een hond op kantoor verlaagt het stressniveau en daarmee het risico op hart- en vaatziekten.
- Meer integratie: als roedeldier verbindt de hond. Collega’s praten via en over de hond meer met elkaar.
- Meer beweging: in plaats van in de kantine te zitten gaan medewerkers tussen de middag lekker wandelen met hun viervoeterige collega.
- Meer motivatie: wie zijn trouwe viervoeter mee naar kantoor mag nemen, werkt gemotiveerder.
- Aantrekkelijk werkplek: hondvriendelijke werkgevers zijn moderne en aantrekkelijke werkgevers.
Bron: Hart voor Dieren Magazine