De hond in Hongkong die verdacht werd van een besmetting met het Coronavirus, heeft nogmaals een bloedtest ondergaan. Waar de viervoeter eerst nog een zwakke positieve uitslag had, kwam er nu een negatief resultaat uit de test. Dit betekent dat er geen COVID-19 meer aangetroffen is.

Update 16 maart

 

Hoe is het coronavirus in eerste instantie bij deze hond ontdekt?

Bij het baasje van de Keeshond was al eerder het nieuwe coronavirus ontdekt. Om die reden werd voor de zekerheid de viervoeter ook getest. In zijn neus en bek is het virus weliswaar aangetroffen, maar in lichte concentraties. Ditzelfde deed zich in 2003 voor bij de uitbraak van SARS. Daarbij werden enkele huisdieren in de gaten gehouden omdat ze positief testten. Uiteindelijk werd geen van hen ziek en voor zover bekend gebeurde dat ook niet bij mensen met wie ze contact hadden.

 

Nu test de hond uit Hongkong negatief

De hond werd sinds de licht positieve test gemonitord en nu is er opnieuw een bloedtest afgenomen, daarvan was de uitslag negatief. Wetenschappers geven aan geen aanwijzingen te hebben dat honden ziek van COVID-19 kunnen worden of dit virus op mensen over kunnen dragen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Coronavirus hond kat besmet

 

Coronavirussen niet ongewoon bij honden en katten

Er bestaan meerdere coronavirussen, ook bij huisdieren. Voor honden en katten zijn dit de canine coronavirussen en feline coronavirussen. En een kattenziekte die we allemaal kennen, namelijk FIP, is een mutatie van een coronavirus.

FIP is een ernstige ziekte, maar over het algemeen veroorzaken besmettingen met coronavirussen slechts milde klachten bij honden en katten. Bovendien zijn deze ziekteveroorzakers niet besmettelijk voor mensen.

 

 

Hygiënetips voor honden en kattenbaasjes

  • Laat je huisdier niet in je gezicht likken
  • Was je handen na ieder fysiek contact met je vriendje en het schoonmaken van zijn spulletjes
  • Houd manden, krabpalen, kattenbakken en de rest van jullie leefomgeving schoon
  • Vergeet ook in deze tijd niet om het anti-vlooien- en tekenmiddel, en de ontwormingskuur tijdig aan je hond of kat te geven

 

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Wil jij op de hoogte blijven van het nieuws uit de dierenwereld en de verzorgingstips van Hart voor Dieren Magazine? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief:

 

Ja, houd mij op de hoogte

 

 

 

 Bron: NOS , WHO en Anicura