Je hoeft je dagelijkse leven en gewoontes echt niet helemaal om te gooien, een volledig klimaatvriendelijk bestaan krijgt niemand voor elkaar en zeker niet direct. Maar misschien kun je het zo bekijken: Je plant een plantje in je eigen bewustzijn, je geeft het een beetje aandacht en vervolgens groeit het vanzelf. Als je eenmaal begint na te denken over hoe je milieuvriendelijker kunt leven, kun je echt met ongelooflijk veel ideeën op de proppen komen. Het is vooral heel belangrijk om te onthouden dat ook de kleine stapjes waardevol zijn. Want veel kleine stappen maken samen een grote.

Voedsel

Katten zijn carnivoren. Ze hebben dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit nodig en het aminosulfonzuur taurine. Een vegetarisch of veganistisch dieet kan hier niet in voorzien. Zelfs als geen vlees eten of op zijn minst de consumptie ervan verminderen de ecologische voetafdruk zou verkleinen, is dit geen optie voor een kat. Een alternatieve eiwitbron, zoals insecten, is nog niet voldoende getest in langetermijnstudies voor katten. Natuurlijk kun je nadenken over wat voor vlees je voert: producten met regionaal biologisch vlees zijn zeker duurzamer, maar vaak ook duurder. En ook dat is niet voor elk huishouden een optie.

Verpakking

Een ander punt is de verpakking. Glas, blik, zak – wat is het beste voor het milieu? Het onbevredigende antwoord: niets is perfect. Aluminium is niet per se milieuvriendelijk, maar het kan veel beter gerecycled worden dan kleine plastic zakjes (pouches) van één maaltijd per stuk. Glas kan zo vaak als je wilt worden omgesmolten, maar dit kost ook energie en glas vervoeren is duur vanwege het gewicht. Glas en aluminium zijn desondanks milieuvriendelijker dan plastic – omdat ze gerecycled worden. Barfers en thuiskoks die hun voedsel vers serveren of in herbruikbaar servies bewaren, doen het het beste in de categorie ‘verpakking en transport’.

Nieuwe spullen

Vaak nieuwe spullen? Helaas is dat niet milieuvriendelijk. Gebruik dingen zo lang mogelijk en repareer ze in plaats van ze weg te gooien. Dit geldt ook voor kattenkrabpalen, kattenbakken en speeltjes. Bij het kiezen van de producten kun je al letten op duurzaamheid. Er zijn krabpalen van natuurlijke materialen, keramieken voerbakjes, bedden van vlechtwerk, borstels van natuurlijke materialen en ook speelgoed hoeft niet van plastic te zijn. En wat drinkfonteinen betreft zijn er veel plastic modellen, maar die van keramiek zijn duurzamer én gezonder omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn – poreus plastic kan immers gemakkelijk ziektekiemen bevatten. Als het materiaal broos wordt, is een nieuwe fontein nodig – wat nog duurder kan zijn dan het kopen van een keramische fontein van hoge kwaliteit.

Kattenbakvulling

Aan de ene kant is er de verpakking en de vaak lange transportroute. Maar ook het weggooien is een probleem. Kattenbakvulling bestaat (meestal) uit bentoniet of silicaat. Er is echter ook kattenbakvulling van organische vezels, zoals die van Cat’s Best – 100% biologisch afbreekbaar. Kortom: houd duurzaamheid in gedachten bij het winkelen en vergelijk waar nodig. En zelfs als de milieuvriendelijke optie op het eerste gezicht duurder lijkt: vaak zijn deze producten duurzamer en zijn ze het uiteindelijk waard, niet alleen uit ecologisch oogpunt maar ook financieel.

Creatief denken

Wat speelgoed betreft is het nog makkelijker om milieuvriendelijk te zijn, omdat de meeste katten toch niet met de dure speeltjes uit de winkel spelen. Ze duiken liever in een lege kartonnen doos vol ritselend papier. Of ze hengelen traktaties uit een keukenrol waarvan de uiteinden zijn dichtgestopt met papier en waar een paar gaatjes in zijn geknipt. Een stevige stok die je tijdens een wandeling of in de tuin vindt en waaraan een kurk is geknoopt aan een stukje touw, voldoet prima als kattenhengel. Er zijn meer dan genoeg ideeën voor zogenaamd zero waste-speelgoed (d.w.z. speelgoed dat geen afval produceert). En wie goed kan knutselen, kan natuurlijk ingewikkeldere dingen proberen (een zelfgemaakt kattenbed of en zelfgemaakte aardewerken schaal bijvoorbeeld). Het is ook nog eens hartstikke leuk om zulke creatieve ideeën op te doen en uit te voeren.