Een gescheurde kruisband bij honden gaat gepaard met veel pijn. De behandeling bestaat vaak uit een operatie met een lange herstelperiode. Maar aan welke symptomen herken je bij je hond instabiliteit van de knie en hoe moet je handelen?

 

Hoe ontstaat bij honden een gescheurde kruisband?

Waarschijnlijk lijkt het of de gescheurde kruisband opeens is ontstaan. Toch is dat bij honden vaak niet het geval. Bij hen is de scheur vaak het gevolg van slijtage. De band is dan in de loop der tijd onopgemerkt steeds dunner en zwakker geworden.

Wat de genoemde slijtage veroorzaakt is nog niet duidelijk. Wel bestaat het vermoeden dat erfelijkheid een rol speelt.

 

De symptomen van hond met gescheurde voorste kruisband

 • Hevige pijn in de knie
 • kreupelheid
 • gezwollen kniegewricht
 • De getroffen poot wordt vaak niet meer gebruikt
 • Soms blijft een hond zitten en legt hij zijn gewonde poot naast zich

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hond gescheurde kruisban

 

 

Help, ik denk dat mijn hond zijn kruisband gescheurd heeft!

Vermoed je een gescheurde kruisband bij je hond, ga dan direct naar een dierenarts. Hij zal proberen om het onderbeen naar voren te duwen, tot aan de dij. Voor een betrouwbare diagnose is het soms noodzakelijk om een artroscopie of een MRI te doen.

In sommige gevallen realiseren baasjes zich na afloop dat hun hond al eerder wat kreupel liep. Milde kreupelheid kan een eerste symptoom zijn van een versleten kruisband. Ga ook in dat geval naar de dierenarts zodat je erger mogelijk voorkomt.

 

De behandeling: vaak een operatie

Vaak zal een hond met een gescheurde kruisband geopereerd moeten worden. Daarvoor zijn verschillende chirurgische methoden beschikbaar. Welke methode geschikt is, hangt af van de leeftijd, grootte en het gewicht van een hond. Ook eventuele andere schade aan het kniegewricht kan invloed hebben op de keuze.

Kleine, slanke honden waarbij de meniscus nog volledig in tact is, kunnen soms herstellen zonder operatie. Zij worden dan behandeld met ontstekingsremmers en mogen zes weken alleen aan een leiband lopen. Daarnaast zullen deze hondjes fysiotherapie nodig hebben.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

gescheurde kruisband hond operatie

 

 

Herstelperiode

De eerste twee weken na de operatie moet de hond zoveel mogelijk rust houden; alleen noodzakelijke minirondjes zijn toegestaan. Soms heeft het hooghouden van de knie en het werken met cold packs nut. Overleg dit met de dierenarts.

Na de eerste twee weken kan het bewegen weer langzaam opgebouwd worden. Vraag een fysiotherapeut voor honden een trainingsschema op te stellen. Hiermee voorkom je dat een knie te snel en te zwaar belast wordt. Gemiddeld duurt de herstelperiode 2, 5 tot 3 maanden.

 

Welke honden lopen extra risico op een gescheurde kruisband?

Iedere hond kan zijn een kruisband  in de knie scheuren. Toch is inmiddels wel bekend dat honden met overgewicht en viervoeters op leeftijd extra risico lopen. Verder scheurt zo’n 60% van de getroffen honden, binnen een jaar ook de kruisband van de andere achterpoot.

De bouw van een hond kan hem extra kwetsbaar maken voor een gescheurde voorste kruisband. Hondenrassen waarbij dit probleem relatief vaak voor komt:

 • Golden Retriever
 • Labrador Retriever
 • Newfoundlander
 • Rottweiler
 • Bulldog
 • Bull terrier
 • Chow-chow
 • Boxer

 

Meer hondeninformatie voor jou geselecteerd

Andere interessante hondenartikelen:

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine