De oorlog in Oekraïne veroorzaakt vele slachtoffers, waaronder ook dieren die achtergelaten worden, in een asiel het barbaarse geweld meekrijgen of in paniek over straat rennen. Wat kun je doen om Oekraïense dieren in deze crisis te helpen?

 

Dierenhulporganisaties die actief zijn in Oekraïne

Dierenhulporganisaties die actief zijn in Oekraïne geven aan dat er op dit moment vooral nood is aan geld voor onder meer de opvangcentra. Internationale dierenorganisaties die alles op alles zetten om lokale partners te helpen, zijn o.a.:

Via een donatie aan deze organisaties kun je de dieren in Oekraïne helpen. World Animal Protection publiceerde onlangs een uitgebreide lijst van partnerorganisaties die in Oekraïne actief zijn.

 

Lukt het nog om dierenspullen in Oekraïne krijgen?

Ook zijn er een aantal dierenwinkels dat spullen inzamelt voor de viervoeters in het oorlogsgebied. Daarbij is het wel de vraag hoe goed je die nog bij de dieren in het conflictgebied krijgt. Daarover spraken we Karen Soeters van House of Animals. Zij geeft aan dat haar organisatie op dit moment de spullen nog wel tot over de grens kan vervoeren, naar de rand van Oekraïne, maar dat het nu niet lukt om ze in Kiev te krijgen. In plaats daarvan hebben ze contact met een aantal mensen in Kiev en die met donaties van House of Animals nog spullen voor dieren weten te kopen. Al wordt ook dat steeds moeilijker.

 

Grootste dierenopvang Oekraïne

Sirius is het grootste opvangcentrum voor honden en katten in Oekraïne, en is gevestigd in Kiev. Oprichter Alexandra vangt daar ruim 3000 dieren op. Zij weigert de dieren te verlaten en blijft bij ze, maar geeft wel een volgend noodsignaal af: “Ik heb voor nog maar een paar dagen voldoende voedsel voor de dieren.” De brug via welke je het asiel kan bereiken is inmiddels opgeblazen. Ondertussen probeert House of Animals met man en macht Kiev en de opvang alsnog te bereiken via hun netwerk. Ze hebben zelfs met Russische partnerorganisaties geprobeerd of ze via de oostkant in Oekraïne zouden kunnen komen. Ook is de organisatie van plan om een depot in een rustiger gebied van het land te vullen met dierenspullen, voor als er op een gegeven moment weer transport richting Kiev mogelijk is. “Met ons netwerk bekijken we de situatie per dag, of zelfs per uur om te inventariseren welke opties we nog hebben”, aldus Karen Soeters

Tekst gaat verder onder de video.

 

 

Oekraïense huisdieren

Dat Oekraïners een onvoorwaardelijke liefde voor hun huisdieren hebben, blijkt wel uit de beelden van vluchtelingen die hun hond of kat mee weten te nemen de schuilkelders in, of richting de grens van één van de buurlanden. Die landen hebben inmiddels laten weten ook solidair te zijn met de huisdieren van de vluchtende mensen; de viervoeters worden tijdelijk ook zonder officiële papieren en checks op hondsdolheid toegelaten. Daarnaast zijn er in onder meer Roemenië een aantal dierenasielen die paraat staan om honden, katten, en in sommige gevallen zelfs vee, uit Oekraïne op te vangen. Ook deze opvangcentra kun je helpen met een donatie.

 

Wordt gastgezin voor huisdieren van vluchtelingen

Ook in Nederland komen steeds meer vluchtelingen uit Oekraïne aan. De opvangcentra die voor de mensen beschikbaar worden gesteld, zijn lang niet allemaal geschikt voor huisdieren. Daarom zijn allerlei dierenbeschermingsorganisaties, dierenartsen en andere dierenexperts opgestaan en hebben hun krachten gebundeld in een landelijk netwerk. Via hulpvoordierenuitoekraïne.nl kun je je aanmelden als gastgezin dat een huisdier van een vluchteling tijdelijk opvangt.

 

Dieren in dierentuinen Oekraïne

Inmiddels zijn na een gevaarlijke missie zijn zes leeuwen, zes tijgers, twee woestijnlynxen en een Afrikaanse wilde hond donderdag aangekomen in de dierentuin van Poznan in Polen. Ze zijn geëvacueerd uit het opvangcentrum Wild Animal Rescue nabij Kiev, waar ze kunnen bijkomen van alles stress, honger en uitputting. Vier van de leeuwen én de Afrikaanse wilde hond komen uiteindelijk naar Spanje. Daar zullen worden opgevangen door Stichting AAP. Ook deze organisatie kun je helpen met een donatie, of door mee te doen aan een spaar- en inzamelactie.

 

Bron: House of Animals, World Animal Protection

Foto: Shutterstock

 

nieuwsbrief dierentips