Ze helpen stress te verminderen, kunnen depressies verlichten en de gezondheid van het hart verbeteren: over de verbazingwekkende therapeutische vaardigheden van onze huisdieren.

 

Wat dieren met je gezondheid doen

Honden, katten, konijnen, parkieten en andere dierlijke huisgenoten zijn al vaker het beste medicijn gebleken. Harige, geschubde en gevederde metgezellen zijn namelijk ontzettend goed voor ons. Wat dierenliefhebbers en eigenaren van gezelschapsdieren al lang uit eigen ervaring weten, wordt nu steeds vaker bewezen door wetenschappelijke studies: Dieren verbeteren onze fysieke en mentale gezondheid op verschillende manieren.

 

Alleen honden?

Bij hondenbezitters zijn de eerste positieve effecten van de trouwe viervoeter direct  goed waarneembaar – ze moeten immers meerdere keren per dag de frisse lucht in om te wandelen. Maar ook katten en andere huisdieren kunnen bijdragen aan onze mentale en fysieke fitheid.

 

Trainingspartners

Dagelijkse wandelingen in weer en wind versterken het immuunsysteem en verminderen het risico op tal van ziekten. Ook iemand die lijdt aan een chronische ziekte zoals diabetes, hoge bloeddruk of bronchitis, heeft baat bij een trainingspartner op vier pootjes. De regelmatige wandelingen en de fysieke activiteit die hiermee gepaard gaat, de ziekte op een bepaald niveau kan afvlakken.

 

dieren goed voor gezondheid

 

Kattengespin

Door naar de katten. Alhoewel zij je niet dagelijks naar buiten brengen, helpen ze jouw gezondheid op hun eigen manier. Met hun aangename gespin zorgen katten ervoor dat we ons meteen beter te voelen, doordat dit rustgevend werkt: hartslag en bloeddruk dalen, woede en stress worden weggenomen. En als je jouw kat ziet genieten van het krabbelen achter zijn oor, ziet de wereld er voor jou opeens ook veel beter uit.

 

Wat doet het aaien en knuffelen van een huisdier?

Misschien denk je er niet eens bij na als je jouw viervoeter aait, maar ook dan ben je bezig je gezondheid te verbeteren. Deze handelingen zorgen er namelijk voor dat het hormoon en neurotransmitter oxytocine vrijkomt in je lichaam. Dit stofje wordt ook wel het ´gelukshormoon´ genoemd; het werkt stressverlagend en geeft je een kalm en gelukzalig gevoel. En ook bij je huisdier gebeurt dit wanneer geniet van de liefdevolle aanrakingen.

 

Speeltijd!

Wist je dat het spelen met je huisdier verschillende functies heeft? Het zorgt bij jullie beide voor blijdschap. Bovendien versterken positieve gezamenlijke ervaringen jullie onderlinge band en leert je dier al spelenderwijs. En het doen van oefeningen, samen achter een balletje aanzitten of het oplossen van een puzzel, biedt jullie ook nog eens fysieke en mentale afleiding. Spelen is daarom belangrijk voor het welzijn van zowel dier als baas.

 

dieren helpen fit te houden gezondheid

 

Socializen dankzij huisdier

Vooral hondenbezitters beamen nog een ander voordeel van hun dier, want met een hond aan hun zijde blijven de baasjes meestal niet lang alleen. Of het nu in de wachtkamer bij de dierenarts is, op de hondenweide of bij de hondenschool – als je een viervoeter bij je hebt, raak je snel en gemakkelijk met iemand aan de praat.

Helga Widder, voorzitter van de Europese koepelorganisatie voor dierondersteunde therapie, meldt: “Honden brengen ons meer sociale contacten. Mensen praten makkelijker en liever met elkaar in het bijzijn van een dier, het is leuk en bevordert het welzijn.” Natuurlijk kunnen andere huisdieren ook als ijsbrekers fungeren bij sociale interactie, bijvoorbeeld wanneer je kat enthousiast wordt geaaid door de buurman, of als het ruime konijnenhok – en ren buiten nieuwsgierige blikken van voorbijgangers vangt.

 

Gezondheid van ouderen verbetert door vogels

In verzorgingshuizen zijn grote volières in de gemeenschappelijke ruimte en vogelvoederplaatsen in de tuin vaste trekpleisters voor de bewoners. In het bijzijn van parkieten en tuinvogels ontdooien mensen en beginnen ze met elkaar te kletsen. Een studie van de Katholieke Universiteit van Eichstätt-Ingolstadt bevestigt dat vogels kijken de levenskwaliteit van zorgbehoevenden verhoogt: mobiliteit en cognitieve vaardigheden worden bevorderd, evenals de sociale skills.

 

dieren gezondheid ouderen

 

Tegen eenzaamheid

Eenzaamheid kan iedereen overkomen, het is een gevoel van gemis aan verbondenheid. En dit gevoel kan grote gevolgen voor onze gezondheid hebben. Het geeft je een hoger risico op slaapproblemen, depressie en suïcide, hart- en vaatziekte en uit een Nederlands onderzoek kan de voorzichtige conclusie getrokken worden dat eenzaamheid zelfs de kans op de ziekte van Alzheimer kan vergroten.

Huisdieren kunnen eenzaamheid verlichten. Ze troosten in stilte en brengen leven in huis. Honden, katten en cavia’s oordelen niet, ze zijn er gewoon en luisteren geduldig als hun mens volop tegen ze praat. Zowel kinderen als volwassen mensen kunnen hier baat bij hebben

 

Vaste dagstructuur

Een vaste dagstructuur en stabiliteit klinken misschien saai, toch is dat wat veel mensen goed doet. De verzorging van een huisdier geeft die vastigheid, want ga maar na: voedertijden, speelmomenten, uitlaatrondjes, vachtverzorging, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.  Alhoewel de vaste tijdstippen en benodigde verzorging een hele verantwoording zijn, draagt het indirect ook bij aan onze gezondheid. Het zorgen voor een dier geeft je namelijk een doel, zingeving en ritme.

 

dieren gezond structuur

 

Dieren als co-therapeuten

Dierentherapie maakt gebruik van de gezondheidsvoordelen die dieren kunnen voor mensen, door ze in te zetten als alternatieve medische behandelmethoden. Honden, katten, geiten, paarden en alpaca’s worden bijvoorbeeld ingezet om onder meer psychiatrische en neurologische aandoeningen te verlichten.

Ook Elga Widder ziet in haar werkzame leven de vele mogelijkheden die deze vorm van therapie biedt: “Goede resultaten worden bijvoorbeeld geboekt bij de bevordering van motoriek, bij depressieve aandoeningen, bij de bevordering van de communicatie en voor het geven van meer levensvreugde.” Ze voegt eraan toe: “Ik heb anderhalf jaar op een afdeling met wakende comapatiënten gewerkt, en zelfs daar zag ik indrukwekkende resultaten. Dieren hebben duidelijk een toegang die wij als mensen niet hebben.”

 

Dierenwelzijn op de eerste plaats

Alhoewel het in dit artikel vooral gaat over de gezondheid van mensen, moet bij de hulp van onze dieren één ding altijd voorop staan: hun eigen welzijn. Een dier mag nooit lijden aan zijn inzet én er moet aan zijn behoeftes voldaan worden.

Concreet: Als je tegen moeilijkheden aanloopt in het leven, kan een hond of kat van grote steun zijn. Maar adopteer een huisdier pas als je zeker weet dat jij goed voor hem kunt zorgen en hem gelukkig kunt maken.

Bron: Hart voor Dieren Magazine