Het rhinopneunomie-virus is een veelvoorkomend virus onder paarden. Veel paardenbezitters- of liefhebbers weten niet precies wat dit virus inhoudt. Wij zochten het uit.

Dit virus kunt drie verschillende varianten: de verkoudheidsvariant, de abortusvariant en de neurologische variant. De varianten komen voornamelijk ook in verschillende leeftijdscategorieen voor. Zo hebben jonge paarden eerder last van het verkoudheidsvirus. Het paard krijgt dan last van koorts, overmatig snot en hoesten. Ook dikke benen kunnen voorkomen.

Merries hebben kans op de abortusvariant. De rhinopneumonie zorgt ervoor dat een drachtige merrie een abortus krijgt. Er bestaat ook de kans dat een pasgeboren veulen vroeg sterft.

De neurologische variant komt (gelukkig) niet veel voor. Het zenuwstelsel van het paard wordt aangeast waardoor het paard last krijgt van een slappe staart. Daarnaast gaat het paard anders lopen dan normaal, dit noemt men ataxie. Dit houdt in dat het paard vreemd loopt, bijna alsof het dronken is. Helaas kunnen er ook zwaardere verlammingsverschijnselen optreden.

Bij de eerste variant kunnen de verschijnselen vanzelf overgaan. Bij de tweede variant, het abortusvirus, wordt de merrie (de moeder) niet aangetast. Helaas treft dit virus alleen het (ongeboren) veulen. Van de derde variant kan een paard alleen gedeeltelijk of helemaal herstellen met behulp van intensive verpleging.

Denk je dat je paard ergens last van heeft? Twijfel dan niet en neem contact op met de dierenarts.