Het loslopen is voor de meeste honden geweldig. Door de vrijheid die dat biedt kunnen we namelijk meer voldoen aan hun natuurlijke behoeftes. Om ervoor te zorgen dat je hond veilig onaangelijnd kan lopen, oefenen jullie samen het terugroepen.

 

Hond los leren lopen: zorg voor ontspanning

Om een hond los te leren lopen is een ontspannen sfeer en veilige omgeving onmisbaar. Een gestreste viervoeter kan moeilijk nieuwe dingen leren en angst kan een viervoeter aanzetten om te vluchten. Het oefenen met loslopen start je bij voorkeur in een omgeving met weinig prikkels. Want vreemde geluiden, objecten en andere dieren zouden de concentratie van je hond verstoren.

 

Terugkomen, stap voor stap met veel geduld

Honden leren nieuwe vaardigheden in kleine stapjes. Houd er dus rekening mee dat de oefening langzaam opgebouwd moet worden en dat je af en toe weer terug moet grijpen naar een eerdere oefenfase. De moeilijkheidsgraad en afleidingen verhoog je pas als je zeker weet dat je hond de oefening begrepen heeft.  Daarvoor zal hij een stap eerst herhaaldelijk goed moeten doen.

 

Motiveren met de juiste beloning

Waar kan je jouw hond voor wakker maken? Het positief benadrukken van goed gedrag met een beloning werkt goed bij het trainen van viervoeters. Maar niet alle honden zijn even gek op snacks of een stevige knuffel. Bovendien is het continu belonen met hondensnoepjes niet goed voor de gezondheid van je dier.

Onderzoek daarom wat jouw hond het liefst doet zodat je dat in kunt zetten  als beloning. Dat kan écht van alles zijn; rennen, snuffelen, graven, jagen… Observeer en ontdek!

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond loslopen beloning

 

Verschillende beloningen

Honden hebben in verschillende situaties verschillende motivaties. Waar een hond vaak in rap tempo bij zijn baasje staat voor een brokje, verliest hij die interesse zodra hij aan het jagen is. Tijdens de spannende achtervolging is een snack opeens minder belangrijk geworden.  Maar iets anders najagen zoals bijvoorbeeld een frisbee kan dan wel werken.

Zorg dus voor een repertoire aan beloningen en koppel ze aan de verschillende triggers waardoor jouw hond afgeleid kan zijn.

 

Dubbele terugroep

Als je hond tijdens het loslopen sterk gepikkeld wordt, zal hij zich niet zomaar laten lokken. Het werken met twee signalen, ook wel dubbele terugroep genoemd, kan dan een uitkomst zijn. Met het eerste signaal trek je de aandacht van je hond en creëer je als het ware een toegang tot de hondenhersenen. Dit wordt het heroriënteringssignaal genoemd waarvoor een fluitsignaal het meest geschikt is.

De tweede terugroep wordt het ankersignaal genoemd. Dat moet bestaan uit een continu geluid omdat de afleidende prikkel ook aanwezig zal blijven.

 

De basics voor het trainen

Verwerk deze basics in de training voor het loslopen:

  • Roep tussendoor ook eens zomaar
  • Blijf vriendelijk en geduldig
  • Let op je eigen lichaamstaal
  • Lijn niet direct aan als je hond terugkomt
  • Observeer de natuurlijke behoeftes van je hond

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond loslopen lichaamstaal

 

Zorg voor de juiste uitlaatrondes

Hoe kwalitatief zijn jullie uitlaatrondes? Niet alleen de duur van de wandelingen is belangrijk, maar ook wat er tijdens het lopen allemaal gebeurt. Daarbij is het belangrijk dat je rekening houdt met de behoeftes van een hond. Is jouw hond bijvoorbeeld een echte snuffelaar? Zorg dan ook dat hij dat volop kan doen.

 

Samenwerken om de band te versterken

Voor het loslopen is het belangrijk dat hond en baas een team vormen. Je hond uitlaten doe je daarom het best met je volle aandacht. Speel samen, communiceer met je hond en klim samen een heuveltje op. Zo worden de uitlaatrondes een stuk interessanter voor je viervoeter en versterk je jullie onderlinge band.

 

Kijken mag

Vaak wordt geleerd meteen te reageren zodra een hond richting een bepaalde prikkel kijkt. Toch staat niet iedere hondengedragstherapeut achter deze stelregel. Honden hebben namelijk al lang dingen gehoord of geroken voordat wij ze überhaupt kunnen waarnemen. Een alternatief is  je hond te leren dat het prima is om naar iets interessants te kijken, maar in ruil daarvoor stil te blijven staan totdat jij het sein geeft dat hij mag gaan of bij je moet komen. op die manier heb je nog voldoende tijd om zelf te reageren en de prikkel te beoordelen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond loslopen trigger

 

Voorkom dat aanlijnen een straf wordt

Bij honden die superveel willen bewegen en boordevol energie zitten, kan het weer aangelijnd worden een straf zijn. Het gevolg? Je hond leert dat zodra hij bij je komt het over is met alle pret en dat dus maar beter niet meer kan doen.

Een aanlijnritueel kan dit voorkomen. Zorg dat er voor je hond iets leuks aan het aanlijnen gekoppeld is. Geef hem een snackje, laat hem na het aanlijnen op andere plekjes lekker snuffelen of ren samen een stukje.

 

De eerste keer los

De eerste keer dat je je hond los laat lopen, kan best even spannend zijn. Toch is het belangrijk dat je zelf zo ontspannen mogelijk bent zodat ook je hond relaxt blijft. Start met het wandelen aan een lange lijn totdat je zeker weet dat je jullie klaar zijn voor het loslopen. Laat je hond vervolgens zonder er veel aandacht aan te geven los. Begin met korte afstanden en als dat goed gaat, verleng je jullie routes.

 

Waar mag mijn hond loslopen?

Met het loslopen kan je hond uiteindelijk genieten van meer vrijheid en het samen ontdekken van een nieuwe route hoort daar ook bij. Zorg dat je vooraf uitzoekt of je hond in een bepaald gebied ook los mág lopen. Dat is namelijk lang niet overal toegestaan. Op de website van natuurmonumenten en van de betreffende gemeente vind je hierover informatie.

 

nieuwsbrief hond dieren dierennieuws